REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Gruzijos teismas penktadienį skyrė puspenktų metų laisvės atėmimo pagrindiniam opozicijos lyderiui dėl netinkamo valstybės lėšų naudojimo, nors šiuos kaltinimus jis vadino išgalvotais ir politiškai motyvuotais.

REKLAMA
REKLAMA

Šio nuosprendžio paskelbimo išvakarėse buvęs sostinės Tbilisio meras Gigis Ugulava, buvusio prezidento Michailo Saakašvilio sąjungininkas, buvo paleistas iš arešto, kai Konstitucinis teismas nurodė, kad jo 14 mėnesių ikiteisminis areštas buvo „neteisėtas“.

REKLAMA

Politikui buvo skirta devynerių metų įkalinimo bausmė, bet ji buvo sušvelninta perpus pagal Gruzijos parlamento 2012 metais priimtą amnestijos įstatymą, kuris galėjo būti pritaikytas tiek dėl G.Ugulavos nusikaltimų pobūdžio, tiek dėl laikotarpio, kada jie buvo įvykdyti.

Teisėjas Laša Čchartišvilis pripažino, kad G.Ugulava buvo fiktyviai įdarbinęs šimtus M.Saakašvilio partijos aktyvistų Tbilisio savivaldybėje, bet išteisino jį kartu su buvusiu gynybos ministru Davidu Kezerašviliu, kuris buvo teisiamas jam nedalyvaujant, pagal kaltinimus dėl pinigų plovimo.

REKLAMA
REKLAMA

G.Ugulavos advokatas Beka Basilaja pasmerkė teismo nuosprendį, sakydamas, kad tai dalis „vyriausybės raganų medžioklės prieš politinius oponentus“.

„Mes apskųsime šią neteisėtą ir politiškai motyvuotą nutartį aukštesnės instancijos teismui, – B.Basilaja sakė naujienų agentūrai AFP. – Nėra jokių mano kliento kaltės įrodymų.“

40-metis G.Ugulava yra vienas iš kelių aukšto rango pareigūnų, prieš kuriuos buvo pradėtas baudžiamasis persekiojimas, kai jo Jungtinio nacionalinio judėjimo partija 2012 metais pralaimėjo parlamento rinkimus dabartinei valdančiajai „Gruzijos svajonės“ koalicijai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

G.Ugulava ir jo advokatai atsisakė eiti į teismo salę išklausyti nutarties, protestuodami, anot jo, prieš „farsu paverstą teismą ir iš anksto nulemtą įkalinimo kroniką“.

Apkabinęs savo dvi paaugles dukras G.Ugulava pasakė jaudinamą kalbą ant teismo rūmų laiptų Tbilisyje, kai šimtai susirinkusių šalininkų skandavo jo vardą.

Buvęs sostinės meras sakė, kad jo įkalinimas buvo iš anksto nulemtas, ir kaltino buvusį Gruzijos premjerą milijardierių verslo magnatą Bidziną Ivanišvilį, jog šis organizavo jo persekiojimą.

REKLAMA

Prieš teismo vykdytojams nuvedant jį į areštą G.Ugulava žadėjo įveikti „Gruzijos svajonę“ per kitus parlamento rinkimus, sakydamas, kad „2016-ieji yra ilgiausias terminas, iki kurio Ivanišvilis liks valdžioje“.

B.Ivanišvilis iš premjero posto pasitraukė 2013 metais ir pasirinko įpėdiniu savo globotinį Iraklijų Garibašvilį, bet daugelis laikosi nuomonės, kad verslininkas toliau vadovauja iš užkulisių 3,7 mln. gyventojų turinčiai Kaukazo valstybei.

Būdamas Tbilisio vadovu G.Ugulava koordinavo didelių infrastruktūros projektų įgyvendinimą, taip pat ėmėsi socialinių reformų, kurios gerokai pagerino šalies sostinės gyvenimo kokybę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų