• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuva „išsamiai išnagrinės ir apsvarstys“ Rusijos pasiūlymus NATO dėl priemonių užtikrinti karinių orlaivių skrydžių saugumą virš Baltijos jūros, teigia Krašto apsaugos ministerija.

Lietuva „išsamiai išnagrinės ir apsvarstys“ Rusijos pasiūlymus NATO dėl priemonių užtikrinti karinių orlaivių skrydžių saugumą virš Baltijos jūros, teigia Krašto apsaugos ministerija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tokią poziciją ministerija išsakė po to, kai Rusijos gynybos ministerija pareiškė esanti pasirengusi konsultacijoms su Lietuva ir kitomis regiono šalimis, kad būtų užtikrinti karinės aviacijos skrydžiai su įjungtais atsakikliais.

REKLAMA

Krašto apsaugos ministerija pažymi, kad NATO viršūnių susitikime Varšuvoje liepą buvo patvirtinta, jog siekiant išvengti nesusipratimų ir didinti skaidrumą ir nuspėjamumą NATO lieka atvira dialogui su Rusija NATO ir Rusijos tarybos rėmuose.

„Po paskutinio NATO ir Rusijos tarybos susitikimo Rusija pateikė NATO sąjungininkėms kelis pasiūlymus. Šiuos pasiūlymus Lietuva, kaip ir kitos NATO sąjungininkės, prieš imdamasi kitų žingsnių, išsamiai išnagrinės ir apsvarstys“, - teigiama ministerijos komentare, atsiųstame atsakant į BNS užklausą.

REKLAMA
REKLAMA

„Atsakiklių naudojimas ir daugelio kitų rekomendacijų saugiai aviacijai taikymas, karinį skaidrumą didinančios ir riziką mažinančios priemonės ir jų taikymas reikšmingai didina stabilumą ir saugumą Euroatlantinėje erdvėje. Šie klausimai galėtų būti svarstomi ESBO, tame tarpe ir Vienos dokumento modernizavimo rėmuose“, - teigia ministerija.

Rusijos gynybos viceministras Anatolijus Antonovas pirmadienį sakė, kad Rusija yra pasirengusi „bendram darbui dėl incidentų išvengimo jūroje ir ore dvišalių Rusijos ir NATO susitarimų pagrindu, taip pat konsultacijoms su Lietuvos, Latvijos, Estijos, Lenkijos, Švedijos ir Suomijos gynybos žinybomis, kad būtų pašalintas abipusis nerimas dėl karinės veiklos pasienio rajonuose“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rusija jau pakvietė NATO ekspertus į Maskvą kartu parengti priemones Suomijos prezidento iniciatyvai realizuoti. Suomijos prezidentas Sauli Niinisto (Saulis Nynistė) prieš mėnesį pasiūlė į Helsinkį atvykusiam Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui susitarti, kad karo lėktuvai virš Baltijos visada skraidytų su įjungtais atsakikliais.

„Prioritetiniu uždaviniu šioje srityje Rusijos gynybos ministerija laiko pasirengimą abipusio sutarimo pagrindu užtikrinti karinės aviacijos skrydžius virš Baltijos tik su įjungtais atsakikliais“, – žurnalistams sakė A.Antonovas.

REKLAMA

„Tuo tikslu NATO ir į aljansą neįeinančių Baltijos valstybių ekspertai pakviesti į Maskvą konsultacijoms ir suderintų priemonių parengimui Suomijos prezidento Sauli Niinisto (Saulio Nynistės) iniciatyvai realizuoti“, – pridūrė jis.

„Karo atašė jau yra informuoti apie pasiūlymą atlikti anksčiau vykdytų karinių programų NATO ir Rusijos tarybos mastu apžvalgą, – tęsė gynybos viceministras. – Pavyzdžiui, pažymima, kad aviacijos skrydžių saugumui gerinti buvo naudojamasi Rusijos ir NATO iniciatyva dėl bendradarbiavimo oro erdvėje“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų