REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas negali apsispręsti, kokiam darbdavių įmokos „Sodrai“ mažinimo scenarijui pritarti.

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas negali apsispręsti, kokiam darbdavių įmokos „Sodrai“ mažinimo scenarijui pritarti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Socialdemokratams siūlant šią įmoką nuo 31 proc. iki 19 proc. sumažinti greičiau - per kelerius, o ne per 12 metų, kaip siūlo socialinio modelio kūrėjai, komitetas penktadienį antrą kartą Finansų ministerijos paprašė pateikti skaičiavimus, kokios būtų valstybės biudžeto ir „Sodros“ netektys dėl to.

REKLAMA

Biudžeto ir finansų komiteto narys socialdemokratas Andrius Palionis sako, kad darbdavių įmoką „Sodrai“ kitais metais sumažinti 6 punktais įmanoma - tai padaryti galima pridėtinės vertės mokesčio (PVM) mažinimo sąskaita - atsisakyti Seime jau užregistruotos pataisos dėl PVM sumažinimo nuo 21 iki 18 proc. Pasak jo, tik tokiu atveju įmokų „Sodrai“ pertvarka teigiamai paveiktų ekonomiką ir mokesčių surinkimą, būtų patrauklesnė investuotojams ir verslui.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo nario skaičiavimais, dėl PVM sumažinimo 3 punktais biudžetas netektų 450 mln. eurų - maždaug tokią pajamų sumą „Sodra“ prarastų darbdavių įmokas sumažinus 6 punktais.

Finansų ministerijos Fiskalinės politikos departamento direktoriaus pavaduotojas Vaidas Augustinavičius pareiškė, kad socialdemokratų pataisa per brangi, o skaičiavimai skiriasi.

„Toks greitas mažinimas neįmanomas. Per vienerius metus negalime sumažinti 6 procentiniais punktais“, - penktadienį komiteto nariams teigė jis.

Ministerijos atstovas parlamentarus informavo, kad nutarus 6 punktais sumažintas įmokas kompensuoti biudžeto įplaukomis, gautomis iš PVM, biudžeto netektis siektų 510 mln. eurų, o tai sudarytų 1,4 proc. BVP.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Toks smūgis valstybės biudžetui būtų per didelis. Per vienus metus surasti tokią suma kompensacijai reikštų arba labai smarkiai didinti esamų mokesčių tarifus, arba įvesti naujus mokesčius ir su labai dideliais tarifais“, - teigė ministerijos Mokesčių politikos departamento direktoriaus pavaduotoja Audronė Muknevičienė.

Pasak jos, PVM pajamos negali būti tokios reformos šaltinis: „PVM sumažinimui taip pat reikia numatyti šaltinius, nes biudžete atsiras mažiau pajamų. Taigi - skyle skylės neuždengsi“.

Tuo tarpu A.Palionis sako, kad tik greitas darbdavių įmokos „Sodrai“ mažinimo tempas duos rezultatą.

REKLAMA

„Noriu pamodeliuoti su vieno procento mažinimu. Realiai į rinką neišnešame jokių dorų žinių. Įsivaizduokite 2020 metus. Jeigu kasmet panaikinsime po 1 proc., bus minus trys procentai. Finansų ministerija vertins ir pamatys, kad čia jokio efekto nėra, ir sakys, kam mes čia šitai darome. Nei mes vokelių pasinaikinsime. Su kardinaliu pasiūlymu mes dar galime apeliuoti į tai, kad dalis verslininkų išeis į dienos šviesą ir mokės algas oficialiai. Ir kuo mes tai padarysime greičiau, sumažinsime darbdaviams mokestinę naštą, tuo vyks tai greičiau,“ - teigė A.Palionis.

REKLAMA

Jis BNS teigė reikalausiąs, kad komitetui nepritarus pataisoms, Seimas balsuotų dėl siūlymo sparčiau mažinti įmoką.

Komitetas jau anksčiau yra nutaręs, kad pertvarkant „Sodrą“, sumažinta darbdavių įmoka būtų finansuojama iš valstybės biudžeto. Socialinio modelio kūrėjai tai siūlo daryti 12 metų kasmet darbdavių įmoką mažinant po 1 procentinį punktą.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų