REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

 „Atėjau į šventę, pamačiau palapinę ir pagalvojau – štai proga suteikti šventę ir kitam žmogui“, – sakė Egidijus, kraujo duodantis antrą kartą.

 „Atėjau į šventę, pamačiau palapinę ir pagalvojau – štai proga suteikti šventę ir kitam žmogui“, – sakė Egidijus, kraujo duodantis antrą kartą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Penktadienį vykusių „M.A.M.A.“ apdovanojimų metu „Žalgirio“ arenoje Nacionalinio kraujo centro (NKC) palapinė šventiškai pasipuošusius žmones kvietė stabtelėti. Fone skambant muzikai ir gaudžiant koncerto šurmuliui, pasiryžusieji duoti kraujo teigė, jog jausmas, žinant, kad tikrai darai gerą darbą, yra nenusakomas. Palapinės neaplenkė ir muzikantai. Net dviejose kategorijose („Metų alternatyva“ ir „Metų proveržis“) nominuotos grupės „WithoutLetters“ atlikėjas Jonas Denapas kraujo donoru renginio metu tapo antrąjį kartą. „Duoti kraujo yra nesudėtingas procesas, o kažkam tai gali išgebėti gyvybę. Lietuvoje labai žemas donorų skaičius, manau reikėtų jį pakelti“, – sakė J. Denapas.

REKLAMA

Dalis NKC palapinės lankytojų teigia sugriovę kai kuriuos klaidingus įsitikinimus apie donorystę. „Galvojau, bus baisiau – svaigs galva, o ir pati procedūra bus skausminga ir ilga“, – šypsojosi pirmą kartą kraujo davęs Vaidas. Vaikinas patikino, kad jaučiasi puikiai. Atlikus pirminį patikrinimą (kraujo grupės, hemoglobino kiekio kraujyje nustatymą) ir pasikonsultavus su kraujo centro gydytoju, procedūra tetrunka 5–10 minučių. 450 ml kraujo duoti žmogui galima kas du mėnesius.

REKLAMA
REKLAMA

Asmeninė patirtis bei sąmoningumas yra pagrindinės priežastys, dėl kurių žmonės apsisprendė duoti kraujo pramoginio renginio metu.

„Dar studijų metais kas du mėnesius važiuodavau duoti kraujo. Internete nuolat skelbia, jog trūksta būtent mano kraujo grupės“, – sakė Aleksandra. Moteris teigia teigiamą pavyzdį perėmusi iš tėčio, kuris yra davęs kraujo savo sergantiems draugams.

Sigita, duodanti kraują jau penktą kartą, teigia, jog tai darydama žino, kad daro ne galbūt, o tikrai gerą darbą – kasdieną atliekami kraujo perpylimai, kurių metu donorų paaukotas kraujas yra pagrindinis, gyvybę gelbstintis elementas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nacionalinio kraujo centro direktorė Joana Bikulčienė džiaugiasi, kad ne tik dainininkė Vilija Matačiūnaitė, bet ir Marijus Mikutavičius, vienas iš asociacijos „M.A.M.A.“ steigėjų, nemokamai nusifilmavo donorystės reklamoje. Vėliau prodiuseris Martynas Tyla domėjosi donorystės procesu ir ne tik ištęsėjo pažadą duoti kraujo, bet ir sausio 13-ąją NKC padalinyje kraujo aukojo kartu su Sauliumi Urbonavičiumi – Samu bei Algirdu Kaušpėdu. „Esame dėkingi, kad muzikantai savo pavyzdžiu nuoširdžiai ragino aukoti kraujo. Juk kraujas reikalingas ne kraujo centrui, jis reikalingas ligoniams”, –priminė J.Bikulčienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų