• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
5
Per teroro išpuolį Kabule žuvo amerikietis (nuotr. SCANPIX)

Penki žmonės, tarp jų vienas amerikietis, žuvo ginkluotiems užpuolikams įsiveržus į svečių namus Kabule, kur dešimtys žmonių buvo susirinkę pasiklausyti koncerto, pradėdami kelias valandas trukusią priešpriešą su Afganistano saugumo pajėgomis, ketvirtadienį pranešė pareigūnai.

5

Penki žmonės, tarp jų vienas amerikietis, žuvo ginkluotiems užpuolikams įsiveržus į svečių namus Kabule, kur dešimtys žmonių buvo susirinkę pasiklausyti koncerto, pradėdami kelias valandas trukusią priešpriešą su Afganistano saugumo pajėgomis, ketvirtadienį pranešė pareigūnai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kol kas jokia grupuotė neprisiėmė atsakomybės dėl šios naktinės apsiausties viešbutyje „Park Palace“, bet ji įvyko tuo metu, kai Talibanas, anksčiau ne kartą surengęs išpuolių prieš objektus, dažnai lankomus užsieniečių, pradeda savo kasmetinį pavasario puolimą.

REKLAMA

Apie septynias valandas trukusi ataka, per kurią griaudėjo sprogimai ir aidėjo padrikos šūvių papliūpos, įvyko tuo metu, kai afganų pajėgos ruošiasi pirmajam kautynių su sukilėliais sezonui be didelio masto JAV vadovaujamų užsienio kovinių pajėgų palaikymo.

„Per ataką svečių namuose „Park Palace“ žuvo penki žmonės, tarp kurių buvo užsieniečių ir afganų“, – Kabulo policijos vadas Abdul Rahmanas Rahimi (Abdul Rahmanas Rahimis) sakė žurnalistams, pridūręs, kad dar bent penki žmonės buvo sužeisti.

REKLAMA
REKLAMA

„Saugumo pajėgos išgelbėjo 54 žmones“, – pridūrė jis po to, kai daug ginkluotų saugumo pajėgų narių šturmavo viešbutį, esantį viename prabangiame rajone, kuriame dažnai apsistoja tarptautinių pagalbos agentūrų darbuotojai.

A.R.Rahimi neįvardijo, kurių šalių piliečiai buvo žuvę užsieniečiai, bet JAV ambasada patvirtino, kad žuvo vienas amerikietis, o Indijos ambasadorius „Twitter“ žinutėje parašė, kad „tarp aukų buvo keli indai“, bet nenurodė, ar tie žmonės buvo sužeisti, ar nukauti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vėliau Delis nurodė, kad per išpuolį žuvo su Indijos piliečiai.

Kabulo policijos vado pavaduotojas Sayedas Gulas Agha Rohani (Saidas Gulas Aga Rohanis) sakė, kad apsiaustis baigėsi, kai afganų saugumo pajėgos nukovė tris užpuolikus, bet A.R.Rahimi pateikė kitokį užpuolikų skaičių.

„Kol kas atpažinome vieną užpuoliką, bet dabar tikrinam, ar jų buvo daugiau. Mėginame nustatyti aplinkybes, kuriomis įvyko ši ataka. Turime ištirti nuodugniau“, – aiškino policijos vadas.

Viešbutyje „Park Palace“ turėjo vykti garsaus afganų klasikinės muzikos dainininko Altafo Hussaino (Altafo Husaino) koncertas, į kurį buvo pakviesti keli svarbūs asmenys, naujienų agentūrai AFP sakė vienas tų svečių namų darbuotojas.

REKLAMA

Šis išpuolis buvo įvykdytas kitą dieną po Pakistano premjero Nawazo Sharifo (Navazo Šarifo) vizito Kabule. Pakistano lyderis užtikrino visokeriopą Islamabado pagalbą Afganistano kovoje su Talibanu, sakydamas, kad „Afganistano priešai negali būti Pakistano draugai“.

Šie neįprastai griežti komentarai tapo dar vienu ženklu, jog ilgą laiką buvę šalti abiejų šalių santykiai gerėja. Afganų pareigūnai dažnai kaltindavo Pakistaną suteikiant prieglobstį ir globojant Talibano sukilėlius.

Talibano kovotojai, jau 13 metų siekiantys nuversti JAV palaikomą Afganistano vyriausybę, savo pavasarinę kampaniją pradėjo praeito mėnesio pabaigoje, suintensyvindami išpuolius prieš vyriausybės ir užsienio taikinius.

REKLAMA

Kovotojai surengė virtinę atakų prieš įvairius kompleksus, restoranus ir viešbučius, dažnai lankomus užsieniečių. Pernai lapkritį per du atskirus išpuolius Kabule buvo nužudytas Pietų Afrikos Respublikos pilietis ir jo du paaugliai vaikai.

2013 metais kovotojai įvykdė didelę ataką prieš Tarptautinės migracijos organizacijos būstinę.

Praeitais metais tarp Talibano taikinių buvo sostinėje veikiantis prestižinis viešbutis „Serena“. Pernai kovą keturi ginkluoti užpuolikai išvengė saugumo patikrinimo ir pradėjo šaudyti tame viešbutyje, nukaudami devynis žmones, tarp jų AFP žurnalistą Sardarą Ahmadą, jo žmoną ir du jų vaikus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Afganų pajėgos dabar visiškai atsakingos už saugumą savo neramioje šalyje, kai NATO kovinė misija oficialiai baigėsi pernai gruodį, nors Afganistane liko mažesnės užsienio pajėgos, atliekančios afganų saugumo pajėgų mokymo ir palaikymo misiją.

Talibanas prisiėmė atsakomybę dėl atakos Kabulo viešbutyje

Talibanas ketvirtadienį prisiėmė atsakomybę dėl atakos per koncertą vienuose Kabulo svečių namuose, kuri nusinešė penkių žmonių, tarp jų dviejų Indijos ir vieno JAV piliečio, gyvybes.

„Tai buvo mirtininko misija, įvykdyta vieno mūsų mudžahido iš Logaro“, – sakoma kovotojų pranešime.

„Ši ataka buvo kruopščiai suplanuota, nusitaikius į renginį, kuriame dalyvavo svarbūs asmenys ir amerikiečiai“, - priduriama jame.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų