REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Izraelyje tūkstančiai žydų maldininkų pirmadienį dalyvavo savaitę truksiančios žydų Velykų šventės pamaldose prie Vakarų (Raudų) sienos Jeruzalėje, saugumą prižiūrint sustiprintoms pajėgoms dėl įtampos su palestiniečiais.

Izraelyje tūkstančiai žydų maldininkų pirmadienį dalyvavo savaitę truksiančios žydų Velykų šventės pamaldose prie Vakarų (Raudų) sienos Jeruzalėje, saugumą prižiūrint sustiprintoms pajėgoms dėl įtampos su palestiniečiais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak Vakarų sienos administracijos, į priešais sieną esančią aikštę susirinko maždaug 50 tūkst. žmonių, kurie buvo palaiminti šimtų Kohenų šventikų kastos palikuonių.

REKLAMA

Per vadinamąjį Šventikų palaiminimą (Birkat akohanim) šimtai kohenų, apsigaubusių tradiciniais baltais maldos šalikais, iškėlę rankas laimina minias, kartodami žodžius iš Šventojo rašto Skaičių knygos; šis ritualas žinomas nuo biblinių laikų.

Pamaldų tradicijos

Palaiminimą gali teikti tik tie žydai vyrai, kurie laikomi tiesioginiais Aarono, Mozės brolio, palikuoniais pagal tėvo liniją.

„Tegul Dievas jus laimina ir saugo, tegul jums nušvinta Dievo veidas ir būna gailestingas, tegul Dievas atsuka jums savo veidą ir suteikia ramybę“, – deklamavo jie.

REKLAMA
REKLAMA

Šis palaiminimas kartojamas per rytinę maldą visose žydų kongregacijose, tačiau per Paschą prie Vakarų (Raudų) sienos atvykę žydai gauna garsųjį šventikų palaiminimą.

Žydų religinės šventės metu Jeruzalės senamiestyje ir jos apylinkėse sustiprintos saugumo pajėgos.

Vakarų siena yra netoli Al Aksos mečetės komplekso Rytų Jeruzalėje.

Nerimauja dėl naujos įtampos

Al Aksos kompleksas yra musulmonų trečia labiausiai gerbiama vieta po Mekos ir Medinos Saudo Arabijoje. Dėl politinių ir religinių interesų, susijusių su šia vieta, buvo kilę daug susirėmimų tarp žydų ir musulmonų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žydai tiki, kad Al Aksos mečetės komplekso vietoje, kurią jie vadina Šventyklos kalnu, anksčiau stovėjo Antroji Jeruzalės šventykla, laikoma judaizmo švenčiausiąja vieta. Šią šventyklą sugriovė senovės romėnai 70-aisiais mūsų eros metais.

Žydams yra leidžiama lankytis mečetės komplekse, tačiau draudžiama jame melstis, kad nebūtų provokuojama įtampa. Jie meldžiasi prie Vakarų sienos – paskutinių antrosios šventyklos liekanų.

Izraelio valdžia nerimauja, kad paprastai penktadienį prasidėjusią Paschą lydinčios linksmybės gali dar labiau pakurstyti įtampą dėl Al Aksos komplekso.

REKLAMA

Pirmadienį du žydai buvo išvaryti iš šventyklos, nes „pažeidė objekto taisykles“, pranešė Izraelio policijos pareigūnai.

Pasak jų, dėl tos pačios priežasties sekmadienį iš šventyklos buvo išprašyta 13 žydų.

Jordanijos vyriausybė sekmadienį perspėjo dėl rimų pasekmių, jeigu žydų „naujakuriams“ bus leista lankytis toje vietoje.

Jordanijos vyriausybės atstovas pareikalavo, kad „Izraelio okupacinė valdžia nedelsiant nutrauktų tokius veiksmus, neleistų naujakurių ir (saugumo) pajėgų į šventyklos kiemus ir leistų palestiniečių maldininkams patekti į mečetę“.

Jordanija yra al Aksos komplekso sergėtoja, nors patekimą į jį kontroliuoja Izraelis.

Jordanijos, kaip Al Aksos mečetės komplekso ir kitų musulmonų šventų vietų aneksuotoje Rytų Jeruzalėje prižiūrėtojos, statusas yra įtvirtintas 1994 metų taikos sutartimi tarp abiejų valstybių.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų