REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
13
Sporto salė (nuotr. Fotolia.com)

Dėl nepaliaujamo noro turėti dailią figūrą, atsikratyti papildomų kilogramų ar, tiesiog, sustiprinti savo fizines jėgas, spontaniškai bėgam į sporto salę ir ten liejame prakaitą. Atrodo, kad pastangos turėtų atnešti didelę naudą, tačiau net neįtariame, kad dėl elementaraus nežinojimo, galime labiau žaloti, nei gerinti sveikatą. Ką privalome atsiminti eidami į sporto salę, kad fizinė veikla kiekvienam iš mūsų atneštų kuo didesnę naudą, pasakoja asmeninė trenerė Neringa Gorelė.

13

Dėl nepaliaujamo noro turėti dailią figūrą, atsikratyti papildomų kilogramų ar, tiesiog, sustiprinti savo fizines jėgas, spontaniškai bėgam į sporto salę ir ten liejame prakaitą. Atrodo, kad pastangos turėtų atnešti didelę naudą, tačiau net neįtariame, kad dėl elementaraus nežinojimo, galime labiau žaloti, nei gerinti sveikatą. Ką privalome atsiminti eidami į sporto salę, kad fizinė veikla kiekvienam iš mūsų atneštų kuo didesnę naudą, pasakoja asmeninė trenerė Neringa Gorelė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įpročiai, kuriuos teks pamiršti

Mėgėjiškai užsiimantys fizine veikla ir kartkartėmis apsilankantys sporto salėje dažniausiai per daug nesidomi taisyklingo judėjimo taisyklėmis. Atrodo, jei nesieki sporto aukštumų, kam save apkrauti papildoma informacija. „Klaidų sportuojant daroma daug ir įvairių. Tiek vyrai, tiek moterys atėję į sporto salę dažniausiai renkasi netinkamus svorius. Vyrai, norėdami pralenkti savo ego, kelia per didelius, o moterys, bijodamos priaugti raumenų, dirba su pernelyg lengvais. Kitos esminės klaidos – per ilgos treniruotės arba per ilgos pertraukos tarp pratimų pakartojimų. Taip pat pratimų atlikimo technikos nebuvimas, nerealūs lūkesčiai, netinkama mityba.

REKLAMA

TOP 3 SKAITOMIAUSIOS NAUJIENOS:

Justinas Jankevičius atsikirto Jazzu sukritikavusiam Viliui Tarasovui: „Justei iki Violetos trūksta ne tiek ir daug, tik 15 kg.“

Tai, kas geriau būtų likę už kadro! Kaunui pataikavusi Jazzu drėbtelėjo scenoje: Vilnius yra „š...“

Po „M.A.M.A“ apdovanojimų – naujos simpatijos ir aistros naktiniame klube


Klystama, kada atliekamos vien tik kardio treniruotės arba kai yra praleidžiamos tam tikros raumenų grupės, pavyzdžiui, vyrai per mažai dėmesio skiria kojoms, o moterys nenori treniruoti rankų bei nugaros. Be to, nėra gerai, jei pamirštamas apšilimas, tempimo pratimai ir jei treniruotės būna vienodo intensyvumo. Taip pat dažna moterų problema, kada sportuojant trūksta susikaupimo, daug kalbama ir negalvojama, kaip atliekami pratimai“, – sako N. Gorelė.

REKLAMA
REKLAMA

Moterų išgalvoti mitai

Kaip jau buvo minėta, moterys pasirenka per lengvus svorius, galvodamos, kad užsiaugins raumenis ir suvyriškės. Visgi, trenerė tikina, kad tai tik mitas ir pabrėžia, jog dirbant didesniu krūviu sudeginama daugiau kalorijų, kas moterims ir yra dažnai aktualu.

„Taip pat moterys įsitikinusios, kad sportuojant turi būti lengva, deja, viskas atvirkščiai. Neretai atliekamos vien tik kardio treniruotės arba mankštos ant kilimėlio, tačiau vienu metu reikėtų derinti ir pratimus su svoriais, ir mankštas, ir kardio. Be to, norinčioms atsikratyti svorio, reikėtų ilsėtis ne daugiau, kaip 30-40 s.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dailiosios lyties atstovės itin mėgsta sukti lanką ir tikisi, kad tokiu būdu suplonės liemuo, tačiau turiu nuvilti, tai neduoda pastebimų rezultatų. Vietoj to geriau atlikite pratimus pilvo presui. Dar viena didelė klaida daroma tada, kai treniruotės neturi nuoseklumo ir aiškaus plano. Taigi, prieš einant į sporto salę, būtinai tai apsvarstykite. Deja, tačiau yra taip, kad moterys, jau būdamos arti rezultatų viską metą, o po kiek laiko vėl grįžta į salę. Apėmus silpnumo akimirkai reikėtų atrasti savyje daugiau valios bei motyvacijos ir iškart nenuleisti rankų. Kitas klaidingas įsitikinimas, kad norint suploninti pilvą ar, pavyzdžiui, padailinti kojas, reikia atlikti vien tai kūno daliai skirtus pratimus, tačiau siekiant tokių rezultatų, privalu treniruoti visą kūną ir svarbiausi – stebėti savo mitybos įpročius, nes valgant bet ką, sportas tikrai nepadės“, – pasakoja trenerė.

REKLAMA

Elementarios judėjimo taisyklės

Sakoma, kad dažnas, nežinodamas elementarių judėjimo taisyklių, sporto salėje greičiau gali susižaloti, nei pagerinti sveikatą. Taigi, kokias judėjimo taisykles būtina žinoti mėgėjiškai užsiimantiems sportus? „Labai svarbu neskubėti atlikti pratimus, pajausti savo raumenis. Nesimosikuoti su svarmenimis, neužlaužti riešų ir visada išlaikyti tiesią nugarą. Sportuojant nesisukinėti, nekraipyti galvos, nesitaisyti šukuosenos ar aprangos. Svarbu ateiti su patogia avalyne ir šlepetes palikti namuose.

REKLAMA

Išties skaudu žiūrėti, kada pritūpimai atliekami netaisyklingai, apraunant kelių sąnarius. Pėdų pirštai ir keliai privalo būti pasukti vienodai į tą pačią pusę ir jokiu būdu negalima tupiantis iškišti kelio toliau, nei yra pirštų galiukai. Geriausia išlaikyti 90 laipsnių kampą ir, žinoma, neužmiršti taisyklingo kvėpavimo, atliekant bet kokius pratimus. Prisiminkite, kad iškvėpti riekia sunkiojoje pratimo fazėje pro burną, o įkvėpti lengvojoje, pro nosį“, – patarimais dalinasi Neringa Gorelė.

Mityba ir motyvacija

N. Gorelė teigia, jog egzistuoja žmonių kategorija, kurie eina sportuoti tam, kad galėtų valgyti, tačiau tai yra visiškas absurdas. Tiesta tokia, kad valgant bet ką, t.y. bevertį, nesveiką maistą ir einant sportuoti, tiesiog, veltui gaištamas laikas. Pavyzdžiui, mintant bandelėmis, dešrelėmis ir saldainiais, sportuojant vis tiek galima priaugti svorio. Taip pat kitu atveju, jei valgoma per mažai, bus sunku sportuoti, trūks energijos ir greitai pervargsite. Tai įrodo, kad sportas ir mityba yra neatsiejami.

„Kiekvienam linkiu atrasti savo mėgstamą fizinę veiklą ir pašalinti visus pasiteisinimus, kaip laiko stygius, įvairūs skausmai, negalavimai, gėdos jausmas ir panašiai. Jei trūksta motyvacijos, susiraskite gerą trenerį ir jis išspaus iš jūsų rezultatą. Jei tikrai sunku atrasti laiko sportui, atlikite nors trumpą rytinę mankštą tuščiu skrandžiu. Raktas tiek į fizinę, tiek į psichinę sveikatą yra sportas ir subalansuota mityba – tai yra geriausia, ką galite sau duoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų