REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Turbūt daugelis prisimena tą internete paplitusį vaizdo įrašą, kur gerai padauginusi mergina prašo dar alkoholio ir sako: „Aš nuoriu šventę švęsti“. Taip, švęsti mėgstame, tačiau kodėl daugeliui šventė be alkoholio – taip, kaip sriuba be druskos?

Turbūt daugelis prisimena tą internete paplitusį vaizdo įrašą, kur gerai padauginusi mergina prašo dar alkoholio ir sako: „Aš nuoriu šventę švęsti“. Taip, švęsti mėgstame, tačiau kodėl daugeliui šventė be alkoholio – taip, kaip sriuba be druskos?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vakarėlių be alkoholio „Yoga Rave“ viena iš organizatorių Sigita Sirutienė sako, kad alkoholis yra labai stipri programa žmoguje, įskiepijama jam nuo kūdikystės.

REKLAMA

„Mano vaikas augo šeimoje, kurioje alkoholis nevartojamas, bet sudalyvavęs viename baliuje, jis net sriubos dubenėlį liepdavo susidaužti – tai yra taip stipru! Tu gali gyventi šeimoje, tau gali rodyti geriausias vertybes, bet jeigu tu sudalyvauji tokiame stipriame veiksme, kur susidaužiama stikliukais, tu jau esi tos programos dalis. Mes nuo kūdikystės negalime suvokti, kad negali būti kaip nors kitaip. Mus gi taip mokina, kad, jeigu šventė, būtinai reikia vartoti“, – pasakojo jau 12 metų alkoholio išvis negerianti moteris.

REKLAMA
REKLAMA

Jos manymu, žmonės nežino, kaip galima linksmintis be alkoholio, nes juos nuo kūdikystės mokino, kad linksma pasidaro tada, kai pakeli stikliuką.

Mažėja sąmoningumas

„Tas alkoholio vartojimas po truputuką tai kaip vinio gilyn kalimas, nes vis tiek yra žala, tai yra lengvas, švelnus savęs galabinimas. Kita vertus, alkoholis nepadidina sąmoningumo, tai yra sąmoningumo mažinimas, tai kame yra gyvenimo gerumas, jei nesi sąmoningas savo gyvenime?

Mano mokytojas pasakė: įsivaizduok, kad tavo gyvenimas yra kaip kreditinė kortelė, ir kiekviena taurė vyno yra milijonas iš tavo kortelės. Didžioji paslaptis yra ta, kiek tu sau gali leisti išleisti. Be to, tu niekada nežinai, kam tu tai panaudoji. Galbūt už tą galimybę tu galėjai išmokti groti gitara, važiuoti motociklu, o tu išnaudojai tą galimybę vyno taurei“,– kalbėjo Sigita.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ji sako, kad nuo to laiko, kai ji išvis nustojo vartoti alkoholį, jos gyvenimas ėjo tik geryn:

„Aš visada drąsiai galiu pasakyti, kad esu laiminga. Tai ne tik dėl alkoholio atsisakymo, bet išsprendžiau ir savo sveikatos problemas, sąmoningai auginu vaiką ir nesu liūdniausia vakarėlių dalyvė“,– pasakojo moteris.

Svarbiausia – saikas

Renginių organizatorė Inga Budrienė turi kitokią nuomonę: pasak jos, jeigu alkoholis vartojamas su saiku, tame nieko blogo nėra.

„Normalu, jeigu viskas su saiku. Aš ne prieš. Per šventes visą laiką pakeli simboliškai vyno taurę – čia nieko blogo nėra. Nesakau, kad alkoholis nekenkia, turbūt vis tiek kažkiek kenkia, bet visą laiką viskas turi būti su saiku. Bet šiaip nemanau, kad kažkam, juo labiau, šventės metu, teisingai vartojamas alkoholis gali pakenkti“, – kalbėjo I. Budrienė.

REKLAMA

Moteris taip pat pažymėjo, kad dar nuo šventės tipo priklauso ar jį reikėtų vartoti:

„Per Kūčias pas mus prie stalo labai retai būna alkoholis, nebent po vakarienės, simboliškai, jeigu kažkas nori, bet mama visada primena, kad senovėje niekas negerdavo alkoholio prie Kūčių stalo, bet vyno taurę paskui kažkaip vis tiek pakeliame simboliškai“, – sakė ji.

Renginių organizatorė nurodė, kad pati žmones, išvis negeriančius alkoholio, vertina normaliai. Pasak jos, svarbiausia, kad žmogui būtų gera gyventi taip, kaip jis gyvena.

REKLAMA

Ko norime?

Psichologė Ramunė Murauskienė sako, kad alkoholis per šventes – ne tik lietuvių įprotis, bet ir kitų tautų. Tai, sako psichologė, žmonėms tapo norma ir dažnas negali suprati, kaip galima gyventi kitaip.

„Yra šeimų, kuriose tai nėra norma, jos tada kitaip gyvena ir kitokį gyvenimą rodo vaikams. Negaliu pasakyti, kad tai yra gerai ar blogai. Žmonės patys sau turėtų kelti klausimą, ar jiems tai tinka. Tenka stebėti suaugusiųjų susibūrimus, kur vartojamas alkoholis. Tokie suaugę, pavartojus alkoholio, kaip užsukti būna, geria kokias keletą valandų, bet po tokių švenčių motoriukas sustoja ir žmogus turi ilsėtis. Žmogus nori švenčių, kad atsigautų nuo kasdienybė, bet po šventės žmogus nori atostogų“, – kalba R. Murauskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Alkoholis, pastebi ji, žmogų akimirksniu atpalaiduoja:

„Alkoholis žmogų atpalaiduoja, suteikia euforinę būseną, ir nereikia tada pastangų, kad linksma būtų. Norint džiaugtis be alkoholio, reikia, kad būtų siela ir protas ramus, kad atsipalaidavimas eitų iš žmogaus savasties, kad žmogaus esmė kurtų tą šventę be jokių linksminančių priemonių“, – sako psichologė.

R. Murauskienė sako, kad žmogui pirmiausia reiktų paklausti savęs, kam jam reikalinga ta taurė vyno, kad galėtų tai daryti sąmoningai:

 

„Mes turime išsikelti sau tikslą – ko mes norime, ko mes siekiame? Ar ta taurė vyno – kaip priedas prie bendravimo ir prie draugų, ar tai yra gomurio patenkinimas? Jeigu kalbame apie skonį, tos taurės vyno užtenka pamaloninti skonių paletę, bet jei galvojame, kad mes be vyno negalime šnekučiuotis, atsiverti, tai yra problema“, – sako psichologė.

Artėjant šventėms, R. Murauskienė patarė tėvams būti budriems su savo vaikais ir palinkėjo kuo tyresnio ir šviesesnio kelio, atsisakyti vaikiško šampano, savo mažiesiems verčiau pasiūlant vandens ar sulčių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų