REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
14
Karo nuojauta Europoje: prasidėjo didžiausi NATO mokymai nuo Šaltojo karo laikų (nuotr. SCANPIX)

NATO šalys pradėjo didžiausius bendrus karinius mokymus nuo pat Šaltojo karo pabaigos, praneša „The Telegraph“. Desantinių pajėgų manevruose dalyvauja 5 tūkst. karių iš 11 šalių. Teigiama, kad mokymai tęsis iki rugsėjo 13 dienos.

14

NATO šalys pradėjo didžiausius bendrus karinius mokymus nuo pat Šaltojo karo pabaigos, praneša „The Telegraph“. Desantinių pajėgų manevruose dalyvauja 5 tūkst. karių iš 11 šalių. Teigiama, kad mokymai tęsis iki rugsėjo 13 dienos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mokymuose, kurie vadinasi „Swift Response 15“, dalyvaus apie 5 tūkst. karių iš 11 NATO valstybių. Dalyvaus Bulgarijos, Didžiosios Britanijos, Vokietijos, Graikija, Ispanija, Italija, Nyderlandai, Lenkija, Portugalija, JAV ir Prancūzija.

REKLAMA

Rugpjūčio 12-ąją britų tyrimų centras „European Leadership Network (ELN)“, kuriame dirba dešimtys atsargos kariškių ir politikų, publikavo ataskaitą pavadinimu „Ruoštis blogiausiam: ar Rusijos ir NATO kariniai mokymai rodo galimą karą Europoje?“. Ataskaitos autoriai mano, kad kariniai Rusijos ir aljanso mokymai nurodo tai, kad abi pusės ruošiasi plataus masto tarpusavio konfrontacijai.

ELN analitikai tokią išvadą pateikė remiantis pastaraisiais mėnesiais vykdomų karinių mokymų mastu. Ataskaitoje pažymima, kad ir Rusija ir NATO padidino apmokymuose dalyvaujančių pajėgų skaičių. Jie taip pat pažymi, kad ir vieni ir kiti mokymai, anot karinės vadovybės, buvo nukreipti prieš hipotetinius priešininkus, tačiau „pats pobūdis ir operacijų mastai rodo kitką“. „Rusija ruošiasi konfliktui su NATO, o NATO ruošiasi galimai konfrontacijai su Rusija“, – teigiama ataskaitoje.

REKLAMA
REKLAMA

ELN ekspertai Rusijai ir NATO rekomendavo suderinti vykdomų mokymų grafikus, o taip pat nustatyti pasienio zonose vykdomų mokymų pliusus ir minusus.

Rugpjūčio 14-ąją anoniminiai šaltiniai Pentagone JAV leidiniui „The Daily Beast“ atskleidė apie silpną hipotetinio karo su Rusija pasirengimą. „Ar galime mes šiandien nugalėti rusus? Taip, bet tam reikės visų mūsų resursų, – pasakojo vienas iš leidinio pašnekovų. – Mes kalbame apie tai, kad mes pasiruošę ne taip, kaip norėtume.“

Anot leidinio, Vašingtono bėda yra dar ir ta, kad valdžios atstovai neturi vieningos nuomonės tuo klausimu, kokį pavojų jiems kelia Maskva.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ukraina baiminasi plataus masto puolimo

Ukrainos kariuomenės atstovai baiminasi, kad Rusijos kariuomenės skaitlingumas netoli šalies sienų yra gerokai per didelis ir tai gali reikšti galimą karinių veiksmų Ukrainos rytuose eskalaciją, rašoma „The Independent“.

Apie 50 tūkst. karių pasienio zonoje ir 9 tūkst. karių Ukrainos teritorijoje, – tai duomenys, kuriuos pateikia Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos taryba. Be to, dar yra 33,4 tūkst. vietos smogikų Rytų Ukrainoje, turinčių 400 tankų ir apie 2 tūkst. šarvuočių.

Ukrainos karinės žvalgybos ataskaitų duomenimis, Ukrainos teritorijoje yra dislokuota 300 raketinių kompleksų „Grad“: 200 – pas Rusijos remiamus smogikus ir dar 100 priklauso Rusijos Federacijos kariuomenei – įskaitant ir tuos, kurie yra pastatyti Donecko futbolo stadione.

REKLAMA

Rusijos statytinis, atstovaujantis nepripažintą „Donecko liaudies respubliką“, praėjusią savaitę pareiškė: „Kijevas, greičiausiai, taip pat supranta, kad, jeigu Minsko procesas bus sustabdytas (…) tai reiškia karą (…) ne tik Donbase, tačiau gali būti didelis karas“. Smogikų vadovybė, praėjusią savaitę pradėję aktyvų puolimą visu frontu, taip pat paskelbė ir apie visuotinę mobilizaciją.

93-iosios mechanizuotos desantininkų brigados, fronto zonoje atsidūrusio Ukrainos kariuomenės dalinio, kurį sudaro 4,5 tūkst. žmonių, atstovas „The Independent“ teigė, kad jo šalis šiuo metu yra pasirengusi gerai gintis ir gali atremti bet kokį puolimą. Tačiau jis pažymėjo: jeigu Rusijos kariuomenė kartu su smogikais pabandytų veržtis tolyn į Ukrainą, potencialus to rezultatas gali būti „trečiasis pasaulinis karas“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų