REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors įstatymai nenumato Seimo narių atostogų, tautos išrinktieji neslepia, jog ne visada lindi savo kabinetuose ar nuolat susitikinėja su rinkėjais. Portalas tv3.lt pasidomėjo, kuo šiuo metu užsiima parlamentarai. O veiklos jie turi tikrai įvairios – vieni keliauja prie jūros, kiti kraunasi lagaminus net į Sibirą, lankosi muzikos festivaliuose, treti – grybauja ar tiesiog naudojasi proga išsimiegoti.

Nors įstatymai nenumato Seimo narių atostogų, tautos išrinktieji neslepia, jog ne visada lindi savo kabinetuose ar nuolat susitikinėja su rinkėjais. Portalas tv3.lt pasidomėjo, kuo šiuo metu užsiima parlamentarai. O veiklos jie turi tikrai įvairios – vieni keliauja prie jūros, kiti kraunasi lagaminus net į Sibirą, lankosi muzikos festivaliuose, treti – grybauja ar tiesiog naudojasi proga išsimiegoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimo vicepirmininkas, socdemų pirmininko pavaduotojas Algirdas Sysas teigė, jog po batalijų parlamente dėl naujojo Darbo kodekso atsipūsti dar nespėjo, mat darbai nesibaigia net ir praėjus Seimo sesijai.

REKLAMA

„Yra partiniai reikalai, kuriuos reikia tvarkyti, yra Seime nebaigtų darbų. Per pusmetį susitrenka ant stalo tiek medžiagos ir popierių, kad reikia viską surūšiuoti – dalį išmesti, dalį pasilikti poreikiams. Yra darbo, labai daug interesantų ateina vasarą. Tarkime, pirmadieniais nuo 12 valandos Šeškinėje priėmimas yra. Taigi yra tų darbų – ateini valandai, bet praleidi 8 valandas.

Vasarą renginių yra be galo daug. Aš, nors esu vilnietis, gaunu labai daug pakvietimų į įvairias miestų šventes, į įvairius minėjimus, renginius. Žmonės irgi nori pamatyti, susitikti, paklausti. Netgi savaitgalį buvau metalo festivalyje „Velnio akmuo“ ir net ten klausinėjo apie politiką. Negalvokite, kad metalistai tik metalo muzika domisi. Jie domisi ir mokesčių sistema, ir visokiais kitokiais dalykais. Tai gali išnaudoti tas masines susibūrimo vietas, puikiai atsakant į vieną ir kitą klausimą bei pabūnant su rinkėjais“, – pasakojo A. Sysas.

REKLAMA
REKLAMA

„Žadu mėnesio pabaigoje savaitei išvažiuoti į varžybas. Ten ir pailsėsime. Ten bus orientacinio sporto varžybos“, – užsiminė socdemas.

Anot parlamento vicepirmininko, nepaisant to, jog dalis Seimo narių neslepia vasarą atostogaujantys, atostogos įteisinti parlamentarams nereikėtų.

„Aš noriu, kad mes gyventume taip, kaip Europoje, o ne taip, kaip kažkas sugalvojo. Europos senosiose demokratijose parlamentai neturi atostogų. Pavyzdžiui, pažiūrėkime, kas įvyko Turkijoje, tai parlamentas turi greitai susirinkti ir priimti sprendimą, o ne laukti, kol ten iš kažkur, iš atostogų visi susirinks. Iš principo Seimo nario mandatas duotas ketveriems metams ir reikia dirbti nuo skambučio iki skambučio“, – pažymėjo A. Sysas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nori ir išsimiegoti

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovas Jurgis Razma portalui tv3.lt pasakojo, jog į užsienį atostogauti niekada nevažiuojantis, todėl progų atsipūsti ieško Lietuvoje. Vis dėlto, konservatorius tikina, jog net ir vasarą Seimo nariai dirba.

„Aš tikrai neišvykstu kokiam nuosekliam poilsiui. Aišku, tam tikras poilsis būna, nes nereikia eiti į posėdžius, taigi galima ir prie jūros, ir prie ežero nuvažiuoti, ir pagrybauti. Tiesiog neribojant savęs, galima ir išsimiegoti.

Jeigu einant kažkur mieste tave pakalbina rinkėjas, sakydamas, kad turi kažkokią problemą, tai nepasakysi, kad dabar man yra atostogų laikas ir kreipkis tik rugpjūčio mėnesį. Vis tiek teiraujasi, kokia žmogaus problema, galbūt kažkam skambini, rašai raštus. Politikams iš tikrųjų yra sudėtinga griežtai atskirti, kada yra poilsis, kada yra darbo elementai“, – aiškino J. Razma.

REKLAMA

Konservatorius, skirtingai negu socdemų atstovas A. Sysas, teigė, jog parlamentarams atostogos įteisinti reikia, mat tai yra nurodęs ir Konstitucinis Teismas.

„Jeigu mes prisiekėme laikytis Konstitucijos, tai reiktų tas atostogas nustatyti. Aš galiu suprasti kolegas, kurie sako, kad beveik niekur Europos demokratinėse šalyse tokių fiksuotų atostogų nėra politikams, bet tokiu atveju tie, kurie taip kalba, tegul imasi ir pataiso Konstituciją. Jeigu bus joje parašyta, kad Seimo nariams atostogos nenumatomos, tai bus viskas aišku, o dabar mes esame konstituciškai dviprasmiškoje situacijoje“, – svarstė J. Razma.

REKLAMA

Prisigrybauti sugeba per kelias valandas

Portalo tv3.lt kalbintas Liberalų sąjūdžio vienas vėliavnešių, parlamentaras Eugenijus Gentvilas tikino, jog po to, kai partiją sudrebino buvusio pirmininko Eligijaus Masiulio galimo kyšininkavimo skandalo ir jis tapo kandidatų į Seimo rinkimus sąrašo lyderiu, darbų vasarą esą gerokai padaugėjo.

„Kol kas visi savaitgaliai kažkokiuose renginiuose. Pavyzdžiui, savaitgalį buvau Žagarės Vyšnių festivalyje, ten susitikau su studijų draugais, draugų susitikimą darėme, kitą savaitgalį – Telšiai – Lietuvos kultūros sostinė, paskui – Gargždų rajone keli renginiai. Darbo dienomis šiek tiek susitikinėju su partijos skyriais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Man personaliai, kadangi esu sąrašo lyderis, tai yra padidintas darbo krūvis. Tik tiek, kad seniai pažadėtą turiu kelionę į Švediją, tai nuo liepos 28 iki rugojūčio 3 dienos būsiu užsienyje. Ten mano dukra gyvena, tai dukrą aplankyti važiuosiu“, – apie savo vasarą pasakojo E. Gentvilas.

Liberalas neslepia, jog nepaisant aktyvaus priešrinkiminio laikotarpio, tam tikriems savo mylimiems užsiėmimams jis laiko suranda.

„Prasideda grybai, bet aš tiems grybams darbo dienos neeikvoju. Čia kažkada įlindau į mišką 5.40 valandos ryto, kai jau prašvinta, kitą kartą 6 valandą važiavau į mišką, kai tų grybų daugėja, tai būna, kad jau 8 ar 9 valandą grįžtu iš miško su krepšeliu“, – kalbėjo E. Gentvilas.

REKLAMA

Liberalas teigė manantis, jog Seimo narių atostogas reikėtų įteisinti.

„Būtų galima įforminti kompromiso būdu normalias atostogas, kai gali ten ką nori daryti ir nepykdyti rinkėjų. [...] Vienas mėnuo galėtų būti įformintas kaip atostogos, o likęs laikas galėtų likti darbams. Tai būtų teisingiausia, nes dabar visi vaidiname, kad nėra atostogų, bet gyvename atostoginiu rėžimu“, – komentavo E. Gentvilas.

Ministras ruošiasi į Sibirą

Ministrų kabineto nariai, skirtingai negu parlamentarai, turi įteisintas atostogas. Šiuo metu atostogaujantis kultūros ministras, „darbietis“ Šarūnas Birutis, kuris yra ir Seimo narys, portalui tv3.lt teigė, jog šiemet jo atostogos yra iškirtinės.

REKLAMA

„Turėjau vienus planus išvažiuoti toliau ir padirbėti, o dabar tik 10 arba 8 dienas išvažiuosiu į Sibirą. Turiu tokią negarsinamą savo asmeninę misiją aplankyti tremtinių kapus. Kartu su kitais ten gyvenančiais žmonėmis noriu pabendrauti, pažiūrėti, kokia situacija.

Sibire buvo mano artimųjų, kurie ten gyveno ir grįžo. Daug pasakojo apie Sibirą mane auginusios babos, tai tiesiog nutariau, kad reikia savo atostogas skirti Sibirui“, – pasakojo Š. Birutis.

Ministras teigė, jog atostogų metu ketina neapleisti ir savo mėgstamų darbų sode.

„Yra truputį reikalų, susijusių ir su tiesioginiu darbu, yra darbų prie sodo, prie aplinkos, prie ūkio, mamos aplankymas Šiauliuose. Mano hobis ir yra sodas, lauko darbai, skaitymas, tai visą tai ir stengiuosi daryti per atostogas“, – kalbėjo „darbietis“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Š. Biručio įsitikinimu situacija, kai Seimo nariams nėra įteisintos atostogos yra dviprasmiška, mat dalis parlamentarų, nors ir kalba apie bendravimą su rinkėjais, vasarą išvyksta pailsėti ne tik pajūrį, bet ir į užsienį.

„Aš manau, kad Seimo nariams atostogos turėtų būti, kad neliktų tų dviprasmybių. Nors visi mes čia sakome, kad dirbame savo apygardose, bet turi būti aišku, kad aš galiu kažkur išskristi, išvažiuoti, atostogauti. Juk Sibire aš nedirbsiu kaip Seimo narys savo apygardoje. Daugelis vis tiek išvažiuoja kažkur į Turkiją, į Bulgariją ir ten nedirba. Būtų gerai, kad būtų įteisintos atostogos, pavyzdžiui, rugpjūtį ar kitą mėnesį. Kaip teko dirbti Europos Parlamente, tai buvo viskas aiškus, nes parlamentarai turėjo atostogas“, – savo nuomone pasidalino ministras.

REKLAMA

Delsia daugiau nei dešimtmetį

2004 m. Konstitucinis Teismas (KT) savo sprendime nurodė, kad Seimas turėtų priimti Seimo narių veiklą reglamentuojantį įstatymą, kuriame turėtų numatyti kasmetines parlamentarų atostogas. KT pažymėjo, kad kiekvienas dirbantis žmogus turi teisę turėti poilsį ir laisvalaikį, kasmetines mokamas atostogas, taigi šias teises turi turėti ir Seimo nariai. Vis dėlto, iki šiol įstatymas nebuvo priimtas ir Seimo narių atostogos nėra įteisintos.

Tiesa, dar praėjusiose Seimo kadencijoje parlamentarai bandė priimti minėtą įstatymą, kuriame siekė numatyti, jog tautos išrinktieji galėtų atostogauti ne daugiau kaip 45 kalendorines dienas per metus, atostogos turėtų būti skelbiamos tarp Seimo sesijų. Tarp siūlymų taip pat buvo nebeleisti už parlamentinei veiklai skirtus pinigus nuomotis prabangių automobilių ir vėliau juos išpirkti, panaikinti nemokamą gyvenimą Vilniaus centre esančiame Seimo viešbutyje. Tačiau šioms iniciatyvoms pritarta nebuvo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų