REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Artūras Zuokas: politikams inicijuoti projektus rizikinga

Ne visos savivaldybės turi ką pasiūlyti potencialiems investuotojams

,,Vilniaus miestas yra vienas iš pionierių, pradėjusių taikyti viešo ir privataus kapitalo bendradarbiavimo modelius dar 2001 metais”, - ketvirtadienį Vilniuje vykstančioje diskusijoje apie viešojo ir privataus sektoriaus bendradarbiavimą įgyvendinant visuomenei svarbius projektus, sakė sostinės meras Artūras Zuokas.

,,Vilniaus miestas yra vienas iš pionierių, pradėjusių taikyti viešo ir privataus kapitalo bendradarbiavimo modelius dar 2001 metais”, - ketvirtadienį Vilniuje vykstančioje diskusijoje apie viešojo ir privataus sektoriaus bendradarbiavimą įgyvendinant visuomenei svarbius projektus, sakė sostinės meras Artūras Zuokas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kalbėdamas ketvirtadienį Vilniuje vykstančiame ,,Infrastruktūros investicijų forume 2014: Ar verslo ir valdžios partnerystė sulauks proveržio?“, kuriame aptariamos kliūtys, trukdančios viešojo ir privataus sektoriaus partnerystei įgyvendinant ilgalaikius infrastruktūros projektus, bei diskutuojama, ko reikia, kad verslui būtų patraukliau investuoti, kaip pasisekusius jis minėjo šilumos ūkio modernizavimo projektą, ,,Siemens” areną, Halės turgavietės rekonstrukciją – projektus, kurie įgyvendinami bendradarbiaujant viešajam ir privačiam sektoriui. ,,Vienas iš naujausių tokių projektų - Balsių mokykla”, - sakė A. Zuokas.

REKLAMA

Tačiau ,,šiandien perdaug viskas reglamentuota, tai užima labai daug laiko ir tas reglamentavimas suvaržo sprendimų priėmimą”, vieną iš pagrindinių problemų įvardijo Vilniaus miesto meras. Jo teigimu, reikia daugiau aiškinti politikams, kuo ypatinga viešo ir privataus kapitalo partnerystė, nes bendrai įgyvendinami projektai šiuo metu yra ,,labai rizikingi politikams, kurie nori juos inicijuoti“, o tai kai kada atima norą ką nors daryti.

REKLAMA
REKLAMA

Kaunas kviečia verslininkus investuoti į tiltą

Dalindamasis mintimis, ką reikia padaryti, kad savivaldybės taptų patrauklesnės verslui ir į jas ateitų investicijos, būtų kuriamos naujos darbo vietos ir gyvenimo kokybė regionuose gerėtų, Kauno miesto mero pavaduotojas Vasilijus Popovas teigė, kad dažniausiai galvojama, jog savivaldybės turi turto, su kuriuo nežino ką daryti.

,,Viena iš problemų – privatus kapitalas ateina, bet mes neturime ką pasiūlyti. (...) Jeigu savivaldybė negali pasiūlyti žemės, sudaryti palankių salygų verslui – toms savivaldybėms nėra taip paprasta, bet susidaro įspūdis, kad savivaldybės yra stabdis“, - sakė jis. Vis dėlto V. Popovas į klausimą iš salės, ką galėtų pasiūlyti potencialiam investuotojui, jeigu jis dabar ateitų ir paklaustų, kur galėtų investuoti, atsakė: ,,Investuokite į tiltą“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Klaipėdos miestui diskusijoje atstovaujantis mero patarėjas Simonas Gentvilas pažymėjo, kad šiame mieste vienas iš perspektyvių projektų, kuriuos viešasis ir privatus sektoriai įgyvendintų kartu, galėtų būti daugiabučių renovacija. ,,Visgi savivaldybės yra traktuojamos kaip biudžetinės įstaigos ir dėmesys kreipiamas į tai, kad lėšos būtų sėkmingai įsisavintos“, - sakė jis, pabrėžęs, kad dalis Lietuvos savivaldybių tarsi susitaikė su savivaldybių-išlaikytinių statusu ir net negalvoja apie ambicingus projektus.

Mažoms savivaldybėms parankiau viešosios įstaigos

,,Mažos savivaldybės sprendžia kitokias problemas. Viešosios ir privačios partnerystės projektai čia juda labai sunkiai. (...) Čia mažesnės sumos, todėl ir verslui tai mažiau įdomu“, - pareiškė Anykščių meras Sigutis Obelevičius.

REKLAMA

,,Iš tikrųjų tokie projektai labai sunkiai juda“, - sakė jis, pabrėžęs, kad sėkmingiau pavyksta dirbti per viešąsias įstaigas. Būtent taip, dalyvaujant savivaldybei, buvo įgyvendintas baseino projektas. ,,Kiek įmanoma apseiti be PPP, tiek mes bandome apseiti“, - pridūrė S. Obelevičius.

Verslas turėtų mažinti apetitą

Lietuvos savivaldybių asociacijos direktoriaus pavaduotojas-patarėjas savivaldybių finansų ir ekonomikos klausimais Rimantas Čapas diskusijoje atkreipė dėmesį, kad šiuo metu savivaldybių padėtis yra labai liūdna.

REKLAMA

,,Pagal Lietuvos įstatymus savivaldybės bankrutuoti negali, bet situacija yra labai sunki, ir ne be verslo pagalbos. Mus pjovė centrinė valdžia krizės metais, buvo išimta beveik 900 mln. litų gyventojų pajamų mokesčio. (…) Savivaldybės prisikolino. Vilnius tiesė aplinkkelius, tai Vilniui kainavo dar apie 400 mln. litų skolintų lėšų”, - priminė R. Čapas. Jis kreipėsi į diskusijoje dalyvaujančius verslo atstovus, sakydamas, kad supranta, jog jie siekia uždirbti, tačiau savivaldybės ne viasada pajėgia atsiskaityti su verslu.

Nors Lietuva yra viena iš greičiausiai ES lėšas įsisavinančių valstybių ES, vystant daugiausiai kainuojančias infrastruktūras – kelius, ligonines, darželius, inžinerines ir komunikacijų sistemas – dalyvavo valstybė. Iki šiol mūsų šalyje įgyvendinti tik trys viešojo ir privataus sektorių partnerystės projektai. Tai Palangos aplinkelis, Vilniaus Balsių mokykla ir Vilniaus gatvių apšvietimo modernizavimas. Planuojama, kad viešasis ir privatus sektoriai bendradarbiaus modernizuojant kelią Vilnius-Utena, įgyvendinant Vilniaus tardymo izoliatoriaus, Vilniaus teismų, Policijos komisariato-areštinės, Lukiškių kalėjimo iškėlimo projektus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų