REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas šauliams ir kariams savanoriams leido įsigyti bei namuose laikyti pusiau automatinius ginklus ir šovinius. Už pataisas, kurios numato teisę įsigyti B ir C kategorijų ginklus, balsavo 60 Seimo narių, prieš buvo septyni, susilaikė 28 parlamentarai.

Seimas šauliams ir kariams savanoriams leido įsigyti bei namuose laikyti pusiau automatinius ginklus ir šovinius. Už pataisas, kurios numato teisę įsigyti B ir C kategorijų ginklus, balsavo 60 Seimo narių, prieš buvo septyni, susilaikė 28 parlamentarai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai yra papildomas gynybos potencialas, esant krizinei situacijai“, – ketvirtadienį žurnalistams Pabradėje apie priimtas pataisas sakė prezidentė Dalia Grybauskaitė.

REKLAMA

Anot jos, valstybę turi būti pasirengusi ginti ne tik kariuomenė ar savanorių pajėgas, bet ir šauliai bei „kitos grupės žmonių, kurioms įstatymai tai leis daryti“.

Pagal Lietuvos įstatymus, ginklai yra skirstomi į keturias rūšis: pavojingiausi yra A kategorijos ginklai ir šaudmenys, mažiausiai pavojingi – D kategorijos.

Pataisų iniciatoriai, siūlydami šauliams ir savanoriams leisti laikyti pusiau automatinius ginklus, argumentavo, kad jos būtinos nacionalinio saugumo prasme, o dabartinė situacija yra paradoksali, nes minimus ginklus įsigyti sportui galima, bet šauliams tokia galimybė nesudaryta.

REKLAMA
REKLAMA

Šauliai prilyginti brakonieriams

Seime ketvirtadienį pasisakant dėl siūlymo kilo aštrios diskusijos: pataisų priešininkai aiškino, jog jos padidins brakonierių gretas, šalininkai piktinosi, kad valstybės gynybai pasiryžę žmonės traktuojami kaip potencialūs nusikaltėliai.

„Jei tai būtų siūlomi ginklai kokie kitokie, tai prašau. Bet dabar tie visi ginklai bus nukreipti prieš gyvūniją. Aš turiu praktikos pakankamai daug, kada išduodami medžiokliniai šautuvai savigynai ir panašiai, eina tik į brakonieriavimo lauką. Ginklai savigynai yra trumpavamzdžiai, pistoletai ir kitokie. Man dabar užsikabinus medžioklinį šautuvą vaikščioti ar su medžiokliniu šautuvu stoti ginti krašto. Atiduodame medžioklinius šautuvus žmonės, kurie niekaip kitaip jų negalės naudoti tik eiti brakonieriauti“, – kalbėjo socialdemokratas Bronius Bradauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jo frakcijos kolega Julius Sabatauskas išsakė nuogąstavimus dėl galimų nelaimių ir kaip pavyzdį pateikė tragišką išpuolį gėjų klube Orlande, kur užpuolikas iššaudė pusšimtį žmonių, dar tiek pat sužeista.

„Žmonės vykdo nusikaltimus dėl įvairių motyvų ir kartais grynai emocinėj įtakoj, buitinėj aplinkoj, netgi praėjusią savaitę buvo publikacijos, savanoris nuteistas už nužudymą. Tai dabar nebedaužys – šaudys. Štai jums pavyzdys, Orlando žudynės, 50 žmonių nušauta ir kiek sužeistų. Išduoti ginklus laikyti namuose, kur dažnai ginklai gali atsisukt prieš patį laikytoją, jo šeimos narį, negaliu tokiam įstatymui pritarti“, – kalbėjo J.Sabatauskas.

REKLAMA

Orlandas – netinkamas pavyzdys

„Kolegos perspjovė patys save – šaulius savanorius išvadinti tai potencialias ligoniais, tai potencialiais brakonieriais, (taip pasisakantys) žmonės visiškai nesupranta, kam skirtas šis įstatymas. Spekuliuoti Orlando įvykiais – visiškai neatsakingas žingsnis. Mes nekeičiame tvarkos, ginklų ir šaudmenų pardavimas lieka, koks buvęs, šauliai ir savanoriai turi papildomas garantijas, patekdami į šias organizacijas jie tikrinami“, – į kolegų replikas atsakė vienas pataisų teikėjų konservatorius Arvydas Anušauskas.

REKLAMA

Kaip anksčiau yra teigęs Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) vadovas Artūras Paulauskas, šiuo metu pusiau automatinius ginklus leidžiama įsigyti šaudymo būrelių nariams, tad šauliai fiktyviai tampa jų nariais norėdami legaliai turėti minimus ginklus.

Šaulių sąjungos atstovas advokatas Robertas Juodka Seime žurnalistams komentuodamas pataisas pabrėžė, kad šauliams leidus namuose turėti ginklų potencialiam priešui būtų atimta galimybė greitai sunaikinti ginklų arsenalą, kai didžioji dalis ginklų laikoma ginklinėse, centralizuotai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Decentralizuotas atsakingų piliečių rankose esantis ginklų arsenalas yra nesunaikinamas. Tą supranta mūsų kaimynai estai, švedai, norvegai, danai, todėl tose šalyse įtvirtintos tokios pačios tvarkos, apie kurią kalbame šiandien. Estijoje organizacijos, analogiškos Šaulių sąjungai, narys privalo saugoti namuose asmeninį ginklą ir mažiausiai 400 šovinių, kad dieną „X“ labai greitai galėtų reaguoti į potencialią grėsmę. Lietuvoje mes turime situaciją, kai didžioji dalis ginklinių ir ginklų sukoncentruota ribotame skaičiuje vietų, tos vietos, deja, žinomos mūsų potencialiam priešui, ir jos būtų sunaikintos per pirmas penkias konflikto minutes raketiniais, bombų smūgiais, desantinėmis operacijomis“, – kalbėjo šaulys.

REKLAMA

Jis taip pat atmetė kritiką, kad leidus šauliams ir savanoriams namuose laikyti ginklus, kyla grėsmė dėl visuomenės saugumo, nes ir dabar ginklus žmonės laiko ir medžioklei, savigynai, o šauliai nėra ta grupė, kuri keltų abejonių dėl patikimumo.

„Šiuo metu mes Lietuvoje turime per 30 tūkst. medžioklei skirtų ginklų, dar daugiau – savigynai. Pasaulinė patirtis rodo, kad krašto gynybos tikslais laikomi ginklai dažniausiai nėra naudojami kriminalinėms veikoms, nes yra laikomi atsakingų asmenų, kurie mažina kriminalinių elementų įtaką“, – sakė R.Juodka.

REKLAMA

Šauliams – daugiau teisių

Pataisas, kurios šauliams bei kariams savanoriams suteikia daugiau prieigos prie ginklų, parengė grupė parlamentarų, tarp jų – A.Paulauskas bei dalis NSGK narių, Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Benediktas Juodka.

Iniciatoriai tvirtina, kad pataisos reikalingos dėl „pasikeitusios geopolitinės situacijos regione, kai pasirengimas reaguoti į iškylančius iššūkius ir reakcijos laikas tampa labai svarbiu faktoriumi, atgrasančiu potencialų agresorių nuo karinės jėgos naudojimo Lietuvos teritorijoje“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pataisos sudarys galimybę šauliams bei kariams savanoriams tarnybos metu nešiotis B ir C kategorijų ilguosius ir trumpuosius ginklus, jų šovinius, o ne tarnybos metu – savigynos tikslais nešiotis B ir C kategorijų trumpuosius šaunamuosius ginklus ir jų šovinius.

Pataisos nepaprastosios padėties atveju leis šaulius prireikus panaudoti kaip sudedamąją Viešosios tvarkos apsaugos komendantūros dalį, taip pat braukiama ir nuostata, šiuo metu sudaranti teisines galimybes įvedus nepaprastąją padėtį iš šaulių laikinai paimti jų turimus ginklus ir šaudmenis.

REKLAMA

Pakeitus Karo padėties įstatymą, išbraukta nuostata, kuri įvedus karo padėtį būtų stabdžiusi Lietuvos šaulių sąjungos veiklą. Šaulių organizacijos teisinė forma yra asociacija, o pagal įstatymą įvedus karo padėtį formaliai jų veikla turėjo būti stabdoma.

Seime jau anksčiau svarstytas siūlymas šauliams namuose laikyti sąjungai priklausančius automatinius ginklus, bet tuomet jam nepritarta, argumentuojant pačios visuomenės saugumu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų