REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Likus kiek daugiau nei savaitei iki savivaldybių tarybų ir pirmųjų tiesoginių merų rinkimų, Lietuvos rinkėjų simpatijos politinėms partijoms šiek tiek pasikeitė. Naujausia bendrovės „Spinter tyrimai“ apklausa atskleidė, kad populiariausia šalyje ir toliau išlieka Lietuvos socialdemokratų partija: jei artimiausiu metu vyktų Seimo rinkimai, už ją balsuotų 21,2 proc. apklaustųjų.

Likus kiek daugiau nei savaitei iki savivaldybių tarybų ir pirmųjų tiesoginių merų rinkimų, Lietuvos rinkėjų simpatijos politinėms partijoms šiek tiek pasikeitė. Naujausia bendrovės „Spinter tyrimai“ apklausa atskleidė, kad populiariausia šalyje ir toliau išlieka Lietuvos socialdemokratų partija: jei artimiausiu metu vyktų Seimo rinkimai, už ją balsuotų 21,2 proc. apklaustųjų.

REKLAMA

Antroje vietoje tebėra „Tvarka ir teisingumas“ (12,3 proc.), o štai trečią pasidalijo Liberalų sąjūdis ir Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (po 9,5 proc.). Ketvirtoje vietoje liko Darbo partija (9 proc.), kitos partijos neįveiktų 5 proc. rinkimų barjero.

Kokios priežastys lėmė, kad taip išaugo Liberalų sąjūdžio rėmėjų skaičius? Ar konservatoriai ateityje gali likti jaunesniaisiais politiniais liberalų partneriais?

REKLAMA
REKLAMA

Norime gerai jausti, kuo gyvena žmonės

Eligijus Masiulis , Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas

Ne vienus metus tikrai labai nuosekliai dirbame partinės statybos darbą, per dvejus praėjusius metus maždaug 35–40 savivaldybių pavyko sujungti liberaliai mąstančius žmones į vieną organizaciją po Liberalų sąjūdžio vėliava. Tai labai sustiprino mūsų atstovavimą regionuose. Kitas dalykas: manau, kad, būdami opozicijoje, pakankamai aktyviai veikiame, ir ne tik kritikuojame, bet ir teikiame pozityvius pasiūlymus. Manau, rinkėjai irgi vertina šią mūsų savybę. Kita vertus, aišku, tikriausi reitingai yra rinkimai. Išaugusi parama papildomai motyvuoja dar energingiau darbuotis, važinėti po Lietuvą, susitikinėti su žmonėmis ir kaimuose, ir miesteliuose, ir miestuose. Norime gerai jausti, kuo gyvena žmonės, kad galėtume ir savivaldos, ir ministerijų lygiu spręsti tas problemas.

REKLAMA

Ar toks populiarumo didėjimas nesukels įtampos santykiuose su Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionimis demokratais? Sakyčiau, būtų labai netoliaregiška, jei konservatoriai pradėtų priekaištauti mums ar bandyti kenkti. Jei galvojame apie centro dešiniųjų politinių jėgų koaliciją 2016 m. Seimo rinkimuose, tai, man atrodo, konservatoriai turėtų būti suinteresuoti, kad partneriai stiprėtų, įgytų didesnių atstovavimo parlamente galimybių ir galbūt formuoti Vyriausybę. Sakyčiau, kad mes nebūtinai pritraukiame rinkėjų iš konservatorių: mes pritraukiame ir naujų rinkėjų, tų, kurie iki šiol net neidavo į rinkimus, arba iš kitų politinių jėgų. Tikrai būtų primityvu galvoti, kad konservatoriai to turėtų pavydėti ir pradėti piktavališkai kenkti. Manau, jie turi džiaugtis ir būti suinteresuoti ne tik savo partijos, bet ir potencialių partnerių augimu. Kitaip jie būtų pasmerkti daug metų būti opozicijoje.

REKLAMA
REKLAMA

Aktyvus veikimas populistiniame fronte naudingas

Dainius Kreivys , Seimo TS-LKD frakcijos narys

Pirmiausia noriu pasakyti, kad Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų reitingai visose apklausose būna labai maži, o kai ateina rinkimai, matome, kad tą reitingą iš tikrųjų reikėjo padauginti iš 1,6–1,7. Priešrinkiminių apklausų paklaidos Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atžvilgiu yra milžiniškos. Galėtume prisiminti, kokie buvo socialdemokratų ir mūsų reitingai prieš Europos Parlamento rinkimus: socialdemokratų – apie 30 proc., mūsų – apie 8 proc. O rinkimuose abi partijos gavo po 17 proc. Taigi, apklausos Lietuvoje ne viską rodo. O liberalų judėjimas mus džiugina, nes po Seimo rinkimų, jei nugalėsime, galėsime sudaryti koaliciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kodėl liberalų populiarumas auga? Yra manančiųjų, kad liberalai su Antano Guogos pagalba po truputėlį užiminėja nišą, kurią yra užsiėmusi Darbo partija ir „Tvarka ir teisingumas“. Jie „atiminėja“ rinkėjus pirmiausia iš Darbo partijos. Galbūt taip galėčiau paaiškinti. Aktyvus veikimas šiek tiek populistiniame fronte, ko anksčiau liberalai nedarydavo, jiems duoda tam tikrą naudą.

Liberalai yra mūsų pagrindiniai partneriai koalicijose, tad dėl jų populiarumo didėjimo galiu tik džiaugtis ir linkėti jiems sėkmės. Juos būtų galima pagirti už tai, kad rado kelią į paprastų žmonių širdis, kaip Antanas Guoga, ir gebėjimą „perimti“ Darbo partijos rinkėjus. Ar nebūgštauju, kad ateityje galime taip jaunesniaisiais politiniais Liberalų sąjūdžio partneriais? Pasidairykite pasaulyje, kur yra liberalai, o kur – konservatoriai. Turbūt niekada tos pozicijos neapsivers, nes tradicijos pasaulyje ir Europoje rodo, kad liberalai turi savo vietą, o konservatoriai – savo. Regis, nėra tokių šalių, kur liberalų būtų daugiau už konservatorius. Manau, kad ir Lietuva tikrai nebus išimtis.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų