REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Avarijų – lyg atvožus Pandoros nelaimių skrynią

Lietuvos kelių policijos tarnybos duomenimis, šiemet (iki spalio 29 d.) šalyje per eismo įvykius žuvo jau net 208 žmonės. Tai yra daugiau negu per tokį pat laikotarpį pernai. O pastarosiomis spalio dienomis tragiškų avarijų pasipylė taip gausiai, lyg atvožus garsiąją graikų mitų smalsiosios herojės Pandoros nelaimių skrynią – 8 mirtinos avarijos per 4 dienas.

Lietuvos kelių policijos tarnybos duomenimis, šiemet (iki spalio 29 d.) šalyje per eismo įvykius žuvo jau net 208 žmonės. Tai yra daugiau negu per tokį pat laikotarpį pernai. O pastarosiomis spalio dienomis tragiškų avarijų pasipylė taip gausiai, lyg atvožus garsiąją graikų mitų smalsiosios herojės Pandoros nelaimių skrynią – 8 mirtinos avarijos per 4 dienas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po mistikos skraiste

Eismo nelaimės spalį mistiškai persekiojo Lietuvos teisėjus. Trys avarijos įvyko viena paskui kitą ir buvo vis sunkesnės, tarsi pirmoji būtų buvusi savotiškas signalas.

REKLAMA

Štai spalio 10-osios rytą į avariją Rokiškyje pateko Rokiškio apylinkės teismo teisėjas Artūras Dilys (39 m.), kai į jo vairuojamą automobilį staiga atsitrenkė iš šalutinio kelio nedrausmingai išsukusi dviratininkė (33 m.). Nors teisėjas ir nekaltas, o dviratininkei tik koja lūžo, tačiau nuotaika tikrai buvo sugadinta.

Po savaitės nelaimė kelyje tykojo Šiaulių apygardos teismo teisėjos Vilijos Valantienės (51 m.). Jos vairuojamas automobilis ankstų rytą Šakynos miestelyje (Šiaulių r.) partrenkė į kelią staiga išbėgusią mažametę (6 m.). Mergaitė dėl pilvo ir galvos traumų buvo paguldyta į ligoninę. 22 metus automobilį vairuojanti teisėja teigė važiavusi labai lėtai, nes vairavimo sąlygos tą rytą buvo sudėtingos, tačiau susidūrimo nepavyko išvengti.

REKLAMA
REKLAMA

O spalio 27-osios ankstų rytą trijų teisėjų ekipažas, iš Kėdainių vykęs į seminarą Druskininkuose, patyrė jau mirtiną tragediją. Kėdainių apylinkės teismo teisėjo Vitalijaus Kondratjevo (47 m.) vairuojamas šio teismo automobilis „Škoda Superb“ susidūrė su kitu automobiliu. Smūgio būta tokio stipraus, kad iškart žuvo teisėjo keleivė Dalia Buziliauskienė (44 m.), Kėdainių teismo teisėja.

Ši avarija mistikos skraiste apgaubta dar ir dėl to, kad teisėjas V. Kondratjevas yra byla-žudike pramintos garsiosios Garliavos pedofilijos bylos, pradėtos prieš 5 metus, savotiškas dalyvis – būtent jis, tuomet Kėdainių teismo pirmininkas, kadaise priėmė sprendimą iš globėjų Garliavoje paimti mergaitę ir perduoti ją motinai Laimutei Stankūnaitei. Taigi Kedžių ir Venckų šalininkai dabar turbūt sieja avariją su buvusiu skandalu – kaip likimo kirtį teisėjui už tą jo sprendimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Beje, minėtoje byloje pirmoji tragedija – teisėjo Jono Furmanavičiaus nužudymas – pašiurpino Lietuvą irgi spalį.

Klaidingai vertino

Teisėjas V. Kondratjevas po avarijos neneigė esąs kaltas. Neslėpė ir savo stiprių išgyvenimų dėl kolegės žūties. Tą rytą operatyviai apsuptas televizijos žurnalistų, teisėjas sunkiai tramdė ašaras, bet sveikos nuovokos ir logikos nebuvo praradęs, todėl aiškino, kaip viskas įvyko.

Avarijos tyrėjai paskelbė, kad teisėjas vairavo būdamas blaivus. Lemiamu momentu automobilis važiavo Vilijampolės–Žeimių–Šėtos keliu, kai ties Skrebinų kaimu (Jonavos r.) sankryžoje reikėjo įsukti į pagrindinį kelią iš šalutinio. V. Kondratjevas, kaip jis teigė po avarijos, tuo keliu važiavo pirmą kartą ir buvo įsitikinęs, jog važiuoja pagrindiniu. Kad klysta, suvokė tik tada, kai jau buvo iškilusi grėsmė susidurti su pagrindiniu keliu važiavusiu automobiliu „Ford Galaxy“. Šiuo važiavę žmonės nesitikėjo, kad iš šalutinio kelio išsukusios mašinos vairuotojas nepaisys Kelių eismo taisyklių.

REKLAMA

Bet dviejų mašinų susidūrimo neišvengta, nors V. Kondratjevas, anot paties, paskutinėmis sekundėmis dar bandė sukti automobilį į šoną. Abu automobiliai nulėkė nuo kelio. Teisėjų mašina vertėsi. Kitas automobilis pradėjo liepsnoti, bet žmonės jame sužalojimų išvengė. Tuoj tapo aišku, kad teismo automobilyje per susidūrimą žuvo jo gale sėdėjusi teisėja D. Buziliauskienė. Kartu važiavusi Kėdainių teismo teisėja Henryta Gerdvilė (35 m.) buvo sužalota, tačiau nesunkiai. Abiejų mašinų vairuotojams rimtesnės medikų pagalbos neprireikė.

REKLAMA

Jonavos policijos pareigūnai iškart po avarijos buvo nelinkę komentuoti detaliai. Tik Jonavos policijos vadovas Vigintas Lukošius teigė, kad toje T formos sankryžoje matomumas „ganėtinai geras“. Nors iš vienos pusės yra įkalnė, tačiau, viršininko žodžiais, net ir nevisiškai išaušus artėjančio automobilio šviesas pastebėti galima gana iš toli. Koks buvo teisėjo vairuojamo automobilio greitis, ar ekipažo nariai segėjo saugos diržus, tyrėjai dar nenorėjo atskleisti. Beje, ir apie vairuotojų blaivumą galutinai bus paskelbta tik atlikus jų kraujo tyrimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Už mirtiną avariją, kaip numato mūsų Baudžiamasis kodeksas, nelaimės kaltininkui, jeigu jis buvo blaivus, gresia laisvės atėmimas iki 8 metų. Bet tokiose bylose galimas ir abiejų šalių susitaikymas. Beje, teisėjas gali būti patrauktas baudžiamojon atsakomybėn tik panaikinus jo teisinę neliečiamybę.

O šiuo metu Kėdainių teismas gyvena gedulo nuotaikomis. Teisėja D. Buziliauskienė jame dirbo tik 2 metus, tačiau buvo gerbiama ir mylima. Gedulingai gyvena ir Panevėžio miesto apylinkės teismas, kuriame ši teisininkė 8 metus dirbo teisėjo padėjėja. Paskirta į Kėdainius, D. Buziliauskienė liko gyventi Panevėžyje. Be motinos dabar liko 2 jos vaikai (studentai).

REKLAMA

Žuvo mama ir vaikas

Tragiška teisėjų avarija – jau ne pirma tokia spalį Jonavos rajone. Prieš kelias dienas iki tol Kauno-Jonavos-Zarasų kelyje, netoli Jonavos, žuvo Širvintų gyventoja Inesa J. (27 m.) ir jos vos 2 metukų sūnelis.

Nelaimė įvyko popietę, kai automobilis „VW Polo“, vairuojamas Inesos J., staiga išvažiavo į priešingą eismo juostą ir rėžėsi į priešpriešiais važiavusį krovininį automobilį „Volvo FH12“ su priekaba (miškovežį). Po susidūrimo miškovežis stūmė lengvąjį automobilį apie 20 metrų. Kilo gaisras, skubiai prireikė ugniagesių pagalbos. Bet automobilis „VW Polo“ visiškai sudegė, apdegė ir miškovežio kabina.

REKLAMA

Sudegusiame „VW Polo“ buvo rasti apdegę vairuotojos ir jos sūnelio kūnai. Juos atpažinti buvo beveik neįmanoma.

Specialistai turi atsakyti, ar mirtinas traumas moteris ir vaikas patyrė dėl mašinų smūgio, ar sudegė gyvi. O kodėl širvintiškė nesuvaldė mašinos, atsakyti kažin ar pavyks – liks tik spėlionės. Anot traumų išvengusio miškovežio vairuotojo, jaunoji vairuotoja tuo metu nemėgino aplenkti kitos mašinos, jos kelyje nebuvo ir staiga atsiradusios kitos kliūties – išbėgusio kokio nors žvėries. Užtat visai galimas atvejis, kaip teigė pareigūnai, kad lemiamu momentu motinos dėmesį labiau buvo prikaustęs mažylis, o ne vairavimas. Galimos ir kitos nelaimės priežastys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Liūdna, kad mažasis širvintiškis tapo 20-uoju nepilnamečiu Lietuvoje, šiais metais žuvusiu per avariją.

Naktinė kelionė

Netrukus po to, praėjusio sekmadienio naktį, liūdnoji per avarijas žuvusių vaikų statistika dar pasipildė nauju faktu – ties Menkinių kaimu (Šakių r.) žuvo 15-metis automobilio keleivis D. K., šio rajono Klangių kaimo gyventojas.

Nelaimė įvyko, kai naktį Kriūkų kaimo gyventojas A. S. (21 m.) vairavo draugo automobilį „Audi 80“ keliu Zypliai–Veršiai–Pavingrupiai. Penkių jaunuolių kompanija paprasčiausiai važinėjosi – leido laiką kartu. Buvo dairęsi po Jurbarką, Šakius ir Šakių apylinkes.

REKLAMA

Skelbiama, kad 2 metų vairavimo stažą turintis A. S. vairavo būdamas blaivus. Tačiau avariją greičiausiai sukėlė nesaugus greitis. Mažai patyręs vairuotojas lemiamu momentu automobilio nesuvaldė, ir šis, vertęsis kelis kartus, liko stovėti ratais aukštyn kelio važiuojamoje dalyje.

Kai atvyko medikai, jų didžiausios pagalbos reikėjo ant mašinos galinės sėdynės sėdėjusiam 15-mečiui, tačiau paauglys, vežamas į ligoninę, mirė.

Šalia šio berniuko sėdėjusi Lukšių miestelio gyventoja S. G. (16 m.) patyrė sunkių traumų ir buvo išvežta gydyti į Kauno klinikas.

REKLAMA

Beje, prieš nelaimę šį automobilį buvo sustabdę policijos patruliai, tačiau jokių pretenzijų neturėjo ir paleido. Vėliau šie pareigūnai liudijo tuokart matę, kad visi automobiliu važiavę asmenys buvo tvarkingai prisisegę saugos diržais.

Vairuotojas A. S. ir gyvi likę keleiviai liudijo, kad nelaimę prišaukė staiga priekyje išnirusio automobilio šviesos, kurios vairuotoją apakino. Esą dėl to, pasukus automobilį į kairę, jis buvo nesuvaldytas...

Rizika tik didėja

Policijos pareigūnai primena, kad dabar, atvėsus orams, vairuotojų laukia tik dar didesni ir dažnesni išbandymai – vairuoti pavojinga dėl slidžios kelio dangos. O slidi ji ir dėl rudeninių medžių lapų, kuriuos, sužliugusius, prie kelio paviršiaus priplaka mašinų ratai, ir dėl šalnų. Be to, diena trumpesnė, todėl tamsūs ir rytai, ir ankstyvi vakarai, kai eismo dalyvių būna labai daug. Tokios rizikingos vairavimo sąlygos įkandamos tik drausmingiems – blaiviems, dėmesingiems, neskubantiems – eismo dalyviams.

Irena ZUBRICKIENĖ  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų