REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Konservatoriai nusitaikė į įtakingo Seimo komiteto vadovo postą

Valdantieji ragina neužsiimti politiniu šou

Seimo kadencijai nusiritus į antrąją pusę, konservatoriai užsimojo užimti įtakingo parlamento Audito komiteto pirmininko postą, tokiu būdu iš jo išverčiant valdančiajai koalicijai priklausančią partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovę Jolitą Vaickienę.

Seimo kadencijai nusiritus į antrąją pusę, konservatoriai užsimojo užimti įtakingo parlamento Audito komiteto pirmininko postą, tokiu būdu iš jo išverčiant valdančiajai koalicijai priklausančią partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovę Jolitą Vaickienę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Opozicijoje dirbančios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos frakcijos atstovai ketvirtadienį planuoja teikti parlamentui nutarimą, kuriuo siūlo Audito komiteto pirmininku skirti konservatorių, buvusį socialinės apsaugos ir darbo ministrą Donatą Jankauską, o dabartinę komiteto pirmininkę, „tvarkietę“ J. Vaickienę nuleisti laiptu žemiau į komiteto pirmininko pavaduotoją.

REKLAMA

TS-LKD partijos frakcijos seniūno pavaduotojas Jurgis Razma portalui tv3.lt priminė, jog tradiciškai valstybinių ir nevalstybinių įstaigų, organizacijų audito duomenis naršančio, parlamentinę kontrolę atliekančio Audito komiteto vadovai buvo skiriami ne iš valdančiųjų, o iš opozicijos gretų.

Praėjusią Seimo kadenciją, kai Vyriausybę valdė TS-LKD lyderis Andrius Kubilius, minėtam komitetui vadovavo „darbietė“, dabartinės Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak konservatoriaus, su valdančiais anksčiau buvo sutarta, kad Audito komiteto vairas atiteks opozicijos atstovui, tačiau šio pažado esą valdantieji neištesėjo.

„Matote, buvo valdančiųjų pažadas, kad pirmaisiais metais Audito komiteto vadovu jie skiria valdančiųjų atstovę, nes eis auditai dar iš praėjusios kadencijos Vyriausybės. Bet buvo viešas pažadas, kad po to, kai jau bus audituojama jų paskirtų ministrų veikla, logiška ir demokratiška būtų, kad vadovautų šiam komitetui opozicijos atstovas. Mes laukiame, nesulaukiame to pažado vykdymo ir patys teikiame pasiūlymus, primindami duotus pažadus“, – kalbėjo J. Razma.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tie pokalbiai nebuvo rezultatyvūs, tai mes viešai bandome apeliuoti“, – sakė TS-LKD atstovas, paklaustas, ar siūlymas Audito komiteto pirmininko postą atiduoti D. Jankauskui, buvo derintas su valdančiaisiais.

„Tvarkiečiai“ nepasiduoda

Dabartinė Audito komiteto pirmininkė, „tvarkietė“ Jolita Vaickienė portalui tv3.lt teigė žinanti apie konservatorių planus ją versti iš posto. Pati parlamentarė kritikavo tokį opozicijos žingsnį.

„Iš esmės tokių dalykų nebuvo derinta, tačiau pats pateikimas procedūriškai yra neteisingas, nes negali Seimas komiteto pirmininko paskirti. Iš esmės komiteto pirmininką skiria pats komitetas, susirinkęs“, – sakė J. Vaickienė.

REKLAMA

Anot „tvarkietės“, siekiant pakeisti komiteto vadovą, reikėtų iš pradžių keisti Seimo statutą, numatant, kad Audito komitetui turėtų vadovauti opozicijos atstovas.

„Visą laiką tokie dalykai yra politiniai. Vienas dalykas – artėja Seimo rinkimai. Bet niekada niekas netrukdo būnant ar pavaduotoju, ar pirmininku, ar nariu kelti problemas į viešumą. Aš nemanau, kad čia yra problemos tame, kas yra pirmininkas. Visas komitetas, visi nariai turi lygias teises, pareigas ir galimybes, visi gali inicijuoti vienokį ar kitokį klausimą ir kelti, bet čia daugiau galbūt toks šou, politinis noras kažką parodyti, pasakyti, kad Vyriausybė blogai dirba, nors niekas nesako, kad ji blogai dirba“, – konservatorių elgesį vertino J. Vaickienė.

REKLAMA

Jai pritarė ir partijos „Tvarka ir teisingumas“ frakcijos seniūnas Petras Gražulis, pažymėdamas, jog jokių susitarimų su opozicijai, jog jai bus perleistas Audito komiteto pirmininko postas, nėra.

„Čia, man atrodo, išsigalvoja gerbiamas A. Kubilius ir konservatoriai kartu su juo. Ir liko metai laiko iki Seimo rinkimų, iki kadencijos šios pabaigos ir reikia čia kažką perstatinėti? Manau, kad visiškai nelogiška. Jau patvirtino ir čia yra kažkokios konservatorių ambicijos ar kas“, – sakė P. Gražulis.

Jokių susitarimų su tarp valdančiųjų ir opozicijos neprisiminė ir valdančiosios Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininko pavaduotojas, Seimo narys Gediminas Kirkilas.

„Ar susitarimai kokie nors čia buvo, tai aš tikrai nežinau. Neteko girdėti. [...] Aš matau, kad konservatoriai šiaip jau pastaruoju metu kažkokių labai jau juokingų idėjų neturi, net opozicinėse darbotvarkėse ne kažin ką pateikia. Iš tikrųjų labai keista, kad jie dabar... Tai ką? Jie anksčiau šito nežinojo? Klausimo nekėlė? Kodėl tik dabar? Greičiausiai tam, kad tokie klausimai sulaukia žiniasklaidos dėmesio. Matyt, jie nesitiki, ko gero, pozityvaus rezultato, bet patriukšmauti galės“, – apie TS-LKD planus užimti Audito komiteto pirmininko pareigas kalbėjo G. Kirkilas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų