• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dar vienas smūgis opozicijai: neeilinė Seimo sesija ir vėl sužlugo

posėdis truko 12 minučių

Ketvirtadienį Seimas antrą kartą susirinko į neeilinę parlamento sesiją, tačiau šis tautos išrinktųjų susirinkimas tetruko keliolika minučių, mat valdantieji ir vėl nutarė neeilinės sesijos nepradėti.

Ketvirtadienį Seimas antrą kartą susirinko į neeilinę parlamento sesiją, tačiau šis tautos išrinktųjų susirinkimas tetruko keliolika minučių, mat valdantieji ir vėl nutarė neeilinės sesijos nepradėti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Už tai, kad opozicijos siūlyta neeilinės sesijos darbų programa būtų atmesta, balsavo 68 Seimo nariai, prieš ir susilaikė 36 parlamentarai.

REKLAMA

Posėdžiui pirmininkavusi Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė taip pat paskelbė balsavimą dėl neeilinės sesijos baigimo. Už tai buvo 68 Seimo nariai, prieš – 36, 2 Seimo nariai susilaikė.

Posėdis tetruko dvylika minučių. Sesija baigta himnu, kurio negiedojo opozicijos atstovai, demonstratyviai išėję iš posėdžių salės.  

Pažeidė statutą

Ketvirtadienį parlamentarai grįžo tęsti neeilinės sesijos po to, kai Seimo Etikos ir procedūrų komisija (EPK) nutarė, kad nutraukiant opozicijos sušauktą neeilinę sesiją praėjusią savaitę buvo pažeistas Seimo statutas.

REKLAMA
REKLAMA

EPK nutarė, kad projektas dėl sesijos darbų programos turėjo būti teikiamas dar vienam balsavimui – dėl galutinio atmetimo. Šiai išvadai parlamentarai ketvirtadienį pritarė, tačiau neeilinės sesijos programą vis dėlto atmetė.

Siekė apkaltos proceso

Seimo opozicija reikalauja, kad jos inicijuota neeilinė sesija būtų tęsiama, argumentuodama procedūriniais pažeidimais ir Konstitucijoje įrašyta galimybe Seimo mažumai inicijuoti neeilinę sesiją.

Parlamentarai sušaukė neeilinę sesiją, siūlydami pradėti apkaltos procesą vadinamojoje Darbo partijos „juodosios buhalterijos“ byloje nuteistam šios partijos atstovui Vytautui Gapšiui, taip pat sudaryti laikinąją tyrimo komisiją aiškintis, kokia yra Darbo partijos prieš maždaug dešimtmetį neapskaitytų 24 mln. litų (beveik 7 mln. eurų) kilmė, pradėti parlamentinius tyrimus dėl galimos korupcijos.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimo opozicija dėl nutrauktos neeilinės sesijos kreipsis į Konstitucinį Teismą (KT), sako opozicijos lyderis konservatorius Andrius Kubilius.

„Seimas šiandien patvirtino savo darbotvarkę, kurioje buvo įtraukti visi numatyti klausimai, tačiau po pirmo klausimo (Seimo pirmininkė) L.Graužinienė nutarė užbaigti sesiją. Tai yra savavališkas sprendimas, buldozeriu pervažiuojant per visas konstitucines opozicijos teises, ir mes rašysime skundą Konstituciniam Teismui ir iš esmės ginsime konstitucines vertybes“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė A.Kubilius.

REKLAMA

Seimas ketvirtadienį susirinkęs tęsti neeilinės sesijos tetruko kelias minutes – opozicijos pasiūlyta sesijos darbų programa buvo atmesta. Už tai, kad opozicijos darbų programa būtų atmesta, balsavo 68 Seimo nariai, prieš ir susilaikė 36 parlamentarai. Posėdžiui pirmininkavusi Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė taip pat paskelbė balsavimą dėl neeilinės sesijos baigimo, ir šįkart už tai buvo 68 Seimo nariai, prieš – 36, du Seimo nariai susilaikė.

Seimo opozicijos lyderio teigimu, nors Seimas nepritarė sesijos darbų programai, vis viena turėjo tęsti posėdį, nes pasitvirtino paties posėdžio darbotvarkę. Pasak A.Kubiliaus, sesijos darbų programa nesąs esminis dokumentas, kurio nepatvirtinus negalima dirbti toliau.

REKLAMA

„Mes kreipsimės į KT, nes matome labai grubų Konstitucijos pažeidimą šitaip organizuojant posėdžius. Šioje vietoje L.Graužinienės vaidmuo tai pat bus vertas mūsų įvertinimo, nors, be abejo, tai elgesys visos pozicijos, ir todėl turime svarstyti bendrai klausimą, ar valdanti koalicija ir jos lyderis premjeras pajėgūs toliau pagal Konstituciją valdyti Lietuvą“, – sakė A.Kubilius komentuodamas, ar neketina kelti pasitikėjimo parlamento vadove klausimo.

Klausiamas, kokį konkrečiai teisės aktą opozicija skųs Konstituciniam Teismui, A.Kubilius sakė, jog tai bus sprendimas nutraukti neeilinę sesiją. Konstitucinis Teismas sprendžia, ar pagrindiniam šalies įstatymui neprieštarauja įstatymai ir kiti Seimo priimti aktai, dėl to į KT gali kreiptis ne mažiau kaip penktadalis Seimo narių.

„(Skųsime) sprendimą, kuris įrašytas į Seimo protokolą, nutraukti sesiją nesvarsčius jos esminių klausimų ar turinio. Aš esu įsitikinęs, kad KT turi turėti galimybę ginti esmines konstitucines vertybes, kurias valdančioji koalicija pažeidžia taip grubiai, kaip buvo padaryta šiandien ir paėjusią savaitę“, – sakė A.Kubilius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų