REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Politinis lesinimas augina antrąją kadenciją

Likus mažiau nei pusantrų metų iki Seimo rinkimų, socialdemokratai vis dar atrodo nepavejami. Kaip svarbiausiai valdančiajai partijai pavyksta išlaikyti rinkėjų simpatijas?

Likus mažiau nei pusantrų metų iki Seimo rinkimų, socialdemokratai vis dar atrodo nepavejami. Kaip svarbiausiai valdančiajai partijai pavyksta išlaikyti rinkėjų simpatijas?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vis dar populiariausi

Naujausios politinių partijų ir politinių lyderių populiarumo apklausos patvirtino, kad, nepaisant tam tikrų reitingų svyravimų, valdančiųjų socialdemokratų pozicijos išlieka labai stiprios. Rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų bendrovės „Baltijos tyrimai“ gegužės pabaigoje atliktos apklausos duomenimis, Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkas Algirdas Butkevičius visuomenės veikėjų, kuriais labiausiai pasitiki Lietuvos piliečiai, sąraše užima trečią vietą. Jį palankiai vertina 60 proc. apklausos dalyvių. Nuo Prezidentės D.Grybauskaitės premjeras atsiliko vos 3 procentais: šalies vadovę palankiai vertina 63 proc. apklaustųjų. Didžiausią palankumą apklausos dalyviai išreiškė prezidentui V.Adamkui: jam pirmenybę suteikė 71 proc. gyventojų.

REKLAMA

Tuo pat metu atlikta bendrovės „Spinter tyrimai“ apklausa atskleidė, kad politinių partijų populiarumo reitinge ir toliau stipriai atsiplėšusi nuo varžovų pirmauja LSDP. Atsakydami į klausimą, už ką balsuotų, jei rinkimai vyktų kitą sekmadienį, 20,9 proc. apklausos dalyvių pasirinko socialdemokratus. Antroje vietoje liko Liberalų sąjūdis (13,2 proc.), trečioje – Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (10 proc.), po jų – „Tvarka ir teisingumas“ (7,3 proc.) bei Darbo partija (6,8 proc.).

REKLAMA
REKLAMA

Tvirtas socialdemokratų pozicijas užfiksavo ir birželio 5–14 dienomis bendrovės „Vilmorus“ atlikta visuomenės apklausa. Atsakydami į klausimą, už ką balsuotų, jei rinkimai į Seimą vyktų artimiausią sekmadienį, socialdemokratams pirmenybę suteikė daugiausiai – 19,9 proc. – apklausos dalyvių. Per mėnesį jų skaičius ūgtelėjo 1,4 proc. Antrąją vietą šios apklausos rezultatuose užėmė Liberalų sąjūdis (14 proc.), trečiąją – Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (9,9 pro.), po jos sekė „Tvarka ir teisingumas“ bei Darbo partija, kurias pasirinko po 6 proc. apklaustųjų. Ši apklausa taip pat atskleidė, kad socialdemokratų lyderis A.Butkevičius yra antrasis pagal populiarumą Lietuvos politikas: jį geriausiai įvertino 59,3 proc. apklaustųjų. Šiuo požiūriu premjeras nusileidžia tik Prezidentei – ją birželį geriausiai vertino 61,7 proc. apklausos dalyvių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Grūdas prie grūdo...

Kaip pustrečių metų valdančiajai koalicijai vadovaujančiai partijai ir Vyriausybės vadovui visuomenės apklausose pavyksta išlaikyti tokį didelį atotrūkį nuo politinių konkurentų? Girdėti pačių įvairiausių nuomonių: vienų manymu, po Andriaus Kubiliaus Vyriausybės (ir jos šokiruojančios naktinės mokesčių reformos, atliktos neturtingiausios visuomenės dalies sąskaita) valdymo atėjusiai bet kokia kitai politinei jėgai tereikėjo nedaryti didesnių klaidų (kai kurie juokais priduria, kad net nereikėjo nieko daryti), ir visuomenė būtų patenkinta vien tik atsikračiusi konservatorių valdžios. Iš dalies tokią nuomonę patvirtina kai kurie Baltijos šalių ekonominės ir socialinės raidos rezultatai, pavyzdžiui, minimalus mėnesio atlyginimas ne tik Estijoje, bet ir Latvijoje, kuri krizės metu išsivertė be panašių naktinių reformų, vis dar yra didesnis nei Lietuvoje netgi po naujausio jo padidinimo 25 eurais.

REKLAMA

Yra manančių, kad socialdemokratai, užuot pasiskolinę pinigų ir iškart grąžinę pensininkams nurėžtas pensijas, tyčia jas didina po 5 eurus, bet reguliariai. Tas pat pasakytina ir apie minimalios algos kėlimą. Nors toks pensijų ir minimalaus atlyginimo trupinimas piktina žmones, bet kartu, nors ir pamažu, vis augina reitingus: juk vargu ar kas gali ginčytis, kad A.Kubilius esą tik atiminėjo, o Butkevičius vis duoda, nors ir po grūdelį. Dėk grūdą prie grūdo, ir prieš rinkimus sukrausi reitingų aruodą.

Taip pat manoma, kad Lietuvos visuomenę stipriai įbaugino karinga Prezidentės retorika Rusijos atžvilgiu: jos fone A.Butkevičius atrodo labai santūrus, atsakingas ir išmintingas politikas, kuriam tokiais neramiais laikais verta patikėti Lietuvos valdžios vairą. Gal net ir dar 4 metams. Nors iš Lietuvos anaiptol nesiruošia emigruoti nei skurdas, nei akį rėžianti socialinė atskirtis, nei iškerojusi korupcija, nei ketvirtadalį šalies BVP sudaranti šešėlinė ekonomika, sprendžiant iš reitingų susidaro įspūdis, jog rinkėjams dabar svarbiausia, kad padėtis šalyje smarkiai neblogėtų ir kad nebūtų karo.

REKLAMA

Gali likti antrajai kadencijai

Kauno Technologijos universiteto Viešosios politikos ir administravimo instituto direktorius prof. dr. Algis Krupavičius nurodo kelias socialdemokratų populiarumo priežastis. Jo teigimu, dabartinė socialinė ir ekonominė situacija Lietuvoje yra patenkinama, o kai kuriose srityse – ir gera, tad tokiais laikotarpiais ir Vyriausybės veikla, ir partijų koalicijos darbai rinkėjų vertinami palankiau. Antras dalykas – ministras pirmininkas A.Butkevičius tikrai sugeba likti vienu populiariausių lyderių. „Ši Vyriausybė, skirtingai nei buvusi, stengiasi girdėti įvairias socialines ir interesų grupes. Nors kartais diskusijos būna gana aštrios, kaip, pavyzdžiui, dėl naujojo socialinio modelio, bet nuosaikumas, bandymas daugumą problemų spręsti dialogu ir diskusijomis irgi didina ir Vyriausybės, ir ministro pirmininko populiarumą, padeda išlaikyti valdančiųjų socialdemokratų reitingus“, – sakė politologas. Jis nurodė ir dar vieną labai svarbią priežastį: bedantę opoziciją. A.Krupavičiaus teigimu, ji tikrai neturi jokios aiškios strategijos ir alternatyvos tam, ką daro valdančioji koalicija ir pirmiausia socialdemokratai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Patį didžiausią pavojų LSDP reitingams keltų ekonominio augimo ir socialinės raidos sulėtėjimas arba net nuosmukis, mano politologas. Artėjant rinkimams esą turėtų tapti kritiškesnė ir opozicija, bet esą abejotina, ar tai labai sumažintų socialdemokratų populiarumą. A.Krupavičiaus manymu, gali pasikartoti 2001–2008 m. politinis scenarijus, kai LSDP po Seimo rinkimų du kartus iš eilės dirbo valdančiojoje daugumoje. „Aš manau, kad tikrai yra šansų, jog jis galėtų pasikartoti. Daug kas priklausys nuo socialdemokratų, kaip, su kokiomis idėjomis, kokiais sprendimais jie eis į rinkimus. Tai bus itin svarbūs veiksniai“, – sakė politologas.

REKLAMA

Vilniaus universiteto docentė politologė Lidija Šabajevaitė pastebi, kad LSDP vykdoma politika nėra tikrąja to žodžio prasme socialdemokratinė, nes turėtų būti labiau atsižvelgiama į dirbančiųjų ir silpnesnių socialinių grupių interesus, tačiau esą socialdemokratams pavyksta išlaikyti tam tikrą pusiausvyrą derinant samdomų darbuotojų ir darbdavių pozicijas. Šios partijos populiarumą ji sieja su jos vykdomais darbais. „Mes, žinoma, norėtume, kad jų socialine prasme būtų daugiau ir geresnių, bet jie, palyginti, atitinka daugumos požiūrį. Tai ir minimalaus atlyginimo kėlimas, ir šiek tiek pajudėjęs socialinio modelio, nors ir kritikuojamo, svarstymas. Žmonės žiūri, kas jiems naudingiau“, – pridūrė pašnekovė.

Ji neatmetė galimybės, kad po naujų Seimo rinkimų LSDP vėl galėtų grįžti į valdžią, bet pastebėjo, kad ilgainiui valdantieji išsikvepia, ir būtų geriau, kad valdančioji partija dirbtų ne ilgiau nei dvi Seimo kadencijas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų