REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Liuksemburgo Didžioji Hercogystė, viena iš mažiausių Europos valstybių, penktadienį nukreipė žvilgsnį į kosmosą, paskelbusi, kad parengs įstatymą, turintį atverti kelią gamtinių išteklių gavybai asteroiduose.

Liuksemburgo Didžioji Hercogystė, viena iš mažiausių Europos valstybių, penktadienį nukreipė žvilgsnį į kosmosą, paskelbusi, kad parengs įstatymą, turintį atverti kelią gamtinių išteklių gavybai asteroiduose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Brangiųjų metalų, retų mineralų ir kitų vertingų išteklių gavyba praskrendančiuose asteroiduose iki šiol buvo daugiausiai mokslinęs fantastikos sritis, bet Liuksemburgas sako, kad skubiai reikalingos paskatos, kad ši ambicinga svajonė būtų įgyvendinta.

REKLAMA

Ekonomikos ministerijos pranešime sakoma, kad bus parengtas, „išsamus teisės aktas“, padedant kosmoso teisės ekspertais.

Įstatymas, kuris galbūt įsigaliotų ateinančiais metais, suteiktų teisinį pagrindą, kuris padėtų investuoti į išteklių gavybą netoli Žemės skriejančiuose objektuose (Near Earth Objects, NEO) – taip mokslininkai įvardija šalia mūsų planetos praskriejančius asteroidus ir kometas.

„(Įstatymas) užtikrins operatoriams teisę į išteklius, išgautus kosminėje erdvėje laikantis tarptautinių įstatymų“, – pažymėjo ministerija.

REKLAMA
REKLAMA

„Pagal naująjį įstatymą bus išduodamos licencijos ištekliams kosmose išgauti; Liuksemburgas užtikrins operatorių veiklos priežiūrą ir jų teisių bei pareigų reguliavimą pagal Kosminės erdvės sutartį“, – sakoma pranešime.

Reguliavimas jau derinamas

Pelningu bankininkystės sektoriumi garsėjantis Liuksemburgas taip pat yra išvystęs sėkmingą kosminių palydovų paslaugų sritį.

Siūlomas įstatymas turėtų sukurti verslui palankesnę aplinką, palyginus su teisės aktais, kuriuos praeitais metais priėmė Jungtinės Valstijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kitaip negu JAV, Liuksemburgo rengiamas įstatymas bus taikomas ne tik vietos bendrovėms, bet ir užsienio kapitalo įmonėms, įsteigtoms hercogystėje.

Nors šis įstatymas bus nacionalinio lygmens, Liuksemburgas ketina tuo pačiu skatinti kurti tarptautinį teisinio reguliavimo pagrindą šioje srityje, sakė ministras pirmininkas Xavier Bettelis.

Vyriausybė paskelbė 200 mln. eurų finansavimo iniciatyvą, turinčią paskatinti asteroidų kasybos galimybių tyrimus ir plėtrą.

Dvi su šiuo sektoriumi susijusios JAV bendrovės jau yra įkūrusios savo „juridinius subjektus“ Liuksemburge, nurodė Ekonomikos ministerija.

REKLAMA

Tos bendrovės – tai „Deep Space Industries“, kurianti būsimos žaliavų gavybos asteroiduose „kosminio fabriko“ prototipą, ir kosminių išteklių paieškų palydovus užsibrėžęs kurti startuolis „Planetary Resources“, kurio vienas iš finansuotojų yra „Google“ pionierius Larry Page'as.

Pelnas iš NEO?

Asteroidais yra pirmykščiai kosminiai dariniai, likę iš Saules sistemos formavimosi laikų prieš daugiau negu 4 mlrd. metų.

Daugiausiai jų yra susitelkę asteroidų juostoje – labai toli nuo Žemės, tarp Marso ir Jupiterio orbitų.

REKLAMA

Vis dėlto daug asteroidų skrieja aplink Saulę kitokiomis orbitomis, o kai kurie pralekia labai arti Žemės.

Tie dangaus kūnai, vadinamieji NEO, būtų pagrindiniai asteroidų kasybos taikiniai. Specialus kosminis fabrikas teoriškai galėtų nusileisti ant asteroido paviršiaus, išgauti vertingas žaliavas ir galbūt netgi jas perdirbti.

Didžiausią susidomėjimą kelia vadinamieji C tipo asteroidai, nes manoma, kad juose gali būti daug vandens, anglies, sieros, azoto, fosforo ir juodųjų metalų.

Tokią kasybą tikriausiai vykdytų robotai, o ne žmonės, nes pilotuojamų kosminių misijų rizika ir kaina būtų pernelyg didelė.

Visgi kai kurie tikisi, kad skrydžiai į asteroidus gali atverti duris žmonių skrydžiams į kitas planetas. Prognozuojama, kad pilotuojami erdvėlaiviai galėtų nusileisti ant tokių dangaus kūnų, kad papildytų degalų ir vandens atsargas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų