REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaip šventes sutinka tie, kurie neturi namų?

Jolanta Grubliauskaitė

Artėjant žiemos šventėms daugumą mūsų užlieja gerumo banga. Pradedame puošti kambarius, sukti galvas, kokiomis dovanomis nustebinti artimuosius, ką ypatingo padėti ant vaišių stalo. Tačiau ar kada pagalvojote, kaip gražiausias metų šventes sutinka tie, kurie neturi namų? Pasirodo, kad jų šventės – mūsų rankose.  

Organizuojami šventiniai pietūs

Vaikščiodami Šiaulių miesto gatvėmis bandėme pakalbinti sutiktus benamius. Deja, dauguma jų kaip įmanydami stengėsi išvengti žiniasklaidos dėmesio ir vos tik išgirdę klausimą apie artėjančias Kūčias, Kalėdas, paspartino žingsnį.

„Kokios dar šventės? Mes nežinome, kaip duonos nusipirkti, kaip čia dar švęsti gali?“, „Nėra nei iš ko, nei kur švęsti“, – nueidami kalbėjo jie.

REKLAMA
REKLAMA

Panašu, kad vis dėlto Šiaulių benamiai nėra palikti likimo valiai. Socialinių paslaugų centro direktorė Vida Šalnienė informavo, jog per šventes gyvenamosios vietos neturintys šiauliečiai kviečiami į labdaros valgyklą. „Stoties gatvėje 9C, ten kur yra maitinami benamiai, mes organizuojame šventinius pietus. Kasmet pas mus apsilanko vyskupas Eugenijus Bartulis“, – pasakojo ji.

REKLAMA

Jai antrino Šiaulių miesto laikino apgyvendinimo tarnybos socialinio darbo organizatorė Danutė Bogušienė, tikindama, kad per šventes šiauliečius užlieja gerumo banga ir šie prisimena likimo nuskriaustus žmones. „Kartais per šventes būna, kad žmonės prisimena ne tik mūsų gyventojus, bet ir tuos vadinamuosius benamius. Šiemet yra sutarta su Šiaulių nevyriausybinių organizacijų konfederacija, kad jos nariai apsilankys pas mūsų gyventojus ir, ko gero, pas tuos vienos nakties klientus. Žadėjo jiems kitą savaitę įteikti simbolines dovanas – po vaisių krepšelį ar pan.“, – teigė ji, pridurdama, kad patys benamiai švenčių vadinamuose nakvynės namuose nesusiorganizuoja, o ir darbuotojai jiems nieko negali pasiūlyti. Nebent - arbatos puodelį.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo kalėdaičių iki buitinės technikos

Tiesa, kai kuriuos likimo nuskriaustus žmones per šventes aplanko ir kur kas didesni kalėdiniai stebuklai. Joniškio rajono policijos komisariato pareigūnai šios savaitės pradžioje lankė Paramos ir labdaros fondo „Prieglobstis“ benamių namus, įsikūrusius Domeikių kaime. Pareigūnai prieš artėjančias šventes pradžiugino benamių namų gyventojus ir jiems atvežė darbuotojų surinktų dovanų.

Atvykus į Domeikius policijos darbuotojus pasitiko „Prieglobstis“ namų įkūrėjas žagarietis Žydrūnas Pranciulis ir čia pastogę bei šilumą suradę ir bandantys atsitiesti į alkoholio liūną įklimpę šeši vyrai, dvi moterys. Policijos komisariato pareigūnai jiems padovanojo buitinės technikos, maisto, įvairių daiktų, policijos kapeliono Tomo Reinio atvežtų kalėdaičių ir kitokių gėrybių. Moterims padovanoti dviračiai su šviesą atspindinčiomis liemenėmis bei atšvaitais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pareigūnai buvo maloniai priimti naujų gyventojų. Jie pakvietė svečius į savo namus pasižiūrėti kaip tvarkosi, kur miega, papasakojo kas gamina valgį, kas prižiūri ūkį. Pasirodo, jie augina ožkytę su ožiukais ir triušių šeimynėlę. Aplink sodybą turi tris hektarus žemės, kur vasarą planuoja sau užsiauginti daržovių. Šeimininkas pasakojo, kad namams trūksta remonto, bet pamažu judama į priekį. Į sodybą jau tiesiamas vandentiekis, įrenginėjama dušo patalpa ir tualetas. Dar daug ko reikia, bet prieglobsčio įkūrėjas - tikras optimistas: jis tiki, kad viskas bus gerai, kad tik gyventojai jo nenuviltų.

Panašu, kad Šiaulių benamiai tokių staigmenų nesulauks. Paklaustas, ar Šiaulių miesto policija neorganizuoja gerumo akcijos benamiams, Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos grupės vyriausiasis specialistas Artūras Šliavas patikino, kad kol kas tokių planų nėra.

REKLAMA

Benamiai paslapčia pradingo?

Pasirodo, kad nėra ne tik planų, bet ir patys Šiaulių benamiai kažkur išgaravę. Nors už lango žvarbūs orai, jie neskuba į vadinamuosius nakvynės namus.

„Juose šiomis dienomis nakvojo vidutiniškai 9-10 žmonių. Kai tokiu metu būdavo 30, 40, net 50. Galbūt nėra taip šalta, o gal jie susiradę dar kokias vietas, kur gali nakvoti“, – svarstė laikinai Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pareigas einantis Algimantas Beinoravičius.

Šią informaciją patvirtino ir Šiaulių miesto laikino apgyvendinimo tarnybos socialinio darbo organizatorė D. Bogušienė: „Pažiūrėjusi į gruodžio mėnesio statistiką galiu pasakyti, kad kasnakt pas mus atvyksta maždaug 7-10 žmonių. Svyruojantis skaičius.“ Jos teigimu, šis skaičius lieka nepakitęs ir švenčių dienomis, nebent greitoji medicinos pagalba atveža gatvėje rastą vieną kitą neblaivų žmogų.

REKLAMA

Paklausta, galbūt benamiai nakvynės namų vengia dėl įvairių apribojimų, D. Bogušienė neatmetė tokios galimybės. Esą čia žmonės negali neštis ir vartoti alkoholio, o tai nemažai daliai benamių nepatinka. Tuomet galbūt atvėsus orams nuolatinės gyvenamosios vietos neturintys šiauliečiai specialiai prasikalsta, kad pakliūtų į šiltą areštinę? Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos grupės vyriausiasis specialistas A. Šliavas suskumba šią mintį paneigti. „Kaip tik dabar nusikaltimų skaičius yra pamažėjęs. Kad kas nors norėtų patekti į areštinę, tokios tendencijos nematome“, – sakė jis. Panašu, kad benamių nėra nei žmonių laiptinėse, nei rūsiuose.

„Šaltu oru jie jau lenda į kažkokias uždaresnes patalpas: laiptines, rūsius. Turbūt ne visi žmonės būna patenkinti, jeigu prie savo rūsio ar laiptinės randa miegantį žmogų. Jie skundžiasi. Tačiau budinčiųjų teigimu, šiemet nepadaugėjo skundų dėl benamių. Tik pavieniai atvejai“, – sakė A. Šliavas, pridurdamas, jog orams atšalus iki minus 15-20 laipsnių, jų gali atsirasti ir daugiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų