REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
21
Ramzanas Kadyrovas banditų metodus įtvirtino „milijonų maršu“ (nuotr. SCANPIX)

Vakar Grozne buvo nedarbo diena. O gal ir darbo, tačiau niekas ten nedirbo, nes labiausiai dotuojamo Rusijoje regiono gyventojai nusprendė paaukoti darbo dieną savo lyderiui pagerbti. Gal ir nenusprendė, gal už juos kažkas nusprendė, bet lyderio pagerbti susirinko begalinės minios.

21

Vakar Grozne buvo nedarbo diena. O gal ir darbo, tačiau niekas ten nedirbo, nes labiausiai dotuojamo Rusijoje regiono gyventojai nusprendė paaukoti darbo dieną savo lyderiui pagerbti. Gal ir nenusprendė, gal už juos kažkas nusprendė, bet lyderio pagerbti susirinko begalinės minios.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Oficialioji valdžia (Čečėnijos VRM) pranešė, kad mitinge dalyvavo daugiau nei 800 tūkst. žmonių. Tam, kad įsivaizduotumėte propagandos mastus, pateiksime oficialiąją statistiką – Čečėnijoje oficialiai gyvena 1 mln. 393 tūkst. žmonių.

REKLAMA

Mitingas buvo skirtas labai keistai, tačiau Rusijos žiniasklaidoje labai daug vietos užėmusiai istorijai dėl Rusijos statytinio šiame regione Razmano Kadyrovo konflikto su regioniniu politiku Konstantinu Senčenka, o vėliau ir šalies „liberalais“.

Tam, kad suvoktumėte situaciją, reikia paaiškinti, kad Rusijos valdžios oficialiai skiepijama pozicija yra ta, kad „liberalai“ yra kalti dėl visų bėdų šalyje. Jeigu valdžia korumpuota – kalti niekada šalies nevaldę liberalai, jeigu ekonomika grimzta į dugną – kalti liberalai. Dar paprasčiau Rusijoje yra paaiškinti, kas tie liberalai tokie. Tie, kas nesutinka su Kremliaus vykdoma pozicija, beveik šimtu procentu yra „liberalai“, „penktoji kolona“ ir panašiai.

REKLAMA
REKLAMA

Tokiomis sunkiomis aplinkybėmis vienas Krasnojarsko politikas Čečėnijos vadą Ramzaną Kadyrovą viešai pavadino „Rusijos gėda“, kai šis nedviprasmiškai pasiūlė atsikratyti šalyje jam nepatinkančios opozicijos. Pavadino, o kitą dieną, po parą trukusių „tam tikrų atvykusių asmenų“ pokalbių su juo, atsiprašė.

Tuomet žiniasklaidoje ir socialiniuose tinkluose kilo skandalas, opozicijos atstovai kilo į žodžių mūšį su pročečėniškais (sunku tapatinti visą tautą su tokiu lyderiu) atstovais. Pasipylė įvairūs grasinimais užpjūdyti šunimis ir atsakymai į tai. O šiandien įvyko garsusis „milijonų maršas“, skirtas „tautos vado“ palaikymui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš biudžetinių įstaigų suvaryti vien iš centrinės Rusijos dotacijų gyvenančio krašto miestiečiai susirinko iš anksto atspausdintus transparantus, kuriems užrašus kūrė žymūs šalies poetai (!). Užrašai atitiko sovietinę dvasią, gyrė Ramzaną Kadyrovą, pašiepė opoziciją, ieškojo sąsajų su „amerika“, o kai kurie net ir rimavosi.

Konstantino Senčenkos istorija

Rusijos Krasnojarsko miesto tarybos deputatas Konstantinas Senčenka, kiek netikėtai tapęs pagrindiniu visą šalį apėmusio skandalo herojumi, „currenttime.tv“ pasakojo, kad sulaukė netiesioginių grasinimų iš asmenų, kurie jį bandė įtikinti atsiprašyti čečėnų lyderio.

REKLAMA

„Tiesioginių grasinimų nebuvo, tačiau užuominų buvo. Sakė, „tu juk būni Maskvoje, vaikštai Raudonąja aikšte, visko nutinka“. Tačiau tai yra visiškai normalu – Krasnojarskas miestas taip pat rūstus, aš čia verslu užsiimu jau 25 metus. Man čia nieko naujo nebuvo, ir tai nebuvo argumentas“, – pasakojo K. Senčenka savo istoriją, kuri yra ypač pikantiška žinant, kad R. Kadyrovas daugelio šaltinių yra įvardijamas kaip galimas opozicijos atstovo Boriso Nemcovo žmogžudystės, įvykdytos Maskvos centre, užsakovas, o jo kontroliuojamo padalinio smogikai šiuo metu netgi oficialios Rusijos valdžios pripažįstami pagrindiniais įtariamaisiais nužudymo byloje.

REKLAMA

Politikas tikina, kad nesikreips pagalbos į teisėsaugą. „Aš manau, kad klausimas yra išspręstas. Aš tiksliai žinau, kad žmonės, kurie gali pabandyti mane fiziškai nuskriausti, puikiai žino, kad jeigu mane užmuš, aš atkeršysiu“, – miglotai aiškino jis.

Vyras taip pat papasakojo apie emocijas, kurias teko jo šeimai teko išgyventi dėl šio konflikto. „Mano dukra buvo užsienyje tuo metu, ji rašė man SMS žinutes klausdamas ar jai galima išvis grįžti. Aš rašiau, kad viskas gerai, galų gale ji grįžo“, – pasakojo politikas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

K. Senčenka taip pat papasakojo, kaip internete atsirado vaizdo įrašas su jo atsiprašymu. „Pokalbio metu su boksininku Vasarbutis Satijevu, aš juk nesu kaukaziečių tradicijų ekspertas, jų mentaliteto, man buvo pasakyta, kad tai paskelbto-nepaskelbto čečėnų respublikos vado brolis, kad jam į veidą ir pasakyčiau, taip, lyg sakyčiau Ramzanui, ir tokiu atveju klausimas bus išspręstas – tai buvo mano politinių technologijų neišmanymas, dėl ko aš ir apsigavau. Aš negalvojau, kad tas įrašas atsidurs internete“, – pasakojo K. Senčenka.

Sprendžiant iš to, kaip vystosi B. Nemcovo nužudymo tyrimas, kaip atvirai terorizuojamas ir buvo nutildytas Rusijos politikas, kuris net nėra oficialiai pripažintos opozicijos atstovas, R. Kadyrovas turi valdžios ne tik jam „padovanotoje“ Čečėnijoje, tačiau ir visoje Rusijoje. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų