• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Trečiadienį Europos Parlamente priimta Europos Sąjungos (ES) ir Rusijos santykių ataskaita suteiks stipresnį mandatą griežtesnio tono su Rusija šalininkams, kai Europos Vadovų Taryboje bus svarstomas sankcijų šiai šaliai pratęsimas, teigia ataskaitos autorius Gabrielius Landsbergis.

 Trečiadienį Europos Parlamente priimta Europos Sąjungos (ES) ir Rusijos santykių ataskaita suteiks stipresnį mandatą griežtesnio tono su Rusija šalininkams, kai Europos Vadovų Taryboje bus svarstomas sankcijų šiai šaliai pratęsimas, teigia ataskaitos autorius Gabrielius Landsbergis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Trumpuoju laikotarpiu nauda bus, kai po kelių savaičių Europos Vadovų Taryboje bus sprendžiama dėl sankcijų Rusijai pratęsimo“, - BNS telefonu iš Strasbūro sakė G.Landsbergis.

REKLAMA

„Tuo metu raportas teigia, kad jeigu Rusija nevykdo konkrečių sąlygų, sankcijos negali būti atšaukiamos ar net (turi būti) sugriežtintos. Donaldas Tuskas (EVT pirmininkas), kaip griežto tono su Rusija šalininkas, jis galės remtis šia ataskaita“, - pridūrė europarlamentaras.

Birželio 25-26 dienomis posėdžiausianti EVT spręs dėl sankcijų atskiriems Rusijos ekonomikos sektoriams pratęsimo. Šios sankcijos Rusijai buvo paskelbtos, kai pernai virš Rytų Ukrainos buvo numuštas keleivinis orlaivis.

REKLAMA
REKLAMA

G.Landbergio teigimu, ilguoju laikotarpiu ši ataskaita bus naudinga, Europos Komisija ją turės ir įgyvendinti.

„Tai nėra tik teorinis dokumentas. Jis turi būti ir įgyvendinimas. Čia yra mūsų, parlamentarų, didelė reikšmė, kad mes turėsime įvykdyti raporto įgyvendinimo kontrolę“, - kalbėjo G.Landsbergis.

Politikas džiaugėsi, kad dokumentas priimtas dideliu balsų skirtumu. Taip, pasak jo, iš Kremliaus atimama galimybė spekuliuoti tema, jog Europos Parlamentas dėl ataskaitos „vos vos susitarė“.

Ataskaita priimta 494 balsais „už“, 135 balsais „prieš“ ir 69-iems europarlamentarams susilaikius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

G.Landsbergis kalbėjo, kad prieš ataskaitos projektą balsavo radikalių dešiniųjų ir kairiųjų frakcijos, prancūzų nacionalistės Marine Le Pen (Marin Le Pen) šalininkai.

„Iš tikrųjų aš pasakysiu grubiai: tai yra tradiciniai, įprastieji įtariamieji, kurie nuolatos pasisako už Kremliui naudingas politikos kryptis, - sakė politikas. - Mes net juokais vadiname juos Putino koalicija“.

Priimtame dokumente pabrėžiama, kad ES negali numatyti grįžimo prie įprastų santykių ir neturi kito pasirinkimo, kaip tik iš naujo kritiškai įvertinti savo santykius su Rusija. Pabrėžiama, kad bekompromisis teisinės valstybės principo laikymasis yra esminis ir pamatinis ES principas ir raginama bet kokio taisyklių pažeidimo atveju griežtai, skubiai ir besąlygiškai jį taikyti. Be to, Europos Komisija raginama ryžtingai taikyti laisvos ir sąžiningos konkurencijos bendrojoje rinkoje principą, taip pat ir nagrinėjant bylą prieš bendrovę „Gazprom“.

REKLAMA

Europos Komisijai siūloma nedelsiant numatyti tinkamą finansavimą konkretiems projektams, kuriais siekiama duoti atsaką Rusijos propagandai ir dezinformacijai ES bei užsienyje, ir teikti objektyvią informaciją rytinių šalių partnerių plačiajai visuomenei.

Dokumente atkreiptas dėmesys į Rusijos paramą radikalioms ir ekstremistinėms partijoms ES valstybėse narėse ir jų finansavimą bei vis intensyvesnis Europos populistų, fašistų ir kraštutinių dešiniųjų partijų bei Rusijos nacionalistų grupių bendradarbiavimas, keliantis pavojų demokratinėms vertybėms ir teisinės valstybėms principams ES.

REKLAMA

Ataskaitoje teigiama, kad Rusijos naikintuvų veiksmai šalia ES ir NATO valstybių narių oro erdvės kelia pavojų civilinių skrydžių saugai ir galėtų kelti grėsmę Europos oro erdvės saugumui, raginama sustabdyti bendradarbiavimą su Rusija gynybos srityje. Valstybės narės ir šalys kandidatės raginamos nepriimti jokių sprendimų, kurie galėtų pakenkti šiai bendrai pozicijai.

Priimtas dokumentas bus teikiamas kitoms ES institucijoms - ES prezidentui, Europos Komisijai, Europos Tarybai, ES Išorinių veiksmų tarnybai, taip pat Rusijos bei Rytų Partnerystės šalių vyriausybėms ir ES parlamentams.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų