REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Lietuvos pašte vyksta paskutinieji darbai, susiję su euro įvedimu. Gruodžio 30 d. – sausio 1 d. paštai nedirbs, tuo metu bus atnaujinama Lietuvos pašto informacinė sistema, atliekami kiti būtiniausi parengiamieji darbai. Nuo sausio 2 d. iki kovo 1 d. gyventojai litus į eurus nemokamai galės pasikeisti 330 paštų.

 Lietuvos pašte vyksta paskutinieji darbai, susiję su euro įvedimu. Gruodžio 30 d. – sausio 1 d. paštai nedirbs, tuo metu bus atnaujinama Lietuvos pašto informacinė sistema, atliekami kiti būtiniausi parengiamieji darbai. Nuo sausio 2 d. iki kovo 1 d. gyventojai litus į eurus nemokamai galės pasikeisti 330 paštų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Lietuvos paštas yra viena iš keturių organizacijų, kur nuo kitų metų litai bus nemokamai keičiami į eurus. Labai svarbu užtikrinti, kad šis procesas vyktų sklandžiai ir profesionaliai. Todėl patikiname, jog Lietuvos paštas imasi visų priemonių, kad padėtų gyventojams kuo lengviau ir paprasčiau pereiti prie naujos valiutos“, ‒ sakė susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius.

REKLAMA

Parengiamieji darbai Lietuvos pašte vyksta visus šiuos metus, tačiau intensyviau keisti valiutą ruoštasi nuo šios vasaros, kai paaiškėjo, kad Lietuva priimama į euro zoną.

„Vienas didžiausių bendrovės prioritetų buvo Lietuvos pašto darbuotojų mokymai, kurie vyko keliais etapais: pirmiausia buvo mokomi kasdien gyventojus aptarnaujantys paštų ir „PayPost“ skyrių specialistai, paštų viršininkai, vėliau – beveik pustrečio tūkstančio laiškininkų ir kitų sričių darbuotojų. Mokymų dalyviai supažindinti su naująja valiuta ir jos apsaugos požymiais, jiems paaiškinta, kokių prevencinių priemonių imtis ir kaip elgtis atpažinus padirbtus pinigus, kaip keisti valiutą, pateikta kita svarbi informacija. Iš viso mokymuose apie euro įvedimą dalyvavo daugiau kaip 6 000 Lietuvos pašto darbuotojų“, ‒ komentavo Lietuvos pašto generalinė direktorė Lina Minderienė.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos paštas visoje šalyje papildomai įdarbino maždaug šimtą naujų darbuotojų. Jie dirbs mobiliose komandose Lietuvos paštuose. Siekiant užtikrinti viešąją tvarką paštuose, Lietuvos paštas dar vasarą pasirašė bendradarbiavimo sutartį su Policijos departamentu. Sutarta, kad policijos pareigūnai užtikrins viešąją tvarką ir operatyvų policijos pajėgų reagavimą, kilus grėsmei ar pavojui, taip pat užtikrins saugumą paštuose, kuriuose litai bus keičiami į eurus.

„Visuose paštuose, kuriuose bus keičiama valiuta, nuolat budės ne mažiau kaip po vieną policijos pareigūną, taip pat bus užtikrintas saugus pinigų vežimas policijos transporto priemonėmis į paštus ir iš jų. Pinigus iš anksto suderintais maršrutais veš mobilios komandos, kurias lydės policijos palyda“, ‒ komentavo Policijos departamento Viešosios policijos valdybos viršininkas Saulius Gagas. Beje, euro kupiūros bus gabenamos specialiuose saugiuose lagaminuose. Jei kuris nors patektų į nusikaltėlio rankas arba jį bandytų atidaryti pašalinis, viduje esančios kupiūros būtų sunaikintos, jas apipurškiant specialiais dažais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

S.Gagas įspėja gyventojus būti budrius, nes gali padaugėti sukčiavimo atvejų: „Norime priminti žmonėms, kad nei namuose, nei gatvėje litai į eurus nebus keičiami, jokie pašto ar banko atstovai nesilankys gyventojų namuose. Todėl neįsileiskite į namus nepažįstamų asmenų, netikėkite skambintojais, siūlančiais registruoti banknotus, surašyti ar palankesnėmis sąlygomis iškeisti turimus pinigus.“

Nors Lietuvos paštas gruodžio 30 d. – sausio 1 d. nedirbs, šiomis dienomis bus išimami laiškai, pristatoma prenumerata, siuntiniai. Sausio 2 d. prasidėjus valiutos keitimui, vienas asmuo vienos operacijos metu galės pasikeisti ne daugiau kaip 1 tūkst. eurų. Jei pageidaus išsikeisti daugiau, turės iš naujo stoti į eilę. Paštai papildomai dirbs savaitgaliais ir ilgiau, o mažesniuose miesteliuose valiuta bus keičiama pagal grafiką, nustatytą iš anksto, – kiekvieną dieną po tris valandas. „PayPost“ skyriuose litai į eurus nebus keičiami.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų