REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ketvirtadienį Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė Seime skaitys jau šeštąjį savo metinį pranešimą. „Atsižvelgiant į tarptautinį kontekstą ir į tai, kad Lietuvoje viena iš esminių Prezidento kompetencijų yra užsienio politika, kurią vykdo kartu su Vyriausybe, tai pranešime nemažas dėmesys turėtų būti skiriamas Ukrainos reikalams ir Lietuvos nacionalinio saugumo klausimams“, - sako politologas Mažvydas Jastramskis.

Ketvirtadienį Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė Seime skaitys jau šeštąjį savo metinį pranešimą. „Atsižvelgiant į tarptautinį kontekstą ir į tai, kad Lietuvoje viena iš esminių Prezidento kompetencijų yra užsienio politika, kurią vykdo kartu su Vyriausybe, tai pranešime nemažas dėmesys turėtų būti skiriamas Ukrainos reikalams ir Lietuvos nacionalinio saugumo klausimams“, - sako politologas Mažvydas Jastramskis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

TIESIOGINĘ PREZIDENTĖS DALIOS GRYBAUSKAITĖS METINIO PRANEŠIMO TRANSLIACIJĄ STEBĖKITE 10 VAL. PER NAUJIENŲ PORTALĄ TV3.LT

REKLAMA

Pasak politologo, prezidentė visada aiškiai pasisakė už gynybos finansavimo didinimą. Jos iniciatyva praeitais metais buvo pasirašytas susitarimas tarp partijų, kad iki 2020 metų būtų padidintas finansavimas krašto apsaugai, todėl tam turėtų būti skiriama daug dėmesio. Šie dalykai greičiausiai bus panaudojami, kaip gerieji pavyzdžiai, tačiau turėtų būti neišvengta ir kritikos.

„Šalies vadovė niekada nepraleidžia progos pakritikuoti valdančiosios koalicijos ir Vyriausybės. Greičiausiai bus sakoma, kad nesiimama pakankamai priemonių vienu ar kitu klausimu, ir nebūtinai dėl konkrečių dalykų“, - mano politologas.

REKLAMA
REKLAMA

Valdžios atitrūkimas nuo piliečių

Dėl vidaus politikos pagrindinis klausimas, kiek laiko pranešimas buvo ruošiamas ir kiek Prezidentūra reagavo į paskutines aktualijas. Pastaruoju metu buvo daug kalbama apie lietuvių lėktuvo „An-2“ nelaimę ir ganėtinai vangią reakciją į ją.

M.Jastramskis sako: „Prezidentė dažnai mėgsta naudoti tokią retoriką, kurioje aiškina apie valdžios atitrūkimą nuo piliečių, apie politinį susvetimėjimą. Aš manau, kad ministerijos gali susilaukti kritikos dėl kompetencijos trūkumo gelbėjimo operacijos metu.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prezidentės ateitis – ne Lietuvoje?

Paklaustas, ar prezidentė eidama antrąją kadenciją dar turės noro siekti naujų iššūkių, apžvalgininkas teigė, kad D.Grybauskaitės politinės veiklos negalima paaiškinti vien tik ambicijomis dėl politinių postų užėmimo.

Akivaizdu, kad tai yra politikė, turinti stiprų požiūrį ir savo politikoje jo tvirtai besilaikanti. Prezidentės veikla yra pagrįsta jos vertybinėmis nuostatomis. Tačiau politologas pripažįsta, kad antroje kadencijose šalies vadovas gali elgtis laisviau, bet klausimas, ką ji galvoja apie savo ateitį.

REKLAMA

„Aš abejoju, kad ji norėtų Lietuvoje leisti žiemas, užimti partijos pirmininko ar premjero postus. Prezidentė norės eiti toliau, galbūt vėl į Europos Komisiją, klausimas, kiek galima toliau eiti“, - teigia M.Jastramskis.

Politologas abejoja, kad D.Grybauskaitė dabar imtų ir išdėstytų visas savo pozicijas, nes kai kuriais atvejais ji to labai vengia, tarkime, tos pačios lyties asmenų partnerystės klausimu.

„Šiuo klausimu ji niekada nepasisako, akivaizdu, kad tokiu būdu siekia populiarumo, vadinasi, kažkokie planai apie politinę ateitį yra. Galbūt ji siekia Europos Sąjungos Prezidentės pozicijos, nors Lietuva yra maža šalis, tačiau labai matoma, todėl ji gali pasiekti aukštas pozicijas tarptautinėse organizacijose, bet iškyla labai daug klaustukų“, - dalinasi įžvalgomis M.Jastramskis.

REKLAMA

Socialinis modelis – Vyriausybės klaida

Taip pat savo metinėje kalboje prezidentė gali paminėti daug diskusijų keliantį socialinį modelį. Pasak politologo, Vyriausybė šiuo aspektu, ypač komunikacijos prasme, padarė klaidų. Nemažai mokslininkų šį modelį pasiūlė, bet, panašu, kad jis netiko ir pačiai Vyriausybei. Visuomenei buvo duota prieštaringa žinia, nes niekas negalėjo pasakyti, kas čia bus priimta ir kodėl. Jis pasakoja, kad socialiniai klausimai apskritai yra jautrūs Lietuvoje.

„Socialinė nelygybė, pakankamai nemažas skurdo lygis prieš Vakarų Europos valstybes, socioekonominiai skirtumai, savižudybės, alkoholio suvartojimas, šie rodikliai yra vieni prastesnių Europos Sąjungoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prezidentūra gali apie tai kalbėti, nes tai yra svarbu daugeliui visuomenės sluoksnių, nes šiuo atžvilgiu nepanašu, kad Vyriausybė turėtų tvirtą poziciją, kaip tuos rodiklius pagerinti.

Prezidentė nėra žmogus, kuris šiais dalykais užsiima, todėl jai nesunku kritikuoti Vyriausybę, tačiau ar tai daryti yra lengva, kitas klausimas; ar pati D. Grybauskaitė gali pasiūlyti kažkokias kompleksiškas išeitis, nes pagerinti situaciją nėra taip jau paprasta?

Savo srityse dirba gerai

Politologas teigia, kad prezidentė puikiai pasirodė tose srityse, kur reikia imtis daugiausiai iniciatyvos ir būti svarbiausia: „Konkrečiai kalbant apie užsienio politiką, Lietuvos reprezentavimą, grėsmes, su kuriomis susiduriame, pastaruosius porą metų prezidentė dirbo tikrai gerai. NATO sueigose ji buvo labai akcentuojama, kaip šalies lyderė, Rusijos ir Ukrainos konflikto akivaizdoje ir kylančių naujų iššūkių Aljansui kontekste.“

REKLAMA

Taip pat ir vidaus politikos klausimais prezidentė pasižymėjo teigiamai. „Prezidentė tarnauja, kaip tam tikras papildomas „filtras“, kad Vyriausybėje ministrai būtų atrenkami kokybiškai, kad ne bet kas būtų skiriamas į pareigas.

Jeigu ne prezidentė, tai ir Energetikos ministro neturėtume tokio, kokį turime dabar. Roko Masiulio skyrimas buvo Prezidentūros iniciatyva“, - gerus D.Grybauskaitės darbus išskyrė politikos žinovas.

Tačiau kalbant apie kovą su oligarchais, ekonomiką, socialinį modelį – tai nėra Prezidentūros darbai ir šiose srityse nėra ko tikėtis. Prezidentė šiomis temomis kalba, nes yra šalies lyderis ir privalo kalbėti apie problemas, kurios yra Lietuvoje, nors ir negali jų konkrečiai išspręsti.

REKLAMA

Kita vertus, yra negerai, kai bandoma sudaryti įvaizdį, kad Prezidentūra padarytų minėtus dalykus, tačiau Seimas arba Vyriausybė jai to neleidžia.

„Jeigu tai yra labai dažnai kartojama, tai rinkėjai patiki, kad Seimas ir Vyriausybė yra blogi, o prezidentas – geras. Nemaža dalis visuomenės nori „griežtos rankos“, todėl prezidentė yra tokia populiari“, - akcentuoja M. Jastramskis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų