REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilnietė Džiuginta dukrelę skiepyti atveda per gimtadienį – mergytei sukanka vieneri. O skiepas jau – nebe pirmas. Šiuo metu Lietuvoje patvirtinta 11 rekomenduojamų skiepų. Kol kas  tėvai renkasi – skiepyti vaikus ar ne.

Vilnietė Džiuginta dukrelę skiepyti atveda per gimtadienį – mergytei sukanka vieneri. O skiepas jau – nebe pirmas. Šiuo metu Lietuvoje patvirtinta 11 rekomenduojamų skiepų. Kol kas  tėvai renkasi – skiepyti vaikus ar ne.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Manau, kad tėvai turėtų turėti galimybę pasirinkti. Bet mes renkamės skiepyti vaikučius. Visų pirma, mes keliaujam nemažai, tai patiems ramiau taip“, - sako Džiuginta.

REKLAMA

Tačiau artėja permainos. Jeigu Vyriausybė jas patvirtins, jau kitąmet nepaskiepyti vaikai ne tik nebebus priimami į darželius, bet dar tėvams grės įspėjimai ar net baudos iki 115 eurų. Į privalomųjų sąrašą planuojama įtraukti tris skiepus.

„Aš įsitikinusi, kad yra trys skiepai, kurie yra privalomi, išskyrus medikų pareikštą nuomonę, kad galimos kontraindikacijos, t.y. raudonukė, poliomielitas ir tymai“, - tikina Sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė.

REKLAMA
REKLAMA

Vaikų neskiepyti būti galima, tik jei jie alergiški ar yra kitų rimtų priežasčių. Mažylių tėvai prievartinius skiepus vertina įvairiai.

„Kiekvieno teisė rinktis ir kiekvienas rizikuoja savo vaiku. Kiekvienas tėvas dėl savo vaiko daro viską. Jeigu jis tiki skiepų nauda, jis juos ir renkasi. Jeigu netiki, jis nesirenka ir rizikuoja dėl savo vaiko“, - svarsto mama.

„Yra tekę bendrauti ir su žmonėmis, kurie augina panašaus amžiaus vaiką, kaip mūsų, ir jie turėjo labai baisių komplikacijų nuo tuberkuliozės skiepo. Tai dėl tos priežasties pradedam dvejoti labai“, - mano kita.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skeptikai: skiepai gali pakenkti

Būtent dėl komplikacijų ir kyla aršiausios diskusijos. Kai kurie tėvai įsitikinę, kad vakcinos gali negrįžtamai sugadinti vaikui sveikatą. Į asociaciją susibūrę tėvai tikina, kad valdžia negali nurodyti – skiepyti vaiką ar ne. Didesnio indėlio esą norima iš gydytojų – kad jie labiau šviestų pacientus ir informuotų apie skiepų pasekmes.

„Vakcinų informaciniuose lapeliuose mes skaitome apie nepageidaujamas vakcinų reakcijas ir tikrai vakcina nėra vitaminai. Mes manome, kad yra ir kitų profilaktikos priemonių ir tėvai turi turėti teisę pasirinkti: ar skiepyti, ar nuo visų ligų, kokiu dažnumu skiepyti, kokiais intervalais skiepyti“, - teigia asociacijos „Objektyviai apie skiepus“ prezidentė Lina Rutkauskienė.

REKLAMA

Gydytojai laikosi savo. Lietuvoje jau buvo atvejis, kai vaikas mirė vien dėl to, kad buvo nepaskiepytas. Žmonėms mojant ranka į vakcinas, prieš porą metų šalyje buvo kilusi kokliušo banga. Šiemet dauguma susirgusiųjų tymais – irgi neskiepyti. Kai kurios ligos esą suvaldytos vien dėl skiepų.

„Mažus vaikus skiepyti būtina. Kūdikiai, maži vaikai neturi apsaugos nuo daugelio ligų, jų imuninė sistema silpna ir tam, kad jie būtų apsaugoti nuo nepagydomų ligų, nuo mirtinų ligų, komplikacijų, juos reikia skiepyti anksti“, - tikina Antakalnio poliklinikos šeimos gydytoja Renata Žemaitienė.

REKLAMA

Skeptikai pirštu beda į tyrimus, gal skiepai gali pakenkti.

„Reakcijos gali būti ir labai sunkios. Jos yra retos, bet gali būti: ir meningitas, ir encefalitas, ir kolapsas, ir anafilaksinis šokas, netgi galintis baigtis mirtimi“, - sako L. Rutkauskienė.

„Ligos sukelti skiepai negali. Daug pavojingiau susirgti tom ligom, nuo kurių atliekami skiepai negu pasiskiepyti. Tikrai nereikia bijoti, kad skiepai gali sukelti kažkokias negrįžtamas komplikacijas“, - oponuoja gydytoja.

Dėl privalomo vaikų skiepijimo pasisakė ir Vilniaus apygardos teismas. Vienas tėvas apskundė Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybą, kuri ištyrė, kad privalomos vakcinos vaikų nediskriminuoja. Teismo sprendimu, tarnyba tyrimą atliko tinkamai. Teiginiai dėl diskriminacijos  nepagrįsti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų