REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Europos Sąjunga (ES) po savaitgalį prie Libijos krantų įvykusios tragedijos, nusinešusios šimtus gyvybių, pirmadienį pristatė dešimties punktų planą per Viduržemio jūrą į Europą plūstančių migrantų srautui pažaboti, žadėdama ir griežtinti kontrolę, ir užtikrinti geresnį gelbėjimo operacijų vykdymą.

 Europos Sąjunga (ES) po savaitgalį prie Libijos krantų įvykusios tragedijos, nusinešusios šimtus gyvybių, pirmadienį pristatė dešimties punktų planą per Viduržemio jūrą į Europą plūstančių migrantų srautui pažaboti, žadėdama ir griežtinti kontrolę, ir užtikrinti geresnį gelbėjimo operacijų vykdymą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Europos Komisija nurodė, kad šis planas, kuriam skubiai sušauktame pasitarime Liuksemburge pritarė Bendrijos šalių užsienio ir vidaus reikalų ministrai, bus pateiktas patvirtinti bloko lyderiams ketvirtadienį vyksiančiame viršūnių susitikime, ES ieškant veiksmingų būdų sumažinti mirčių prie jos pietinių krantų skaičių.

REKLAMA

ES užsienio politikos vadovė Federica Mogherini (Federika Mogerini) sakė, kad parengtas planas atspindi Bendrijos ryžtą reaguoti po to, kai sekmadienį Viduržemio jūroje nuskendo apie 800 pabėgėlių gabenęs laivas ir buvo gauta pranešimų apie kitus į nelaimę patekusius migrantų laivus.

„Turime parodyti tokį patį bendrą europinį būtinumo veikti suvokimą, kokį nuolat rodome reaguodami į krizes“, - sakė F.Mogherini.

Dešimties punktų plane raginama sustiprinti šiuo metu ES vykdomą jūrų sienos misiją „Triton“, skiriant jai didesnį finansavimą ir išteklius, kad būtų galima išplėsti šios operacijos uždavinius.

REKLAMA
REKLAMA

„Triton“ pakeitė anksčiau Italijos vykdytą paieškų ir gelbėjimo misiją „Mare Nostrum“, kurią Roma nutraukė praėjusių metų pabaigoje, protestuodama dėl to, kad ES partnerės finansiškai per mažai prisidėjo prie šių pastangų.

ES taip pat sieks perimti ar sunaikinti žmonių kontrabandininkų laivus ir stiprins bendradarbiavimą pasienyje, nurodė Europos Komisija.

Bendrija taip pat pasiūlys „savanorišką bandomąjį perkėlimo projektą, pagal kurį asmenims, kuriems reikalinga apsauga, bus siūloma virtinė vietų persikelti“ - tai svarbus, bet mažas žingsnis paskirstant problemos sprendimo naštą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Diplomatai sakė, kad šiam tikslui gali būti numatyta 5 tūkst. vietų, bet Europos Komisija savo pareiškime jokių skaičių nepateikė.

Be to, ES „sukurs naują grąžinimo programą greitam nelegalių migrantų grąžinimui“.

Bendrija taip pat sieks stiprinti bendradarbiavimą su karo nuniokotos Libijos, kuri yra šios problemos židinys, kaimynėmis, rašoma Komisijos pareiškime.

Viduržemio jūroje sekmadienį nuskendus migrantų laivui, žuvo 800 žmonių, nurodo JT

Jungtinių Tautų (JT) pabėgėlių agentūra patvirtino, kad 800 migrantų žuvo sekmadienį prie Libijos krantų nuskendus juos plukdžiusiam laivui - tai paskelbta agentūros atstovams pakalbėjus su katastrofą išgyvenusiais žmonėmis.

REKLAMA

„Galime pasakyti, kad žuvo 800 žmonių“, - antradienį sakė JT pabėgėlių agentūros (UNHCR) biuro Italijoje atstovė spaudai Carlotta Sami (Karlota Sami).

JT pabėgėlių agentūros ir Tarptautinės migracijos organizacijos atstovai informavo apklausę daugumą iš 27 šią tragediją išgyvenusių žmonių, kurie papasakojo, kaip migrantus plukdžiusiame laive kilo panika ir spūstis, kai prie jo priartėjo portugalų prekinis laivas ir jis apvirto.

Vienas iš išsigelbėjusių žmonių buvo nugabentas į ligoninę Sicilijos rytinėje pakrantėje esančiame Katanijos mieste.

REKLAMA

„Laive buvo kiek daugiau nei 800 žmonių, tarp jų 10-12 metų vaikų. Buvo sirų, maždaug 150 eritrėjiečių, somaliečių... Jie išvyko iš Tripolio maždaug 8 val. šeštadienį“, - sakė C.Sami.

Katastrofą išgyvenę migrantai yra iš Malio, Gambijos, Senegalo, Somalio, Eritrėjos ir Bangladešo, pridūrė JT pabėgėlių agentūros atstovė ir nurodė, kad visi šie žmonės nugabenti į artimiausius pabėgėlių priėmimo centrus.

Italijos pakrančių apsaugos tarnyba informavo aptikusi 24 nuskendusius migrantus, tačiau skelbiamo aukų skaičiaus nepatvirtino.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu Italijos policija pranešė sulaikiusi tunisietį ir sirą, kuriems pavyko išsigelbėti per šią katastrofą. Įtariama, kad jie priklausė kontrabandininkų gaujai, kuri, kaip manoma, organizavo šią tragedija pasibaigusią migrantų kelionę.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų