REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šią savaitę finansų rinkos gyvens daugiausia pirmųjų vasaros dienų naujienomis – nemenku sukrėtimu, atsiritusiu iš JAV, pakeitusiu anksčiau vyravusias optimistines nuotaikas ir privertusiu peržiūrėti lūkesčius dėl rinkų pokyčių šiais metais.

Šią savaitę finansų rinkos gyvens daugiausia pirmųjų vasaros dienų naujienomis – nemenku sukrėtimu, atsiritusiu iš JAV, pakeitusiu anksčiau vyravusias optimistines nuotaikas ir privertusiu peržiūrėti lūkesčius dėl rinkų pokyčių šiais metais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nuvylė JAV darbo rinkos duomenys

Penktadienį buvo paskelbti itin prasti JAV darbo rinkos duomenys. Svarbiausias jų – algalapių skaičiaus pokytis, kuris vietoj prognozuotų 160 tūkst. darbo vietų gegužės mėnesį tesudarė 38 tūkst., JAV dolerį privertė iškart nukristi beveik 2 proc. euro atžvilgiu. Palūkanų pasaulyje iškart pasikeitė prognozės dėl to, kada JAV centrinis bankas kels bazinę palūkanų normą. Pastaruosius keletą mėnesių trukęs tikėjimas, kad JAV dolerio palūkanos gali būti padidintos netgi šią vasarą, leido finansų rinkoms gyventi džiugiomis nuotaikomis. Tačiau, panašu, kad prasti darbo rinkos duomenys kuriam laikui šias nuotaikas bus sujaukę.

REKLAMA

Tiesa, įdomu tai, kad JAV akcijų indeksai į prastus penktadienio duomenis ir į ryškiai pasikeitusius lūkesčius dėl centrinio banko veiksmų sureagavo labai menkai. Tuo tarpu kartu su reikšminga JAV dolerio kurso reakcija, buvo stebimi nemenki JAV dolerio palūkanų normų kritimai visuose terminuose. Esant mažiau aiškumo dėl impulso iš JAV centrinio banko (dabartiniu vertinimu, JAV FED bazinę palūkanų normą turėtų pakelti ne anksčiau kaip rudenį), pamažu stiprėja politinio impulso reikšmė. Donaldo Trumpo sėkmės JAV prezidento rinkimuose atveju, finansų rinkų reakcija gali būti reikšminga ir nebūtinai neigiama. Mat D. Trumpo administracija gali imtis fiskalinio skatinimo planų, kurie lemtų ilgalaikių palūkanų normų augimo lūkesčius.

REKLAMA
REKLAMA

ECB naujienų rinkos nesureikšmino

Praėjusį ketvirtadienį vykęs Europos centrinio banko (ECB) posėdis daug dėmesio nesulaukė. ECB palūkanų nekeitė ir rinkas supurtančių žinių nepaskelbė. Vienintelis dėmesio sulaukęs pranešimas buvo apie tai, jog į kiekybinio skatinimo programą nuo šiol bus įtrauktos ir įmonių obligacijos, o tai reikšmingai išplės vertybinių popierių, patenkančių į šią programą, ratą. Ši žinia rinkos dalyvius trumpam nudžiugino – atsivers daugiau galimybių prekiauti būtent įmonių obligacijomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kita žinia, kuri, regis, prasprūdo per daug nesureikšminta, buvo ECB pranešimas, kad euro zonos palūkanos dar ilgą laiką išliks dabartiniame arba žemesniame lygmenyje. Būtent pastaroji mintis, ECB retorikoje buvo visiškai nauja. Prieš metus toks sakinys rinkose būtų galėjęs sukelti nemenką jaudulio priepuolį, tačiau praėjusį ketvirtadienį jis rinkų dalyvių nenustebino ir neišgąsdino – ECB naujienas nustelbė aukščiau paminėti penktadienio JAV darbo rinkos duomenys, nuvylę rinkos dalyvius.

Europa gilinsis į „Brexit“ reikalus

Pirmadienį euro zonoje paskelbtas „Sentix“ investuotojų pasitikėjimo indeksas birželio mėnesį, kaip ir laukta, augo nuo 6,2 iki 9,9 ir viršijo prognozes. Augimo buvo laukta dėl palyginti teigiamų nuotaikų, atsispindinčių kituose lūkesčių rodikliuose ir kylančių akcijų rinkų.

REKLAMA

Šią savaitę nesant daugiau makroekonominių indikatorių, Europa veikiausiai toliau gilinsis į Didžiosios Britanijos išstojimo iš ES tikimybę. Iki referendumo lieka pustrečios savaitės (referendumas vyks birželio 23 d.), o oponentų ir šalininkų stovyklos toliau atkakliai kaunasi nuomonių apklausose. Tampa sudėtinga susigaudyti apklausų gausoje – nuo apklausos vykdymo metodų dažnai priklauso ir jos rezultatas. Taigi spekuliacijos dėl to, kurios apklausos tiksliausiai atspindi vyraujančias nuotaikas, tik dar labiau aštrina diskusijas. Naujienų agentūros „Bloomberg“ apklausa, kurios istorija siekia iki praėjusių metų rugsėjo mėnesio, atspindi sustiprėjusias Didžiosios Britanijos pasitraukimo iš ES šalininkų stovyklos pozicijas – pagal šią apklausą jų šiuo metu yra daugiau nei nepritariančių pasitraukimui. Tuo tarpu lošimų bendrovių duomenys rodo visai kitokį paveikslą – Didžiosios Britanijos pasitraukimo tikimybė yra vertinama tik maždaug 30 proc. ir nekinta jau kurį laiką.

REKLAMA

JAV makroekonominių duomenų šią savaitę taip pat bus skelbiama itin nedaug. Penktadienį bus skelbiamas išankstinis birželio mėnesio Mičigano universiteto vartotojų lūkesčių indeksas, nusakantis vartotojų nuotaikas. Turint galvoje, kad gegužės mėnesį šis indeksas šoktelėjo nuo 89 iki 94,7, tikėtina, kad birželį galima korekcija žemyn. Rinkos dalyvių vertinimu indeksas gali nukristi iki 94.

Informaciją parengė Giedrė Gečiauskienė, „Danske Bank“ Finansų rinkų departamento direktorė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų