REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valdemarui Tomaševskiui pranešus apie ketinimus nedalyvauti rinkimuose, pasigirdo įvairių svarstymų apie jo atstovaujamos partijos sėkmę artėjančiuose rinkimuose.

Valdemarui Tomaševskiui pranešus apie ketinimus nedalyvauti rinkimuose, pasigirdo įvairių svarstymų apie jo atstovaujamos partijos sėkmę artėjančiuose rinkimuose.

REKLAMA

Politologo Mažvydo Jastramskio teigimu, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos pirmininko, europarlamentaro V.Tomaševskio sprendimas jo partijai atneš sunkumus.

„Jo nekandidatavimas, manau, vienaip ar kitaip reiškia, kad Lenkų rinkimų akcijos sąrašui bus labai sunku šituose rinkimuose“, – BNS trečiadienį sakė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto politologas M.Jastramskis.

Pasak jo, V.Tomaševskio sprendimą galėjo lemti nenoras atsisakyti europarlamentaro mandato.

„Aš manau, kad reglamentavimo pasikeitimas, jog europarlamentaras turi atsisakyti mandato kandidatuodamas į Seimą galėjo turėti įtakos: Lietuvos Seimo narių pozicija, atlyginimas yra nelygintinas su Europos Parlamentaro“, – sakė politologas.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, taip pat įmanoma, kad V.Tomaševskio sprendimą galėjo nulemti įsitikinimas, jog partija yra pakankamai stipri ir į Seimą sugebės patekti be jo. Be to, politologas neatmetė galimybės, jog europarlamentaras galėjo sulaukti sau nepalankių Lenkijos politikų vertinimų.

REKLAMA

M.Jastramskio teigimu, atlikti tyrimai rodo, kad Lenkų rinkimų akcijos lyderis rinkėjams yra itin svarbus, tačiau jo nedalyvavimą rinkimuose kompensuoti gali pavykti kitomis priemonėmis.

„Aš manau, kad čia tikrai bus minusas, tik klausimas, kokio dydžio. (...) Lenkų rinkimų akcija be V.Tomaševskio praranda mobilizacinį aspektą – mažiau paskatų rinkėjams eiti. Tačiau klausimas, kiek jie yra išvystę savo organizacinį tinklą, ir negaliu pasakyti, kiek žmonės bus skatinami kitais būdais eiti į rinkimus balsuoti“, – kalbėjo jis.

Ryškėja įdomi tendencija

M.Jastramskis atkreipė dėmesį, kad per šiuos Seimo rinkimus susidarė keista situacija, kai dauguma didžiųjų partijų lyderių rinkimuose nedalyvaus.

REKLAMA
REKLAMA

„Galbūt tai kažką pasako ir apie šiaip mūsų politikos provincialumą, kad Europos Parlamento nario mandatas yra tiek svarbus net partijų lyderiams, jog jie dėl to atsisako dalyvauti vidaus politikoje. Kita vertus, galbūt Seimo rinkimai neatrodo partijų lyderiams itin svarbūs, kažkaip nulemsiantys šalies politikos raidą“, – svarstė politologas.

Liepos 8 dieną V.Tomaševskis buvo patvirtintas Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos kandidatų sąrašo per Seimo rinkimus lyderiu.

Parlamentarai yra priėmę įstatymo pataisą, kad į Seimą išrinktas europarlamentaras negali pasirinkti, kurį mandatą pasilikti. Jis privalės tapti Seimo nariu.

Seimo rinkimai vyks spalio 9 dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų