REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Virginija Motiejūnienė, LRT Televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Iškilus faktams apie vaiko teisių pažeidimus Švėkšnos specialaus ugdymo centre, Viešvilės vaikų globos namuose ir Valstybės kontrolei nepalankiai įvertinus vaikų globos priežiūrą, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija inicijuoja globos įstaigų pertvarką, orientuotą į vaikų globą šeimose ir bendruomenėje. Bendradarbiavimo memorandumą pirmadienį pasirašė keturios ministerijos, savivaldybių asociacijos ir nevyriausybinių organizacijų atstovai.

Vilniaus SOS vaikų kaime jau dvidešimt metų vaikai gyvena šeimynose po maždaug 5–7 vaikus. Juos prižiūri socialinis darbuotojas, vadinamoji mama. Vaikai čia mokomi visų socialinių įgūdžių, ruošiami gyvenimui, jaučiasi kaip šeimoje, o sulaukus 17–18 metų išvyksta į jaunimo namus, kur kurį laiką gyvena savarankiškai.

Tuo metu 27-iose stacionariose šalies globos įstaigose gyvena maždaug 4 tūkst. vaikų ir, pasak valstybės kontrolės, atlikusios vaikų globos vertinimą, trečdalis globos įstaigų perpildytos.

REKLAMA
REKLAMA

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė sako, kad vaikų globos namus uždaryti staiga būtų neteisinga, pertvarkai reikalingas laikas. Pirmiausia būtina peržiūrėti teisės aktus ir socialinių paslaugų finansavimo mechanizmą. Pavyzdžiui, iki šiol vieno vaiko globos kaina vaikų globos įstaigoje vertinama 2500 litų, šeimynoje 1 040 litų, o šeimoje – 520 litų.

REKLAMA

„Jeigu neperžiūrėsime finansavimo mechanizmo, tos problemos neišspręsime“, – tvirtina socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė.

Bet kokiu atveju turi atsirasti motyvatoriai, kad steigtųsi šeimos, šeimynos, profesionalūs globėjai.

Pasak ministrės, svarbu užkirsti kelią, kad tik gimę vaikai, kurių tėvai atsisako, iš viso į institucinę globą nepatektų.

„Sveikatos apsaugos ministerijos pavaldume yra 5 kūdikių namai, nors apie 15–20 procentų vaikų yra su negalia, kuriems pertvarkius galėtume skirti daugiau dėmesio ir pinigų. Manome, dalis vaikų nueis į šeimas, o tiems vaikams, kurie turi negalią, bus sudarytos specialios sąlygos, kad šie vaikai būtų prižiūrimi kitaip“, – tikina sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė.

REKLAMA
REKLAMA

Tikimasi, kad iki 2020 metų globos įstaigose vaikų nebeliks, jie gyvens šeimose, šeimynose, bendruomenėse. Projektams skiriama 50 milijonų eurų Europos Sąjungos lėšų.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija dėl institucinės globos pertvarkos pasirašė bendradarbiavimo memorandumą su Sveikatos apsaugos, vidaus reikalų, švietimo ir mokslo ministerijomis bei savivaldybių asociacija ir nevyriausybinių organizacijų taryba.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų