REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Net nesusimąstome, kaip nekaltas alkoholinių gėrimų vartojimas žaloja tiek mūsų sveikatą, tiek visuomenės gerovę. Tai tampa įpročiu, problemų sprendimo, atsipalaidavimo būdu ir štai rezultatas – Lietuva pasaulyje pirmauja dėl suvartojimo alkoholio kiekio. Šiaip ar taip, pasak Kauno klinikos „Bendrosios medicinos praktika“ šeimos gydytojo Alfonso Paliulio, bet koks alkoholis mažomis dozėmis vaistas, o didesnėmis – nuodas.

Net nesusimąstome, kaip nekaltas alkoholinių gėrimų vartojimas žaloja tiek mūsų sveikatą, tiek visuomenės gerovę. Tai tampa įpročiu, problemų sprendimo, atsipalaidavimo būdu ir štai rezultatas – Lietuva pasaulyje pirmauja dėl suvartojimo alkoholio kiekio. Šiaip ar taip, pasak Kauno klinikos „Bendrosios medicinos praktika“ šeimos gydytojo Alfonso Paliulio, bet koks alkoholis mažomis dozėmis vaistas, o didesnėmis – nuodas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Alkoholis sveikatos būklei turi išties nemenką poveikį, tačiau jis gali būti skirtingas. Tai priklauso nuo individualių žmogaus savybių ir organizmo stovio. Itin saikingas alkoholio vartojimas gali net prailginti gyvenimo trukmę, užtikrinti geresnę sveikatą, stabdyti kraujagyslių kalkėjimą, tačiau nejaučiant saiko poveikis tampa atvirkštinis. Tokiu atveju pradeda kankinti nerimas, sutrinka miegas, kankina košmariški sapnai, prakaitavimas ir net panika“,– sako gydytojas.

REKLAMA

 

 

Šiandieninės diskusijos – kaip spręsti?

Ūžiant diskusijoms dėl alkoholio prieinamumo bei privalomojo gydymo, įdomu išgirsti nuomonę žmogaus, kuris su tuo susiduria kasdien. „Blaivytis ir atsisakyti alkoholio žmonėms padedu jau 20 metų. Ilgai geriančiam asmeniui pačiam susiimti labai sunku, jam būtina pagalba. Tokiems pacientams staiga nutraukti alkoholio vartojimą jokiu būdu negalima. Tokiu atveju prasideda panika, karščiavimas, psichozė, liaudiškai vadinama „baltoji karštinė“, taip pat gali ištikti epilepsija, infarktas, insultas, sustoti širdis, įplyšti skrandis, galima nukraujuoti ar uždusti.

REKLAMA
REKLAMA

Žmonėms padėti tenka labai dažnai. Visgi, alkoholis nesirenka tam tikrų socialinių sluoksnių, į jį įklimpsta tiek bedarbiai, tiek stambaus verslo, mokslo, politikos atstovai. Amžius taip pat labai įvairus, pasitaiko net vaikų, paauglių ar senolių. Pagalbos žmonės paprašo patys arbe jų artimieji, dažniausiai pacientai pageidauja, kad pagalbą suteikčiau jų namuose, maža dalis nori vykti į ligoninę. Deja, tačiau situacija Lietuvoje per 20 mano darbo metų nesikeičia. Gydytojas, kuris man pasiūlė dirbti šį darbą prieš tai šioje srityje turėjo apie 40 metų patirties. Jis man pasakė, kad tai „malonumų“ ligos ir darbo niekada netrūks. Gaila, tačiau jo žodžiai pildosi, senąją kartą keičia jaunesnioji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip vyksta mano įprastas darbas? Blaivumo sąvoką žmonės supranta skirtingai, vieni nori kad neliktų alkoholio kraujyje po trumpalaikio pavartojimo, kiti po ilgalaikio – 2-3 parų ir daugiau. Kada atstatomi skysčiai, mineralai, vitaminai, koreguojama organizmo ir psichikos būklė, kitaip tariant organizmo išvedimas iš abstinencijos, gydymas medikamentais. Intensyvus gydymas medikamentais trunka iki 3-5 parų, tačiau jei paciento gėrimas buvo ilgalaikis, gydymas gali užtrukti net iki 1-2 mėnesių. Pagalbos visada prašau ligonio artimųjų, kad jį prižiūrėtų bent vieną parą, kadangi pirmomis dienomis pagunda išgerti itin didelė “,– teigia gydytojas.

REKLAMA

Žingsniai link blaivesnės šalies

Paklausus nuomonės apie priverstinį alkoholizmo gydymą, pašnekovas tvirtina, kad sergančius gydyti reikia, tačiau tai ilgas procesas ir mano, kad pirmiausia reikėtų pradėti nuo švietimo. „Visuomenę reikia atsakingai šviesti ir tai pradėti dar nuo mokyklos suolo. Taip pat nepardavinėti alkoholio per naktį dirbančiose degalinėse, kadangi tai atveda iki muštynių, sąskaitų suvedinėjimų ir vairavimo išgėrus.

Parduotuvėse riboti alkoholio pardavimo ar laiko nesiūlyčiau. Pamiršome sovietinius laikus: pilstukas, naminukė, nelegalūs taškai, surogatai. Jei žmones reikia gydyti, vertėtų didinti akcizą, kainą, tai paskatintų mažiau gerti. Alkoholio pardavimo taškų ar laiko mažinimas neduos efekto, o priešingai – skatins vartojimą, uždraustas vaisius visada skanesnis. Manau, kad tai apsunkintų žmones, kurie problemų dėl alkoholio vartojimo neturi, o tiems, kuriems pagalba reikalinga, tai neduotų jokios naudos. 

REKLAMA

Pagautiems išgėrusiems vairuotojams siūlyčiau nustatyti sąlygas – arba teisės, arba gydymas ir pakartotiniai patikrinimai dėl alkoholio vartojimo. Manau, kad dėl atimtų teisių kenčia šeima, vaikai, pats žmogus, prarandami socialiniai įgūdžiai ir tai gali paskatinti dar labiau įbristi į alkoholio liūną. Mano manymu, žmogų reikia traukti į gyvenimą, o ne iš jo“,– svarsto Alfonsas Paliulis.

Nesibaigiantis noras išgerti

Jokia paslaptis, kad padauginus ne tik kamuoja nerimas, sutrikęs miegas, bet ir nemalonios pagirios. „Jos kamuoja, kada pavartojama per daug alkoholio. Nors kiekvienam žmogui tai individualus dalykas, nuo dviejų taurėlių 25 ml stipraus gėrimo, 200 ml vyno ar 400 ml alaus jų tikrai nebus. Kas vyksta su mūsų sveikata pagirių metu? Kraujagyslėse sumažėja skysčio kiekis, nes organizmas jį šalina kartu su alkoholiu ir jo skilimo produktais. Taip pat padidėja kraujagyslių pralaidumas, dėl to sekančią dieną būname patinę. Dėl šių priežasčių kraujyje sumažėja gliukozės, K, Mg vitaminų lygis“,– pasakoja gydytojas A. Paliulis

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak pašnekovo, yra 1 vyras iš 10 ir 1 moteris iš 40-50, kurie turi paveldėtą metabolinę sistemą. Dėl šio paveldėjimo juos kamuoja itin stiprios pagirios ir noras vėl išgerti. Tokių žmonių organizmas alkoholį palaiko būtina medžiaga, pavyzdžiui, kaip gliukozė.

Retas, bet gausus vartojimas – pražudys

Jei dar yra dvejojančių dėl alkoholio žalos, verta prisiminti, kad tai, kaip ir bet kokia kita cheminė medžiaga, turinti įvairialypį poveikį mūsų sveikatai. Retomis progomis didelės dozės momentinis-trumpalaikis alkoholio vartojimas gali sukelti komą, intoksikaciją, širdies ar kvėpavimo sustojimą. Taip pat ilgalaikis gėrimas sukelia organų ir jų sistemos pažeidimus.

Pirmiausia, tai galvos smegenų-elgesio sutrikimai, t.y. dingsta socialiniai įgūdžiai, noras dirbti, kurti, tobulėti. Žmogus tampa „daržove“ – geria, guli ir jam to pakanka. Nuo tokio gyvenimo būdo nyksta galvos smegenys, gali išsivystyti epilepsija. Kita dažna pasekmė – periferiniai nervai, t.y. rankų, kojų nervų pažeidimas. Žmonės nebejaučia po kojomis žemės, sunyksta kojų raumenys, gelia ir skauda kūną. Širdis nuo pastovaus gėrimo padidėja, sutrinka ritmas, išsivysto širdies nepakankamumas, tinsta kojos ir kaupiasi skysčiai. Atsiranda kepenų ir kasos pažeidimas – hepatitas, gelta, kepenų cirozė, kasos lėtintis uždegimas, cukrinis diabetas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų