REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lai faktai kalba už save. Darbo partija, kuriai šią kadenciją patikėta Švietimo ir mokslo ministerija, savo rinkiminėje programoje paskelbė 114 punktų, kaip pagerinti Lietuvos švietimo sistemą.

Lai faktai kalba už save. Darbo partija, kuriai šią kadenciją patikėta Švietimo ir mokslo ministerija, savo rinkiminėje programoje paskelbė 114 punktų, kaip pagerinti Lietuvos švietimo sistemą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pakartosiu: partija mato 114 (!) punktų su papunkčiais, kas yra blogai, nors šią sritį valdė 4 metus ir nepameluosime sakydami, kad padėtis tik blogėja.

REKLAMA

Nežinau, kaip jaustųsi įmonės darbuotojas, pats suvokdamas, kiek nepadarytų darbų liko baigiantis jam skirtam laikui, bet Darbo partija, atrodo, jaučiasi labai gerai. Ir lyg niekur nieko kuria naują pasakėlę, galbūt užliūliuosiančią rinkėjus. Kaip neatiduosi savo balso, kai pilasi tiek idėjų? O ir į visus 114 punktų niekas nesigilins, nėra tiek kantrybės.

Ministrė nemato tikrųjų problemų

O pasigilinti verta. Sakysite, galbūt per kadenciją pribrendo realių užmojų, kaip supurtyti sustabarėjusią švietimo sistemą? Tikriausiai partija galop pripažino, kad aukštosiose mokyklose apstu beverčių studijų programų, į kurias gali įstoti visi panorėję, o gauti diplomai darbdaviams atrodo niekiniai? Galbūt išdrįso pripažinti, jog mokinių mažėja, todėl ir pustuščių mokyklų per daug? Kad nemaža dalis jaunų pedagogų motyvuoti lygiai tiek pat, kiek ir prasčiausių mokyklų dvejetukininkai? Kad tūkstančiai dešimtokų nesugeba apskaičiuoti, kiek valandų turi trys savaitės? Kad iš trečdalio vaikų mokyklose nuolat tyčiojamasi? Kad gal visgi reikėtų įvesti finansinio, informacinio raštingumo, lytinio ugdymo pamokas, be ko išsilavinimo neįsivaizduoja Vakarų civilizacija?

REKLAMA
REKLAMA

Ne, mieli rinkėjai, apie tai partijos programoje – nė žodžio. Ir tikėtis būtų naivu prisimenant, kokiomis įžvalgomis minėtomis temomis dalijosi švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė. Ne kartą citavome jos žodžius, kad pustuščių mokyklų jungti nereikia, nes darbo neteks mokytojai. Kad vaikai blogai mokosi – dažnai kalta šeima. Šeima turi ir profesionaliai suteikti lytinio ugdymo pagrindus (TV3 žinioms ministrė sakė, kad, kaip buvusi mokytoja, neįsivaizduoja tokių pamokų klasėse. „Vaikai juk šaipysis“, - išvadą darė ministrė). Pažangus XXI a. mąstymas, argi ne?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rinkimų programoje vėl gražūs žodžiai

Užtat ko netrūksta švietimo programoje – tai gražių žodelių „skirsime dėmesio“, „sieksime“, „gerinsime“. Ir tuo rinkėjai turėtų patikėti? Gal turėtume pasidžiaugti, jog neįrašėte „bloginti“? Siūlau savo rinkimų programą duoti analizuoti mokiniams kaip teksto suvokimo užduotį. Įdomu, kokį pažymį jie rašytų ministerijai.

Visgi, patinka jums ar ne, rinkėjai pageidautų žinoti, kokių konkrečiai priemonių imsitės. Tiesiog neįtikėtinai žavingai skamba sakinys: „Parengsime ir įgyvendinsime mokslo ir studijų institucijų finansavimo pertvarką“. Gerbiamieji, iki rinkimų likus porai mėnesių ta programa seniai turėjo būti parengta, tačiau jūs pripažįstate, kad jos neturite. Ir greičiausiai neturėsite.

REKLAMA

Kažin ar beverta klausti, ką daryti su apgailėtina studijų kokybe. Padėtis tokia paini, kad geriau net neužsiminti. Visiems bus ramiau. O kad visi galutinai pamirštų esmę – dar galima pažadėti pinigų. Pavyzdžiui, kad kasmet algos mokytojams kils 7-10 procentų. Neklauskite, iš kur tie pinigai, šią vasarą ir rudenį jūs turite žavėtis pažadais, o ne klausinėti.

Jaunimui žadama ištaškyti milijonus

O pabaigai – dar vienas pažadas. Darbo partija sieks (kažkur jau girdėtas žodis?), kad kiekvienam jaunuoliui, kuriam sueis 18 m., būtų skirta vienkartinė 2000 eurų išmoka gyvenimo pradžiai. Tai reiškia, kad partija būsimiems dvyliktokams norėtų išdalyti 66,8 mln. eurų. Tiesiog už nieką.

REKLAMA

Be kita ko, programoje rašoma, kad mokymo įstaigos turėtų išugdyti savarankiškai mąstantį, atsakingą asmenį, „prisiimantį atsakomybę už save ir valstybę“. Turiu nuvilti, kad toks jaunuolis suvokia, kad pinigus reikia užsidirbti, o tiesmukas šlamančiųjų įbrukimas kiekvienam į rankas būtų ne kas kita kaip pašalpa. O ir „gyvenimo pradžią“ dvyliktokai supranta labai jau skirtingai. Policijai ir medikams darbo tikrai netrūktų.

O jeigu ne pašalpa, tai netiesioginis balsų pirkimas. Tik palaukite... Kur tai jau girdėta?

Dar parašyčiau, kad prisiimti atsakomybę už save ir valstybę derėtų ne tik vaikams, bet ir tautos išrinktiesiems. Tačiau skambėtų taip pat naiviai, kaip ir rinkiminiai pažadai. Tad tiesiog turėkime omenyje. Ir tikėkimės, kad ir mūsų švietimo sistema kada nors įžengs į XXI amžių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų