REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Artėjant didžiosioms šventėms tv3.lt domisi, kaip keitėsi maisto kainos ir ar šiais metais už tą pačią sumą galėsime įsigyti daugiau kūčių stalo gėrybių.

Artėjant didžiosioms šventėms tv3.lt domisi, kaip keitėsi maisto kainos ir ar šiais metais už tą pačią sumą galėsime įsigyti daugiau kūčių stalo gėrybių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, šių metų lapkričio mėn. vidutinė metinė infliacija buvo neigia ir sudarė -0,7 proc.. Pagal vartotojų kainų indeksą apskaičiuota vidutinė metinė infliacija taip pat buvo neigiama ir sudarė –0,9 proc. Tai reiškia, kad kainos šiais metais nekilo, o krito.

REKLAMA

Lietuvos agrarinės ekonomikos instituto produktų rinkotyros skyriaus vadovas Albertas Gapšys tikina, kad bendrai maisto produktų kainos Lietuvoje pigo.

„Remiantis žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro mažmeninių kainų duomenimis, pieno produktų kainos lyginant su praėjusių metų gruodžio pradžia yra apie 40 proc. mažesnės. Tam įtaką darė apie 15-20 proc. sumažėjusios pieno supirkimo kainos“, - teigė A. Gapšys.

Pasak pašnekovo panaši situacija yra ir su mėsa, kurių kainos per pastaruosius metus nukrito nuo 3 iki 7 procentų. Mėsos pigimui darė įtaką pašarų kainų mažėjimas pastaruosius tris metus. Tačiau grūdų produktų kainos, kitaip tariant duonos yra tame pačiame lygyje.

REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu išskirtumėme daržovių kainas, tai pamatytumėme, kad morkos lyginant su praėjusiais metais yra brangesnės 70 proc., kopūstai 60 proc., o svogūnai 50 procentaų. Kalbant apie bulves, tai jų kainos nusistovėjo apie praėjusių metų kainas“, - teigia A. Gapšys.

2015 m. lapkričio mėn., palyginti su spalio mėn., iš maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų daugiausia atpigo vaisiai – 2,5 proc. (citrusiniai vaisiai atpigo 9,6 proc., obuoliai – 4,9, bananai – 2,1, kriaušės – 2, o pabrango vynuogės – 17,7 proc., džiovinti vaisiai – 3,3 proc.). Iš daržovių daugiausia atpigo šakniavaisiai – 14,1 proc., svogūninės daržovės – 5,2, kopūstai – 2,2 proc., o pabrango salotinės daržovės – 6,6 proc., bulvės – 4,5 proc.

Taip pat atpigo natūralus medus – 2,7 proc., kava – 2,6, sviestas – 1,9, gaivieji gėrimai ir jautiena – po 1,4, valgomieji gyvuliniai riebalai – 1,2, kitas valgomasis aliejus – 1 proc., o pabrango alyvuogių aliejus 2,8 proc., kiaušiniai – 2,4, ledai bei vaisių ir daržovių sultys – po 2,2, rūkytos dešros – 1,6, kiti pieno produktai – 1,3, valgomieji subproduktai ir saldumynai – po 1,2 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų