REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusija sulaikė kelis čečėnus, tarp jų – artimai susijusius su Čečėnijos prezidentu Ramzanu Kadyrovu. Jie įtariami organizavę ir įvykdę Rusijos opozicijos lyderio Boriso Nemcovo žmogžudystę. Rusijos žiniasklaida skelbia, kad žmogžudystė įvykdyta neva dėl B. Nemcovo kritikos islamui.

Rusija sulaikė kelis čečėnus, tarp jų – artimai susijusius su Čečėnijos prezidentu Ramzanu Kadyrovu. Jie įtariami organizavę ir įvykdę Rusijos opozicijos lyderio Boriso Nemcovo žmogžudystę. Rusijos žiniasklaida skelbia, kad žmogžudystė įvykdyta neva dėl B. Nemcovo kritikos islamui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip vertinti tokias versijas? Apie tai – pokalbis laidoje „Dėmesio centre“ su Vytauto Didžiojo universiteto profesoriumi Egdūnu Račiumi ir Rytų Europos studijų centro analitiku Mariumi Laurinavičiumi.

REKLAMA

– Pone Mariau, ar jus įtikino Rusijos žiniasklaidos esą gauta informacija, kad B. Nemcovas nužudytas dėl kažkokių antiislamiškų pasisakymų?

– Aš nenorėčiau skubėti vertinti pranešimų. Vieną kartą atvejį su šita byla mes jau turėjom, kai visas pasaulis kalbėjo apie išjungtas kameras, o paskui paaiškėjo, kad įtariamieji suimti būtent pagal kamerų ir visus kitus rodmenis. Šioje byloje, kaip ir apskritai Rusijoje, reikėtų atsargiai vertinti bet kokią informaciją. Šiuo atveju tikrai nereikėtų skubėti su išvadomis.

REKLAMA
REKLAMA

– Bet faktas yra. Teisėjas sako, kad vienas prisipažino dėl nužudymo, kiti dar tik kaltinami, o versijų iš oficialių pareigūnų kol kas nėra jokių.

– Faktas tas, kad sulaikyti žmonės, kurie iš tikrųjų yra labai artimai susiję su Čečėnijos prezidentu R. Kadyrovu. Bet kalbėti, kad tai – islamistinis išpuolis prieš islamą neva kažkaip įžeidusį B. Nemcovą, – nėra pagrindo. Kol kas nėra pagrindo net sakyti, kad Rusijos tyrėjai oficialiai kelia tokią versiją. Jeigu taip pasirodys, tai bus priedangos operacija. Man žymiai įdomesnis faktas, kad sulaikyti labai artimai su Čečėnijos prezidentu susiję žmones. Iki šiol Rusijoje to nėra buvę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Pone Račiau, ką rodo šis faktas?

– Aš turbūt pritarčiau Mariui. Kadangi šie žmonės yra vienaip ar kitaip siejami su R. Kadyrovo aplinka – jų suėmimas galėtų nukreipti į vidaus kovą pačioje Čečėnijoje. Tuomet, matyt, į tarp Grozno ir Maskvos galbūt atsirandančią tam tikrą įtaką, kuri dabar mums sunkiai atpažįstama, nes mes paprasčiausiai disponuojame per mažai informacijos. Manau, tas etikečių klijavimas, kad tai galėjo būti islamistai, fundamentalistai ar dar kas nors, – tai nerelevantiška šiame kontekste. Akivaizdu, kad tai yra grupių, klanų vidaus kova. Klausimas kyla, ar tai yra pabaigos pradžia R. Kadyrovui, ar tai – kažkas kita. Dabar galime tik spekuliuoti.

REKLAMA

– Ar tai gali būti labai aiškus signalas, kad yra konfliktas su R. Kadyrovu?

M. Laurinavičius: Pirmiausiai norėčiau pasakyti, kad tai rodo, jog suimti yra ne kokie nors atpirkimo ožiai, o tikrieji šio nusikaltimo vykdytojai. Pabrėžiu – ne organizatoriai, o vykdytojai. Tokie žmonės kaip Zauras Dadajevas, kuris buvo bataliono „Sever“ vado pavaduotojas. Šis batalionas iš esmės yra privati kariuomenė. Tai visokių R. Kadyrovo nužudymų įrankis, asmeninė apsauga ir pan. Šitam batalionui vadovauja Aslambekas Delimchanovas, kuris yra Adamo Delimchanovo brolis. O A. Delimchanovą R. Kadyrovas yra asmeniškai įvardijęs kaip savo įpėdinį. Taigi, į tokio artimumo žmones be pagrindo, ypač kai Rusijoje Čečėnijos prezidento įtaka yra milžiniška, tikrai niekas nesitaikytų.

REKLAMA

E. Račius: Manau, visame šiame kontekste įdomi dar viena detalė – po nužudymo Rusijos valdžia tai pavadino provokacija, o dabar mes matome, kad R. Kadyrovas tuos „provokatorius“ gina. Įdomu turbūt tai, kad mes manome (ir yra formuluojama), jog tie žmonės nusikaltimą įvykdė iš neva religinių paskatų, tačiau R. Kadyrovas juos įvardija kaip Rusijos patriotus. Atrodo, kad tai tarsi dalykai, kurie vienas kitam prieštarauja, – islamistas ar fundamentalistas ir kartu – Rusijos patriotas.

– O kaip suprasti, pone Laurinavičiau, R. Kadyrovo apdovanojimą dabar, kurį jam skyrė Rusijos prezidentas? Ar tai irgi yra miglos pūtimas?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Tai iš tikrųjų gali būti miglos pūtimas. Noriu pabrėžti, kad tai nėra apdovanojimas asmeniškai R. Kadyrovui. Tame sąraše gal apie 25 asmenys. Aš neabejoju, kad tas sąrašas ruoštas gerokai prieš žmogžudystę. Ir dabar, praėjus savaitei po žmogžudystės, Putinas, manau, nesiryžo išbraukti šios pavardės iš sąrašo, neturėdamas tiesioginių įrodymų, kad R. Kadyrovas iš esmės yra susijęs su B. Nemcovo mirtimi. Jis, žinoma, gali būti su ja susijęs ir tikrai nereikėtų atmesti politinės žmogžudystės versijos, bet lygiai taip pat tai gali būti tiesiog kriminalinė žmogžudystė. Kaip kerštas už ką nors asmeniškai B. Nemcovui.

REKLAMA

– Pone Laurinavičiau, ar teisingai interpretuoju jūsų mintis, kad kol kas paskelbti yra vykdytojai, bet niekaip nepriartėta prie galimų užsakovų?

– Mes to nežinome. Mes ilgai šnekėjome, kad ši žmogžudystė bus neištirta. Aš kaip tik sakiau, jog ši žmogžudystė bus gana greitai ištirta. Man buvo akivaizdu, kad Kremlius su tuo niekaip nėra susijęs, nes kam labiausiai nenaudinga B. Nemcovo žmogžudystė – tai Kremliui. Manau, kad Putinui tai nebuvo naudinga. Mano nuomone, tai, kad dabar suimti tokio rango Čečėnijos veikėjai, šią versiją tik patvirtina. Jeigu mes turėtume versiją, kad sulaikyti yra atpirkimo ožiai, tai tie ožiai būtų vadinamieji teroristai, kuriuos labai lengva bet kurioje tarpuvartėje sugauti. Tokio rango žmonių ir tokių artimų R. Kadyrovui niekas iki šiol Rusijoje nėra lietęs. Tai, kas dabar vyksta, yra rimti dalykai.

REKLAMA

– Klausimų dabar daugiau negu atsakymų. Kaip jūs manote, pone Račiau?

– Manyčiau, tų klausimų iš tiesų tik padaugėjo. Ir ta versija, kuri dabar išlindo, atrodė labai neįtikėtina. Nors, kaip sakoma, ieškoti čečėno, kaip kaltojo, Rusijoje jau kelis dešimtmečius populiaru. Bet ne toje stalo pusėje buvusių čečėnų. Visiškai sutinku, kad tai naujas posūkis. Ir man, kaip tyrinėjančiam islamą Europoje, kartu ir Rusijoje, išties įdomu, kiek bus einama į tą pusę. Apskritai kaip bus pradėta kalbėti apie islamą, apie čečėnus, kurie, atrodo, buvo tie „teisingieji“ Rusijos patriotai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Tokie nusikaltimai galėtų įvykti be R. Kadyrovo žinios?

M. Laurinavičius: Be jo žinios – labai abejočiau. Nebūtinai jisai užsakė, bet be jo žinios tokia žmogžudystė tikrai negalėjo būti atlikta.

E. Račius: Tokiam nusikaltimui reikėjo pasiruošimo. Tai sudėtingesnė žmogžudystė negu tiesiog prie baro mirtinai sumušti žmogų. Čia mes kalbame tikrai apie ilgalaikį pasiruošimą, ne atsitiktinį.

– Tai reiškia, kad Kremlius kėsinasi į R. Kadyrovą?

M. Laurinavičius: Iš esmės tai, kas vyksta dabar – Kremlius leidžia tardytojams dirbti savo darbą ir niekaip nedangsto R. Kadyrovo, – taip, būtent šitaip reikia vertinti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų