REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiandien vis daugiau dėmesio skiriame savo mitybos įpročiams, keliame klausimą, kaip suderinti sveiką kokybišką maistą su greitu paruošimu ir puikiu skoniu. Savo artimiesiems ant stalo patiekti norime tik natūralius, maistingus produktus. O produkto sudėtyje ieškome tokių ingredientų, kurie mums garantuotų kokybę.

Šiandien vis daugiau dėmesio skiriame savo mitybos įpročiams, keliame klausimą, kaip suderinti sveiką kokybišką maistą su greitu paruošimu ir puikiu skoniu. Savo artimiesiems ant stalo patiekti norime tik natūralius, maistingus produktus. O produkto sudėtyje ieškome tokių ingredientų, kurie mums garantuotų kokybę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Didieji Lietuvos prekybos centrai pradėjo prekiauti 100 proc. jautienos maltiniais mėsainiams, paruoštais kepimui. Šią naujovę mūsų rinkai pristatė bendrovė „Biovela“, vienintelė Baltijos šalyse turinti maltinių mėsainiams gamybos liniją. 100 proc. jautienos maltiniai – greitas ir maistingas pasirinkimas tiek jūsų vakarienei, tiek pietums ar sotiems pusryčiams. Jautiena – maistingųjų medžiagų šaltinis, joje yra visos žmogui reikalingos amino rūgštys, gausu mineralinių medžiagų, vitaminų.

REKLAMA

Tačiau nuo ko viskas prasidėjo? Kas lėmė šio unikalaus patiekalo – mėsainio – atsiradimą?

Dabar tuo gal ir sunku patikėti, bet vos prieš šimtą metu niekas net negalėjo pagalvoti, koks skanus gali būti patiekalas, susidedantis iš kepto maltinio patiekiamo tarp dviejų bandelių. Savo paprastumo ir novatoriško skonio dėka šis kulinarų kūrinys kaip mat tapo populiarus tarp visų gyventojų sluoksnių.

Augantis patiekalo populiarumas lėmė tai, kad daugelis žmonių norėjo būti vienaip ar kitaip susiję su jo atsiradimu. Tai buvo tiek daugybė amerikiečių, tvirtinusių, jog būtent jie buvo pagrindiniai šio patiekalo pradininkai, tiek kitų šalių kulinarai. Galiausiai visi bandymai prisiimti bet šiek tiek šlovės baigėsi tuo, kad mėsainis tapo patiekalu su viena painiausių istorijų. Pateikiame keletą faktų, galinčių padėti bent šiek tiek aiškiau suprasti, kas gi buvo mėsainio „tėvu“.

REKLAMA
REKLAMA

1. Pats žodis hamburger (angl. mėsainis) kilęs iš antro pagal dydį Vokietijos miesto Hamburgo pavadinimo. Pasak vienos versijų, būtent iš jo vokiečių imigrantai atvežė receptą į Ameriką. Tuo metu mėsainiu buvo vadinamas keptos kiaulienos gabaliukas duonoje.

2. Pasak antros versijos hamburgeris buvo taip pavadintas miesto Hamburgo (Niujorko valstijoje) garbei. 1885 m broliai Čarlzas ir Frenkas Menčisai tame mieste vykusios mugės metu siūlė pasimėgauti keptu jautienos maltiniu, patiekiamu tarp dviejų bandelių. Sakoma, kad jiems baigėsi kiaulienos dešros atsargos, kurią jie naudojo sumuštinių gamybai, todėl broliai nutarė ją pakeisti turima jautiena.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

3. Tais pačiais 1885 metais mugės Seimuro mieste (JAV) metu Čarlis Nagrinas pardavinėjo maltinukus, įdėtus tarp dviejų gabaliukų duonos. Jo nuomone, toks patiekalas buvo tinkamiausias šiam renginiui, kadangi jį buvo galima valgyti tiesiog vaikštinėjant aplink. Savo kulinarinį kūrinį jis pavadino „Čarlio mėsainiu“.

4. Niujorko restoranuose terminas hamburger pradėtas vartoti 1834 metais. Tuo tarpu „Hamburgo steikas“, kilęs iš Vokietijos, pirmą kartą paminėtas žurnale „Vakarinis Bostonas“ 1884 metais.

5. Oskaro Veberio Bilbio šeima, gyvenanti Talsoje (JAV), tvirtina, kad pirmą mėsainį pagamino būtent jų protėvis. Tai įvyko 1891 metais. Oskaro prosenelis gamino kotletus ir įdarinėjo jais mielines bandeles. 1995 metais gubernatorius Frankas Kitingas Talsą pavadino „tikrąja mėsainio atsiradimo vieta“.

REKLAMA

6. Dar vienu kulinaru, galimai suvaidinusiu vaidmenį mėsainio atsiradimo istorijoje, laikomas Otas Kuasvas. 1891 metais jis pagamino jautienos maltinius, ant kurių uždėjo keptą kiaušinį. Jūreiviai, kurie lankėsi jo kavinėje, vėliau nuimdavo kiaušinį, palikdami tik maltinį.

7. Kitu mėsainio išradėju save laikė virėjas Fletčeris Devisas iš Atėnų miesto Teksaso valstijoje (JAV), kuris 1880 metais tarp dviejų duonos riekelių įdėjo keptą jautienos maltinį su garstyčiomis ir svogūnais. 1904 metais mugėje Sent Luiso mieste (JAV) Fletčeris ir jo žmona pirmą kartą pardavinėjo šiuos mėsainius.

REKLAMA

8. 1900 metais savo gimtajame mieste Niuheivene pirmąjį savo mėsainį pagamino Lujis Lesingas. Klientas jo paprašė patiekti kokį nors greitą ir karštą patiekalą. Tuo metu ruošęs faršą Lujis suformavo kotletą ir pakepė jį ant grotelių. Mėsą patiekė tarp dviejų skrudintos duonos gabaliukų. Dėl šios detalės kai kurie maisto kritikai atsisako sutikti, kad būtent Lujis pagamino pirmą pasaulyje mėsainį. Visgi 2000 metais JAV Kongreso biblioteka pavadino Lesingą žmogumi, pagaminusiu pirmą amerikietišką mėsainį.

9. Didelio populiarumo mėsainiai sulaukė 1904 metais mugės Sent Luiso mieste metu, tačiau gastronominiu simboliu jis tapo tik praėjus beveik 30 metų, kuomet Volteris Andersonas iš Vičito miesto Kanzaso valstijoje (JAV) atidarė užkandinių tinklą White Castle Hamburger, kuriose pagrindiniu patiekalu buvo mėsainis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

10. Šiuolaikinė mėsainio versija būna daugybės skirtingų rūšių. Variacijas su bandele ir kapotos mėsos maltiniu siūlo net prabangiausi pasaulio restoranai. Panašumas tarp šių ir greito maisto užkandinių siūlomo patiekalo – nebent tas pats pavadinimas.

Besikeičiantys mūsų valgymo įpročiai atveria galimybes verslininkams, spėjantiems žengti koja kojon su naujausiomis tendencijomis. Paskutinė Lietuvos kulinarijos mada – mėsainis – šiandien jau tapo neatsiejama restoranų meniu dalimi. O nuo šiol – turime visas galimybes puikaus restorano lygio mėsainį pasigaminti ir namuose. Didieji Lietuvos prekybos centrai pradėjo prekiauti „Biovela“ 100 proc. jautienos maltiniais mėsainiams, paruoštais kepimui. Daugiau informacijos – www.tobulasmesainis.lt

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų