REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Londono Hammersmith‘o ligoninėje buvo atlikta pirmoji Jungtinėje Karalystėje kūdikio organų transplantacija. Manoma, kad ši operacija gali tapti savitu persilaužimu ir precedentu kitoms panašioms operacijoms.

REKLAMA
REKLAMA

Ligoninės personalas yra labai dėkingas gimdymo metu mirusios mergaitės tėvams, dėl jų sprendimo paaukoti savo vaiko organus donorystei. Daktarai nustatė, kad gimusi mergaitė dar motinos įsčiose patyrė deguonies badą, dėl kurio buvo pažeistos jos smegenys ir kiti organai. Nepakankamai išsivysčiusiai naujagimei širdis sutojo šeštą dieną po gimimo. Daktarai aptarė organų donorystės klausimą su kūdikio tėvais. Tėvams davus sutikimą, daktarai kitiems dviems pacientams persodino nepažeistus mergaitės inkstus ir kai kurias kepenų ląsteles. Ši operacija yra pirmoji tokio pobūdžio operacija Jungtinėje Karalystėje.

REKLAMA

Manoma, kad ši operacija atvers kelią dabartinės organų donorystės tvarkos pokyčiams. Pagal dabar galiojančią tvarką, dakatarai įvairiais neurologiniais tesais gali nustatyti vyresnių nei 2 mėnesių kūdikių mirtį ir mirusiems kūdikiams pritaikyti dirbtinį kraujo cirkuliavimą, taip išgelbstint jų organus, skirtus donorystei. Kita vertus, įvairūs neurologiniai testai, tokie kaip akies lęšiuko reagavimas į šviesą, negali būti taikomi jaunesnių nei dviejų mėnesių kūdikių mirčių nustatymui – pagal dabar galiojančią tvarką dakatarai gali persodinti šių kūdikių organus tik po kurio laiko, kai sustoja kūdikių širdis. Tai apsunkina organų donorystę, nes sustojus širdžiai į organus nebetiekiamas kraujas ir jie pradeda irti. Kūdikio organų transplantaciją atlikusios Hammersmith ligoninės personalas buvo iš anksto pasiruošęs organų persodinimui, nes dar negimus vaikui jau buvo aišku, kad jis neišgyvens.

REKLAMA
REKLAMA

Tikimasi, kad kitą mėnesį Karališkasis pediatrijos ir vaikų sveikatos koledžas (angl. The Royal College of Paediatrics and Child Health; RCPCH) parengs gaires, kuriomis vadovaujantis neurologinius testus bus galima atlikti bet kokio amžiaus kūdikių mirčių diagnozavimui. Panaši praktika jau taikoma Kanadoje, Ispanijoje, Australijoje, Vokietijoje ir kai kuriose JAV valstijose.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų