REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

SIM kortelė ir nusikaltimų prevencija

Vidaus reikalų ministerija (VRM) siūlo kaupti duomenis apie asmenis, įsigijusius išankstinio apmokėjimo SIM korteles. Toks siūlymas jau sulaukė nevienareikšmiškų vertinimų.

REKLAMA
REKLAMA

Vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis „Žinių radijo“ laidoje „Ryto espresso“ patikslino, jog turimos omenyje tos kortelės, kurias galima įsigyti savęs neidentifikuojant:

REKLAMA

„Tai išankstinio mokėjimo įvairios SIM kortelės. O siūlomos pataisos reikalingos dėl kelių priežasčių. Viena pagrindinių – kova su nusikalstamomis veikomis. Puikiai žinome pastarųjų metų tendencijas ir telefoninio sukčiavimo mastą. Tai iš tikrųjų didžiulė problema, ir viena iš galimybių ją spręsti – registruotis visiems asmenims, kurie perka tokio tipo korteles. Tikslių tokių nusikaltimų skaičiaus nepasakysiu, bet ir organizuoto nusikalstamumo veikos, ir labai sunkūs nusikaltimai daromi, komunikuojant įvairiomis priemonėmis,taip pat ir naudojant tokio tipo neidentifikuojamas korteles. Ir tai susiję ne vien su įkalinimo įstaigomis“.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat VRM siūlo apibrėžti blokuotinų arba ribotinų veiksmų sąrašą, kuriuo vadovaujantis suteikiama teisė nurodyti ryšių paslaugų teikėjams nutraukti elektroninio ryšio paslaugų teikimą ir blokuoti skambučius į tam tikrus telefono ryšio numerius:

„Su kai kuriais operatoriais yra padarytas algoritmas, jis išbandytas ir gana sėkmingai veikia. Pagal tam tikrą pasikartojančią loginę seką, kuomet galima įtarti, kad tokia kortele naudojamasi, sakykim, iš įkalinimo įstaigos, tiesiog kortelė blokuojama“, – sakė ministras S. Skvernelis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Privalomas išankstinio mokėjimo korteles įsigijusių asmenų duomenų kaupimas privalomas Vokietijoje, Ispanijoje, Italijoje, Graikijoje, Slovakijoje, Bulgarijoje ir Norvegijoje.

Tuo metu didieji šalies mobiliojo ryšio operatoriai nevienareikšmiškai vertina tokį siūlymą. Mobiliojo ryšio bendrovės „Omnitel“ atstovas spaudai Mindaugas Snicorius:

„Išankstinio mokėjimo telefono kortelių registravimas galėtų pasitarnauti, siekiant sumažinti jų naudojimą piktavaliams tikslams. Vis dėlto „Omnitel“ nemano, jog šis žingsnis problemą išspręstų iki galo. Bet kuris tokiems tikslams išankstinio mokėjimo kortelę panaudoti ketinantis asmuo ją lengvai įsigis kaimyninėje ar kitoje šalyje. Taip pat reikėtų atsižvelgti ir į tai, jog išankstinio mokėjimo kortelės Lietuvoje naudojamos pakankamai plačiai, jų skaičius didelis – siekia apie 1,8 mln. Privalomas jų registravimas būtų ilgas ir sudėtingas procesas,visų pirmą patiems vartotojams. Jeigu toks sprendimas būtų priimtas, būtina tam numatyti „protingą“ pereinamąjį laikotarpį, užtikrinti galimybę tai atlikti ir elektroniniu būdu“, – kalbėjo M. Snicorius.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų