REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

 Nuo lapkričio 1 dienos sergantiems lėtinėmis ligomis bus lengviau pakliūti pas reikiamus specialistus. Užteks vieno šeimos gydytojo siuntimo, kad pacientas pas specialistą galėtų lankytis pakartotinai.

 Nuo lapkričio 1 dienos sergantiems lėtinėmis ligomis bus lengviau pakliūti pas reikiamus specialistus. Užteks vieno šeimos gydytojo siuntimo, kad pacientas pas specialistą galėtų lankytis pakartotinai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Lėtine liga sergantis žmogus, prieš eidamas pas specialistą, anksčiau kiekvieną kartą turėdavo gauti šeimos gydytojo siuntimą. Naujoji tvarka leidžia šiems pacientams, vieną kartą gavusiems siuntimą ir užsiregistravusiems pas specialistą, toliau lankytis pas jį be papildomo šeimos gydytojo siuntimo“, – pabrėžia sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė.

REKLAMA

Taupys laiką

Nuo lapkričio įsigaliojanti Pacientų, sergančių lėtinėmis ligomis, ilgalaikio stebėjimo tvarka leis sumažinti šeimos gydytojų darbo krūvį, taupyti pacientų ir medikų laiką. Pagal naująją tvarką yra nustatytas ligų, kuriomis sergantiems žmonėms reikalingas toks stebėjimas, sąrašas. Į jį įtrauktos nervų, endokrininės sistemos, onkologinės, kraujotakos sistemos, kvėpavimo sistemos, alerginės, imuninės ligos, tuberkuliozė. Ateityje šį sąrašą ketinama plėsti. Atkreiptinas dėmesys, kad ši naujovė skatina pacientus būti atsakingus, pranešti apie neatvykimą pas specialistus. Pacientas turėtų žinoti, kad specialistas pats, be papildomo šeimos gydytojo siuntimo, numatys būsimo vizito datą, užregistruos pacientą, o pacientas privalės nurodytu laiku atvykti į konsultaciją arba informuoti gydymo įstaigos numatyta tvarka, jog sutartu laiku atvykti negali. Jei pacientas be pateisinamos priežasties pakartotinai neatvyksta pas gydytoją specialistą arba nesilaiko gydytojo specialisto paskirto gydymo režimo, jam ši tvarka gali būti netaikoma, ir kiekvieną kartą dėl specialisto konsultacijos reikalingumo iš naujo spręs šeimos gydytojas.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak ministrės R. Šalaševičiūtės, tokią drausminančią priemonę numatyti reikėjo, nes viena iš priežasčių, dėl kurių susidaro eilės pas specialistus, yra būtent ta, kad žmonės registruojasi, bet neatvyksta. „Žinoma, tokia drausminimo priemonė nereiškia, kad žmonės negaus gydymo, – jokiu būdu. Šeimos gydytojas ir vėl galės siųsti konsultacijos pas specialistą, ir gydymas bus tęsiamas. Tačiau norisi tikėti, kad žmonės bus pakankamai sąmoningi ir dirbtinai neilgins eilių poliklinikose“, – tikisi ministrė R. Šalaševičiūtė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Receptai galioja ilgiau

Šiemet taip pat pradėjo veikti patobulinta kompensuojamųjų vaistų receptų rašymo tvarka. Pagal ją pacientai, sergantys lėtinėmis ligomis, vaistų gali įsigyti ilgesniam laikotarpiui ir pas gydytojus dėl receptų išrašymo užsukti rečiau. Kompensuojamųjų vaistų gydytojai gali išrašyti laikotarpiui iki 6 mėnesių.

„Jeigu lėtinės ligos eiga kontroliuojama, vaistai tinka, šeimos gydytojas gali nuspręsti, kiek laiko pacientas gali nesirodyti jam ar specialistui, ir atitinkamam laikotarpiui išrašyti vaistų. Tai reiškia, kad dėl šios naujovės pacientai, jeigu nėra ligos paūmėjimo, gali rečiau lankytis pas šeimos gydytoją“, – teigia Farmacijos departamento Vaistinių ir farmacijos specialistų skyriaus vedėja Miglė Domeikienė. Pasak sveikatos apsaugos ministrės R. Šalaševičiūtės, esminė naujovė yra ta, kad pagal patobulintą kompensuojamųjų vaistų receptų rašymo tvarką gydytojas kartu su pacientu gali nuspręsti, kada ir kokiais kiekiais vaistus pirkti. „Anksčiau žmonės skųsdavosi, kad kai gydytojas išrašo vaistų ilgesniam laikotarpiui, neužtenka pinigų jiems visiems įsigyti vienu kartu. Tuomet tekdavo pas gydytojus vien dėl recepto vaikščioti kas mėnesį, – sako ministrė R. Šalaševičiūtė. – Dabar, įvertinęs paciento būklę ir finansines galimybes, gydytojas gali išrašyti vaistų taip, kad pacientas juos galėtų pirkti kartą per mėnesį, kartą per du ar tris mėnesius. Kitaip tariant, jeigu sveikata leidžia, žmogui nereikia lankytis pas šeimos gydytoją tik dėl recepto, bet vaistų pirkti jis gali kas mėnesį.“

REKLAMA

Ši patobulinta tvarka suteikia teisę gydytojui viename recepte išrašyti kompensuojamųjų vaistų maksimaliam 6 mėnesių laikotarpiui. Tačiau specialistai mano, kad tai geriau daryti kuo rečiau. „Pusė metų yra gana ilgas laikotarpis: gali pakisti lėtinės ligos eiga, ir pusei metų nusipirktus vaistus reikės išmesti, – sako M. Domeikienė. – Todėl, jeigu nėra būtino reikalo, nevertėtų pirkti vaistų pusei metų į priekį.“

Kompensuojamų vaistų receptai pagal patobulintą tvarką galioja iki 30 dienų (anksčiau galiojo 10 dienų). Jeigu gydytojas išrašo vaistų ilgesniam laikotarpiui ant kelių blankų, kiekvienas jų pradeda galioti eilės tvarka. Pasak M. Domeikienės, gydytojams ir vaistininkams receptuose nebereikia dėti kai kurių žymų ir antspaudų, todėl pacientams, pavyzdžiui, vaistinėse teks sugaišti mažiau laiko.

REKLAMA

Sveikatos apsaugos ministerija primena, kad vartojantis vaistus pacientas, pastebėjęs naujų simptomų ar galimai atsiradusių nepageidaujamų reakcijų (pavyzdžiui, susirgus gretutinėmis ligomis, papildomai pradėjus vartoti vaistus nuo ūmios ligos, iškilus vaistų suderinamumo klausimui), turėtų nedelsdamas kreiptis pas gydantį gydytoją, kuris pakartotinai įvertintų paciento būklę ir, esant reikalui, skirtų papildomą paciento būklės ištyrimą, pakoreguotų gydymą.

Gerda Birbilaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų