REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dar rugpjūčio mėnesį Vyriausybėje ministro pirmininko Algirdo Butkevičiaus, finansų ministro Rimanto Šadžiaus, ūkio viceministrės Rasos Noreikienės kartu su Lietuvos verslo asociacijomis, Lietuvos savivaldybių asociacija ir didžiųjų įmonių vadovais pasirašytas Geros verslo praktikos, įvedant eurą, memorandumas jau davė rezultatų – sąžiningai perskaičiuoti kainas įsipareigojo daugiau nei tūkstantis įmonių. 

Dar rugpjūčio mėnesį Vyriausybėje ministro pirmininko Algirdo Butkevičiaus, finansų ministro Rimanto Šadžiaus, ūkio viceministrės Rasos Noreikienės kartu su Lietuvos verslo asociacijomis, Lietuvos savivaldybių asociacija ir didžiųjų įmonių vadovais pasirašytas Geros verslo praktikos, įvedant eurą, memorandumas jau davė rezultatų – sąžiningai perskaičiuoti kainas įsipareigojo daugiau nei tūkstantis įmonių. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

Prekybininkai ir paslaugų teikėjai, pasirašę memorandumą, gauna lipduką „Perskaičiuota sąžiningai“, kuriuo galės paženklinti prekybos ir paslaugų teikimo vietas, naudoti jį rinkodaros tikslais ir taip informuoti vartotoją, kad laikosi memorandume nustatytų principų.

REKLAMA

Finansų ministro Rimanto Šadžiaus nuomone, „verslininkai, dalyvaujantys sąžiningo kainų perskaičiavimo kampanijoje, sugebės savo praktine veikla išsklaidyti dalies visuomenės nepagrįstą baimę dėl savaiminio kainų augimo įvedant naują valiutą“.

Prisijungusių prie memorandumo sąrašas yra skelbiamas interneto tinklalapyje www.euras.lt.

Informacinė euro kampanija

Ruošiantis naujos valiutos įvedimui vienas svarbiausių uždavinių – tinkamai informuoti visuomenę apie bendrosios Europos valiutos įvedimą, jos pranašumus ir trūkumus, būsimą pinigų keitimą. Gyventojams informuoti buvo sukurta Lietuvos visuomenės informavimo apie euro įvedimą informacinė kampanija.

REKLAMA
REKLAMA

„Visuomenė įtraukiama įvairiausiais būdais: važinėja autobusas „Eurobusas“, kiekvieną savaitę vyksta seminarai įvairiuose Lietuvos regionuose, kaip tik ir šiandien mūsų spaudos atstovas išvykęs į regionus. Taip pat skelbiama informacija mūsų tinklalapyje, kur nurodomi ir verslininkų pažeidimai (jų skaičius), statistika, analizė, pati informacija skelbiama tinklalapyje euras.lt, dar ir įvairiose laidose dalyvaujame“, – apie visuomenės įtraukimą į sąžiningo kainų perskaičiavimo kampaniją pasakojo Ekonominių interesų departamento direktorius Marekas Močiulskis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Išpūstas reikalas

Apie euro įvedimą ir sąžiningą kainų perskaičiavimą viešojoje erdvėje kalbama labai daug, tačiau 71 metų Vida iš Kauno sako, kad tai – išpūstas reikalas.

„Sukčiavimų jokių nepastebėjau, kainas perskaičiuoja ir surašo lyg ir teisingai. Ką ten ieškoti blusų, kur nereikia. Nė kiek nesijaudinu nei dėl kainų, nei dėl euro įvedimo – tai normalus dalykas. Ne sykį tuos pinigus keitėm ir nieko čia ypatingo. Atrodo, kad žmonės kvaili, – visi tik aiškina mums apie eurą, regis, nori stresą sukelti žmonėms. Išvis nesuprantu, kam čia reikia tokį šurmulį kelti“, – kalba kaunietė Vida.

REKLAMA

Ponia Vida, išgirdusi, kad dalis žmonių baiminasi dėl galbūt nesąžiningo kainų perskaičiavimo, sako, jog į tokius skundus reikia kreipti mažiau dėmesio.

„Kiekvienoje visuomenėje atsiranda kvailių, kurie skundžiasi tuo, ko nesupranta. Visokių isterikų ir pavažiavusių netrūksta. Turime įsipareigojimą įsivesti eurą, ir bus daug pliusų. O kai skundžamasi, kad kainos kyla, – jos juk kyla visą laiką. Aš, pavyzdžiui, esu iš tų žmonių, kurie veda savo išlaidas, todėl galiu pasakyti, kad itin smarkiai tos kainos tikrai nepakilo. Ir man keista, kodėl kalbama tik apie tai, kad kainos kyla, o, pavyzdžiui, kodėl nekalbate apie tai, kad cukraus kaina nukrito? Loti kaip šuniui į mėnulį yra nesąmonė – reikia pozityviai į gyvenimą žiūrėti“, – savo požiūriu dalijasi senjorė Vida.

REKLAMA

Sukčiavimų nepastebėjo

Kiti kalbinti pašnekovai taip pat teigė, kad nesąžiningo kainų perskaičiavimo nepastebėjo.

„Neatkreipiau dėmesio, kad būtų neteisingai perskaičiuota, o jei ir būtų neteisingai – neturiu laiko eiti ir skųsti. Man jau nusibodo viskas – kaip bus, taip bus. Girdėjau, kad yra nemokamas telefonas, kuriuo galima pranešti apie nesąžiningą kainų perskaičiavimą, bet aš tikrai netikrinsiu – sveikatos dėl tokių dalykų negadinsiu.

Nebent stebėsiu tada, kai mokėsiu litais, o grąžą gausiu eurais, tačiau tada reikėtų nešiotis skaičiavimo mašinėlę. Aišku, suprantu, kad žmonės, kurie visą dieną dirba prekybos centruose, gali apsirikti, apsiskaičiuoti, tačiau jie labai sunkiai dirba – reikia suprasti, kad visi esame žmonės ir klaidų gali būti“, – savo nuomonę išsakė vilnietė Nijolė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vilnietis Henrikas tvirtino nesąžiningo kainų perskaičiavimo taip pat neužfiksavęs, tačiau jis mano, kad verslininkai žmones vis tiek gali apgauti.

„Aš nesinešioju skaičiavimo mašinėles, tačiau jei verslininkai norės – tai ir apgaus. Juk nesuseksi kiekvieno. Dabar va per žinias sakė, kad SEB bankas pastatė bankomatą, kur pinigai duodami tik eurais, – tai žmonės išsiima pinigų, tikisi gauti litais, o gauna eurais, tada eina į banką ir dar papildomai moka už valiutos keitimą“, – pasakojo Henrikas.

Priežiūros institucijos rugsėjo mėnesį atliko 3540 patikrinimų dėl dvejopo kainų nurodymo. Prekybos bei paslaugų teikimo vietose nustatyti 265 pažeidimai, o tai sudaro 7,49 proc. patikrintų įmonių. 263 pažeidėjams buvo skirti įspėjimai, o dviem bendrovėms skirtos piniginės sankcijos. Viena iš jų – UAB „Skaitmeninis pasaulis“ – už pakartotinį teisės aktų pažeidimą (kainų nenurodymą dviem valiutomis) nubausta 1000 litų bauda. Apie tai informuoja euras.lt.

Euras.lt (nuotr. organizatorių)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų