REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmasis darbas, ypač jei jis susijęs su pasirinkta specialybe ar trokštama profesija, yra labai svarbus karjerai. Visų pirma dėl to, kad daugelis darbdavių labiau nei išsilavinimą vertina praktinę darbinę patirtį.

Pirmasis darbas, ypač jei jis susijęs su pasirinkta specialybe ar trokštama profesija, yra labai svarbus karjerai. Visų pirma dėl to, kad daugelis darbdavių labiau nei išsilavinimą vertina praktinę darbinę patirtį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Portalo CVbankas.lt 2012 m. atlikta darbdavių apklausa parodė, kad 35 proc. darbdavių didžiausią dėmesį atkreipia į kandidato patirtį, o išsilavinimas ir kandidato prisistatymas pokalbio metu svarbiausi 23 proc. darbdavių. Bet jei darbo negauni, nes nėra patirties, o patirties trūksta, nes nėra darbo – kas gali padėti įveikti šį uždarą ratą?

REKLAMA

Kai patirties neturėjimas – privalumas

Jei esi jaunas žmogus, ieškantis pirmojo darbo savo gyvenime, galima potencialiam darbdaviui priminti vieną savo privalumą, kurio neturi labiau patyrę kandidatai: valstybė teikia paramą įmonėms, kurios įdarbina kandidatus be darbinės patirties. Pirmus 12 mėn. iš dalies kompensuojamas tokių darbuotojų atlyginimas.

Šią priemonę administruoja INVEGA (UAB „Investicijų ir verslo garantijos“). Jai įgyvendinti reikalingas lėšas skyrė LR socialinės apsaugos ir darbo ministerija iš Europos socialinio fondo. Tam iš viso numatyta 32 mln. litų.

REKLAMA
REKLAMA

„Ši priemonė iš tiesų pasiteisino. Galimybėmis domisi ne tik darbdaviai, bet ir pats jaunimas, ieškantis pirmosios darbovietės. Tikime, kad šios priemonės poveikis bus ilgalaikis ir prisidės ne tik prie jaunimo didesnio užimtumo, bet ir prie Lietuvos įmonių konkurencingumo stiprinimo“, – sakė INVEGA generalinis direktorius Audrius Zabotka.

Kokio dydžio kompensacija?

Kompensacija dalinė, bet visgi žymi – ji siekia 23,3 proc. priskaičiuoto darbo užmokesčio. Pavyzdžiui, jei darbdavys moka 1035 Lt atlyginimą, kompensuojama dalis siekia apie 241 Lt. Tokiu atveju per 12 mėn. darbdavys iš viso sutaupytų 2.892 Lt – tai gan solidi suma.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, maksimalus darbo užmokesčio dydis, nuo kurio skaičiuojama kompensacija už vieną darbuotoją, yra ribojamas – jis gali sudaryti iki 1700 Lt per mėnesį. Kita vertus, atlygis už pirmąjį darbą paprastai ir nebūna labai aukštas. Žinoma, gerai užsirekomendavusiam jaunam darbuotojui gali būti mokamas ir didesnis atlyginimas, tačiau virš 1700 ribos gaunamų lėšų dalis nebus kompensuojama.

Kaip pasitikrinti, ar tai galioja jums?

Priemonė „Parama pirmajam darbui“ galioja jauniems darbuotojams, kurių amžius – nuo 16 iki 29 m. Jei patenki į šią amžiaus grupę ir ieškai pirmojo darbo gyvenime – priemonė galioja.

REKLAMA

Kartais gali kilti klausimas, ką reiškia sąvoka „pirmą kartą įsidarbinęs“. Toks žmogus turi būti niekada nedirbęs Lietuvoje pagal darbo sutartį, taip pat neturėjęs valstybės tarnautojo statuso. Beje, tokį statusą darbuotojas išlaiko 12 mėn. po pirmosios darbo sutarties sudarymo. Tai reiškia, kad jei 3 mėn. dirbai pirmojoje darbovietėje, bet darbo sutartis nutrūko, dar 9 mėn. bet kuri nauja darbo sutartis bus laikoma pirmuoju darbu.

Jei pagal darbo sutartį teko dirbti iki 18 m., pavyzdžiui, sezoninius darbus atostogų metu arba dalimi etato laisvalaikiu, toks darbas nebus laikomas pirmuoju ir neapribos galimybės pasinaudoti parama.

Daugiau rasite čia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų