REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Praėjusį ketvirtadienį, lapkričio 27 dieną, įvyko eilinis Naftą eksportuojančių šalių organizacijai (OPEC) priklausančių valstybių susirinkimas. OPEC viršūnių susitikimas buvo iš anksto suplanuotas, su šių dienų geopolitiniais įvykiais jis nesusijęs. Tačiau šį susitikimą rinkos dalyviai dar prieš jam prasidedant vadino galbūt pačiu svarbiausiu per pastaruosius 10–15 metų.

Praėjusį ketvirtadienį, lapkričio 27 dieną, įvyko eilinis Naftą eksportuojančių šalių organizacijai (OPEC) priklausančių valstybių susirinkimas. OPEC viršūnių susitikimas buvo iš anksto suplanuotas, su šių dienų geopolitiniais įvykiais jis nesusijęs. Tačiau šį susitikimą rinkos dalyviai dar prieš jam prasidedant vadino galbūt pačiu svarbiausiu per pastaruosius 10–15 metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visi laukė kartelio sprendimo mažinti oficialų išgaunamos naftos kiekį su viltimi, kad ši priemonė leis sustabdyti katastrofiškai krintančią šio ištekliaus kainą pasaulinėje rinkoje.

REKLAMA

Jau prieš susitikimą ekspertai gąsdino: jeigu organizacija nesusitars dėl galiojusių kvotų mažinimo, naftos kaina kris iki 60 dolerių už barelį. Rusija neįeina į OPEC, tačiau būtent ji yra viena iš labiausiai suinteresuotų naftos rinkos stabilizacija. Anot dienraščio „Kommersant“ šaltinių, Rusijos energetikos ministras Aleksandras Novakas šalims narėms siūlė mažinti naftos išgavimą, kad šio energijos šaltinio kaina rinkoje būtų padidinta.

REKLAMA
REKLAMA

Pastarąjį kartą OPEC naftos gavybą ir eksportą mažino per 2008-ųjų krizę. Finansinės krizės metu buvo užfiksuotas beprecedentis naftos kainos kritimas: nuo rekordinių 147,27 dolerio už barelį metų pradžioje iki 32,4 dolerio tų pačių metų gruodį. Tuomet procesas buvo suskaidytas į tris etapus, o bendrai OPEC išgaunamos naftos kiekio limitą sumažino 4,2 mln. barelių per dieną.

30 mln. barelių per dieną

OPEC atstovai dar prieš šalių ministrų susitikimą praėjusią savaitę sutarė, kad jau numatytų kvotų (30 mln. barelių per dieną) griežtesnis laikymasis leistų, palyginti su spalio mėnesio rodikliais, dabartinę išteklių gavybą mažinti bent 300 tūkst. barelių per dieną. Manoma, jog yra bendras narių sutarimas dėl to, kad, nustačius 80 dolerių už barelį kainą regione, nėra būtinybės imtis papildomų ryžtingų veiksmų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po vėliau vykusio pagrindinio susitikimo jo dalyviai sutartinai kartojo, kad „laikysis nustatytos 30 mln. barelių per dieną ribos“, tačiau nepaviešino, ar buvo nustatytos kiekvienai valstybei atskiros kvotos, leidžiančios griežčiau kontroliuoti pardavimo kiekius, ar palikta nuo 2011-ųjų įvesta sistema, kuri leidžia bendrai visoms valstybėms pardavinėti užsibrėžtą kiekį, neišvengiamai kai kada nesilaikant griežtų normų.

Katastrofiškos prognozės

Nuo šių metų birželio vieno barelio „Brent“ naftos kaina krito 34,5 proc., o lapkričio 27-ąją pasiekusi ketverių metų minimumą – kritusi net 6 proc. – ji nusileido iki 71,23 dolerio.

REKLAMA

Šiuo metu OPEC valdo beveik 40 proc. pasaulinės naftos rinkos. Per dieną kartelis išgauna apie 30 mln. barelių naftos (tačiau dažniausiai šalys viršija oficialiai nustatytą limitą, pastaruoju metu eksportuodamos po beveik 31 mln. barelių per dieną). Kaip teigiama „Reuters“ pranešime, OPEC šalims susirinkimo metu nesutikus mažinti naftos gavybos bent 1 mln. barelių per parą, naftos kaina gali kristi ir iki 60 dolerių už barelį.

„Jeigu nebus mažinimo, OPEC autoritetas ir jos galimybės paveikti naftos rinką šios dalyvių greitai gali būti nuvertinti, – teigė „Lupus alpha Commodity Invest Fund“ ekspertas Danielis Bathe’as. – Bandos jausmas ir perėjimas į spekuliatyvias pozicijas tik dar labiau paspartins kainos kritimą.“ D. Bathe’o manymu, tokiomis sąlygomis kaina gali kristi iki 60 dolerių už barelį.

REKLAMA

Lapkričio pradžioje smarkiai pakito „JPMorgan“ analitikų paruošta naftos kainų prognozė: 2015-iesiems numatyta kaina krito nuo 115 iki 82 dolerių. Bankas taip pat perspėjo dėl stipraus kainos kritimo tuo atveju, jeigu OPEC šalys nesugebės susitarti dėl gavybos suvaržymo. „JPMorgan“ prognozavo, kad 2015-aisiais „Brent“ nafta gali kainuoti ir 65 dolerius už barelį.

„Svajonės apie naftos kainų kilimą buvo sudaužytos OPEC atstovų pareiškimais dar susitikimo išvakarėse. Reikia ruoštis žemoms kainoms“, – kalbėjo Singapūro „Phillip Capital“ analitikas Danielis Engas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dugną pramušėm, kasamės gilyn?

Įvairūs ekspertai ir politikai per pastaruosius kelis mėnesius yra pateikę neįtikimą kiekį prognozių, kurios neišsipildė. RBK.ru rugsėjo pabaigoje ir spalio pradžioje surinko bemaž trijų dešimčių žinomiausių analitikų prognozes paskutiniam šių metų ketvirčiui ir 2015-iesiems. 2014-ųjų paskutiniam ketvirčiui absoliučiai visi jie nurodė būsimą naftos kainų kilimą, nes tuometė kiek svyruojanti kaina – 85–95 doleriai už barelį – buvo kasdien iš naujo vadinama dugnu. Ekspertų pateiktų prognozių vidurkis – 101 doleris už barelį.

REKLAMA

„Rosneft“ prezidentas Igoris Sečinas dar spalį naujienų agentūrai TASS prognozavo, kad naftos kaina žemiau 90 dolerių nekris. O „Gazprom neft“ generalinis direktorius Aleksandras Diukovas informavo, kad kritimas žemiau 90 dolerių yra laikinas, nes tokiu atveju kris ir pasiūla, o kainos sugrįš į ankstesnį lygį. Pats Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad, naftos kainai kritus žemiau 80 dolerių ribos, pasaulio ekonomikos laukia griūtis.

Vienos iš OPEC šalių narių – Kuveito – naftos ministras Ali al Omairas naujienų agentūrai „Kuna“ teigė, kad „76–77 doleriai už barelį yra dugnas. Už tiek naftą išgauna JAV ir Rusija“.

Dugną pasiekėme, kaina jau 68 doleriai, – kasamės giliau?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų