REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mažeikių rajone, Sedos seniūnijoje naujam gyvenimui prikelti Renavo dvaro sodybos rūmai – pavyzdys visai Lietuvai, kaip turėtų būti tvarkomas kultūros paveldas. Vienas paskui kitą baigti įgyvendinti du Ūkio ministerijos administruojamomis Europos Sąjungos (ES) struktūrinių fondų lėšomis finansuojami projektai, šį kultūros paveldo objektą pavertė vienu labiausiai užsienio turistus traukiančiu centru šiaurės Lietuvoje.

Mažeikių rajone, Sedos seniūnijoje naujam gyvenimui prikelti Renavo dvaro sodybos rūmai – pavyzdys visai Lietuvai, kaip turėtų būti tvarkomas kultūros paveldas. Vienas paskui kitą baigti įgyvendinti du Ūkio ministerijos administruojamomis Europos Sąjungos (ES) struktūrinių fondų lėšomis finansuojami projektai, šį kultūros paveldo objektą pavertė vienu labiausiai užsienio turistus traukiančiu centru šiaurės Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ir estetinė aplinka, ir kultūros paslaugų kokybė

Jau keletą metų ir paprastą darbo dieną, ir savaitgalį Renavo dvaro sodyba užplūsta lankytojai, ypač – šiltuoju metų laiku. Atvykę žmonės čia kalba ir latviškai, ir lenkiškai, ir vokiškai, ir angliškai, ir tokiomis kalbomis, kurias suprasti eiliniam mažeikiškiui sunku.

REKLAMA

O kažkada apie tokį užsienio turistų antplūdį Renavo dvaro sodybos direktorius Deividas Makavičius galėjo tik pasvajoti, mat šis reikšmingas, į nacionalinį Žemaitijos turistinį maršrutą įtrauktas kultūros paveldo objektas buvo apleistas taip, kad ne traukė, o tik baidė lankytojus tiek iš užsienio, tiek iš Lietuvos.

Dabar tas periodas Renavo dvare seniai pamirštas, o lankytojai į šią vietą plūsta ne tik pasivaikščioti, bet ir pasisemti kultūros žinių, turiningai praleisti laisvalaikį.

REKLAMA
REKLAMA

„Pradėjus dvaro sodybos tvarkymo projektą, šis pasiteisino šimtu procentų. Ne vien todėl, kad buvo išsaugotas unikalus autentiškas kultūros paveldas, restauruotos dvaro rūmų patalpos, sutvarkyti inžineriniai tinklai, − sako Renavo dvaro sodybos direktorius. Dvaro sodybos rekonstrukcija ir pritaikymas turizmui sudarė galimybes jame įrengti aukšto lygio nuolatinę ekspoziciją, kokios nesutvarkytoje aplinkoje nė negalėjo būti. Pasikeitė ne tik dvaro aplinka – pasikeitė ir čia dirbančių žmonių darbo kokybė, atsirado daugiau motyvacijos, ambicijų kelti kultūros lygį ir kitų gerų norų“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Du projektai – pilnai išvystyta paslaugų infrastruktūra

Tam, kad Renavo dvaras būtų atgaivintas, Mažeikių rajono savivaldybės administracija bei dvaru besirūpinantys jo darbuotojai suko galvas ne vienerius metus. Tačiau, kadangi savų lėšų tokiems dideliems užmojams niekas neturėjo, buvo nutarta pateikti paraiškas ES struktūrinių fondų paramai gauti. Gavus finansavimą buvo įgyvendinti du Renavo dvaro sodybos pritaikymo viešojo turizmo reikmėms projektai, kuriems buvo skirta beveik 1,1 mln. eurų ES paramos.

Abu ES struktūrinių fondų lėšomis įgyvendinti projektai buvo įgyvendinti paraleliai: iš pradžių sutvarkyti pagrindiniai dvaro sodybos rūmai, vėliau – turizmo reikmėms pritaikyta katilinė ir sandėlis.

REKLAMA

Tvarkant dvaro sodybos rūmus, atlikta daugybė darbų: sutvirtinti suskilę pamatai, sienų tinkas ir apdaila, sutvarkyti nesandarūs ir per laiką deformavęsi langai ir durys, nuogrinda, laiptai, baliustrada, stogas, inžinerinės sistemos ir kt. Tai, kas buvo padaryta, galima vardinti iki begalybės, tačiau D. Makavičiaus teigimu, svarbiausia, kad pasiekti visi tikslai, kurie ir buvo suplanuoti.

Šiuo metu restauruotos rūmų patalpos pritaikytos ne tik kultūriniam turizmui, restauruotoje katilinėje atsirado vietos tradicinių amatų centrui, o sutvarkytas sandėlis virto puikia konferencijų, seminarų organizavimo vieta.

REKLAMA

Ragina ir kitus pasinaudoti galimybėmis

Jau keletą metų sutvarkytoje dvaro sodyboje netrūksta turistų, tačiau šiais metais tikimasi jų pritraukti dar daugiau, mat birželio pradžioje atidaroma unikali XIX a. dvarų kultūros ekspozicija, kurioje – atkurta Renavo dvaro šeimininkų Rene šeimos aplinka.

Direktorius neslepia, kad pastaruoju metu lankytojų srautai išaugo beveik 40 proc. O tai reiškia didesnes pajamas ne tik dvaro sodyboje veikiančiam muziejui, bet ir visam regionui.

„Tad gavę ES struktūrinių fondų paramą išsprendėme ne tik didžiules kultūrinio paveldo problemas, išsaugojome istorinį palikimą, bet ir išjudinome turistinį Mažeikių krašto potencialą, kuris neabejoju, kiekvienais metais tik augs ir didės“, − sako direktorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

D. Makavičius įsitikinęs, kad kiti šalies kultūros paveldo objektai, jei tik turi potencialo, tiesiog privalo pretenduoti į Ūkio ministerijos administruojamų ES struktūrinių fondų paramą. Be jų finansinės paramos daugelis žinomų ir pasididžiavimo vertų objektų būtų pasmerkti sunykti.

„Jei šių lėšų nebūtų buvę, per šį laiką galbūt būtų atliktas tik einamasis remontas tam, kad būtų išlaikoma esama dvaro būklė, kad ji neblogėtų. Bet tokio lygio projektą įgyvendinti bet kuriai šalies savivaldybei be ES struktūrinių fondų paramos būtų sudėtinga, nes juk ir taip trūksta lėšų kitoms reikmėms, pavyzdžiui, socialinėje srityje”, − patikino Renavo dvaro sodybos direktorius.

REKLAMA

AR ŽINOTE, KAD...

...medinis Renavo dvaras su šiaudiniu stogu rašytiniuose šaltiniuose buvo aprašytas jau XVI a. Tačiau anksčiau jis buvo vadinamas Gaurų dvaru;

...XVII a. pab. šio dvaro sodybą perėmė Renne (Röne) giminė, pagal kurią ir pervadintas dvaras;

...manoma, kad dvaro sodybos rūmus pastatė Antanas Renne ir jie buvo neorenesansinio stiliaus;

...1869 m. dvare mokytoju dirbo žinomas švietėjas Laurynas Ivinskis;

...prieš Pirmąjį pasaulinį karą Renavo dvaro sodyboje buvo mėginama įkurti šilkverpių auginimo ūkį;

...Renavo dvaro sodyboje auga storiausia Lietuvos eglė, kurios kamieno skersmuo siekia 1,20 m.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų