REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Seimas priėmė 2015 metų valstybės biudžetą, kuris pirmą kartą skaičiuojamas eurais.

 Seimas priėmė 2015 metų valstybės biudžetą, kuris pirmą kartą skaičiuojamas eurais.

REKLAMA

 

Už kitų metų valstybės pajamų ir išlaidų planą balsavo 79 Seimo nariai, prieš - 33, o susilaikė 23. Biudžeto neparėmė parlamentinė opozicija, o valdantieji balsavo už.

„Nežiūrint geopolitinės padėties, jokių finansinių pokyčių neįvyks ir krizių taip pat“, - Seime pareiškė premjeras Algirdas Butkevičius.

Seimui nurodžius Vyriausybei kitais metais beveik 90 mln. litų sumažinti valstybės valdymo išlaidas ir valstybės skolos aptarnavimą, o lėšas skirti kultūros darbuotojams, mokiniams ir žemdirbiams, premjeras pareiškė, kad papildomos lėšos bus rastos.

„Jau ateinančią savaitę konkrečiai paruošime Vyriausybės nutarimą - valdymo išlaidos bus ženkliai sumažintos nuo ateinančių metų, tai palies ir Seimą. Sunku pasakyti, kiek procentų mažės, bet tai bus tam tikra „dovana“. Taip pat žiūrėsime skolos aptarnavimo mažinimą - dvi pozicijos, kurios bus paliestos“, - po biudžeto patvirtinimo Seime teigė A.Butkevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Jis taip pat paneigė opozicijos lyderio Andriaus Kubiliaus nuogastavimus, kad keisis bendra asignavimų suma: „Tikrai to nebus“.

Tuo tarpu A.Kubilius teigė, kad jam neaiškus lėšų šaltinis, kur bus rasta lėšų Seimo numatytoms papildomoms išlaidoms.

REKLAMA

Kitų metų valstybės pajamų ir išlaidų planas išsiskiria tuo, kad Krašto apsaugos finansavimas didinamas trečdaliu iki 427,5 mln. eurų 1,1 proc. prognozuojamo šalies bendrojo vidaus produkto. Per krizę sumažintų pensijų kompensavimui numatyta 52,1 mln. eurų.

Nuo 2015 metų liepos 1 dienos bus didinami kultūros darbuotojų atlyginimai - tam biudžete numatyta 4,9 mln. eurų (17 mln. litų), .

Nuo 2015 metų kovo ketinama 5 proc. didinti mažiausiai uždirbančių biudžetinių įstaigų ir organizacijų darbuotojų atlyginimus, o nuo liepos - minimalią algą kelti iki 325 eurų (1122 litų). Nuo liepos siūloma naikinti lengvatinį 9 proc. pridėtinės vertės mokestį (PVM) šildymui. Nuo 2015 metų turėtų keistis nekilnojamojo turto mokestis - jį mokėtų visi gyventojai, kurių šeimos turtas viršytų 750 tūkst. litų (dabar 1 mln. litų), mokesčio tarifas siektų ne 1 proc., kaip dabar, o 0,5 proc. turto vertės.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat nuo sausio nuo 21 proc. iki 9 proc. mažėja PVM viešbučiams.

Valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų pajamos, įskaitant 2,321 mlrd. eurų Europos Sąjungos paramą, kitąmet turėtų siekti 9,215 mlrd. eurų - 5,9 proc. daugiau negu šiemet. Išlaidos su ES lėšomis bus 9,557 mlrd. eurų. Planuojamos valstybės biudžeto pajamos yra 7,974 mlrd. eurų, asignavimai – 8,317 mlrd. eurų, o biudžeto deficitas - 342,4 mln. eurų.

 

 

 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų