REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Asta VOLKOVAITĖ

Kūčių ir Kalėdų papročiai neatsiejami nuo stalo. Prie jo vienintelį kartą per metus renkasi visa giminė. Kulinarijos mokytojos savaitraščio „Šiauliai plius“ skaitytojams atskleidžia, kaip išsirinkti tinkamus produktus ir ką reikėtų daryti, kad šventinio stalo prabangos nelemtų vien tik piniginės turinys.

REKLAMA
REKLAMA

Kiekvieną maisto produktą reikia apžiūrėti iš arčiau

Šventinis (ypač Kūčių) stalas visada rodė šeimos turtingumą ir svetingumą, sugebėjimą maitinti šeimyną. Gera pasiturinčio ūkininko žmona sugebėdavo pagaminti iki 30 patiekalų. Ir dabar kiekviena šeimininkė stengiasi pradžiuginti artimuosius kuo įvairesniais patiekalais ir ieško geros kokybės maisto produktų. Kulinarijos mokytojos siūlytų nepamiršti pagrindinių principų, galinčių padėti pagaminti kokybiškus šventinius patiekalus.

REKLAMA

„Perkant visas žuvis vienoje parduotuvėje, neretai gali apsigauti net ir akylesnis pirkėjas ir Kūčių vakarą likti visai be žuvies. Aš stengiuosi žuvis pirkti iš skirtingų pardavėjų“, – neslepia kulinarijos mokytoja Kastytė Dapševičienė. Visgi išsirinkti šviežią žuvį yra įmanoma.

„Mums dar neįprasta iš arčiau apžiūrėti mėsą ar žuvį ir tuo labiau ją uostyti, bet tai vertėtų padaryti“, – pataria K. Dapševičienė, teigdama, kad šviežią žuvį galima atpažinti iš išsipūtusių akių ir žiaunų.

REKLAMA
REKLAMA

„Žiaunos turėtų būti nuo šviesiai iki tamsiai raudonos spalvos, žiauniniai dangteliai standžiai suglausti nesusiklijavę, pelekai ir uodega neapdžiuvę“, – mini kulinarijos mokytoja. Be to, šviežia žuvis neturėtų skleisti nemalonaus kvapo, nebent jūros ir jodo. Jeigu jaučiamas amoniako kvapas, vadinasi, žuvis nešviežia ir pradeda gesti.

Mėsos šviežumas nustatomas kiek kitaip. Tokiu atveju gali padėti lankstumo testas. Paspausta mėsa turėtų grįžti į savo pradinę padėtį, negali likti jokių įlenkimų. Perkant šaldytą mėsą ar kitus šaldytus produktus, derėtų atkreipti dėmesį į ledo kristalus, ar jų nėra pakuotėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šventiniam stalui patariama naudoti kuo daugiau neapdorotų produktų.

„Silkės mėgėjai galėtų paieškoti neišvalytos silkės bačkose ar pažįstamo žvejo, kuris galėtų parūpinti šviežios žuvies“, – pataria kulinarijos mokytoja.

Tiems, kuriems tenka iš šaldytuvo traukti šaldytus produktus, derėtų žinoti, kaip teisingai juos atšildyti. Norint tai padaryti greičiau, galima naudoti atšildymo funkciją orkaitėje, mikrobangų krosnelėje arba palaikyti produktą po tekančiu šaltu vandeniu, nepažeidus jo pakuotės.

Kai maistas tampa nuodu

Kad šventiniai valgiai vėliau nepriverstų ieškoti vaistų skrandžio veiklai gerinti, kulinarijos mokytojos pataria ant šventinio stalo pernelyg ilgai nelaikyti patiekalų.

REKLAMA

„Kai visi šventiniai valgiai nebetelpa šaldytuve, nevengiama dalį maisto išnešti į balkoną. Tai tikrai nėra geriausia išeitis, balkone nėra užtikrinama pastovi temperatūra. Namuose visus greitai gendančius maisto produktus būtina laikyti šaldytuve“, – teigia K. Dapševičienė. Virto, kepto, troškinto maisto nerekomenduojama laikyti kambario temperatūroje ilgiau kaip 2 valandas. Kai kurių patiekalų galiojimo laikas gali būti pratęstas.

„Nesuvalgytos mišrainės ar salotos ilgiau išsilaikys šviežesnės, jei jose nebus majonezo. Būtent jis greičiausiai pradeda rūgti“, – pataria kulinarijos mokytoja.

REKLAMA

Maisto likučių pavojai

Viena iš dažniausiai pasitaikančių buitinių apsinuodijimo maistu priežasčių – maisto likučių naudojimas. Patariama juo skanauti atsakingai.

„Paruoštą maistą reikia kuo greičiau suvartoti, o nesuvalgytą – laikyti šaldytuve. Neverta pripirkti ir priruošti daug maisto, kurio nepajėgiame suvalgyti“, – pataria kulinarijos mokytoja Ingrida Vaišnorienė. Šventiniai patiekalai šaldytuve neturėtų liestis su žaliais produktais.

Kulinarijos žinovės nerekomenduoja ir viso nesuvalgyto maisto Kūčių naktį palikti vėlėms.

„Pakaktų ir vienos lėkštės su minimaliu maisto kiekiu“, – pataria K. Dapševičienė. Be to, tie, kurie laikosi papročių, šv. Kūčių naktį ant stalo protėvių vėlėms gali palikti negreit gendančių produktų – kūčiukų, duonos, džiovintų vaisių, riešutų.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų