REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos ekonomikos šoko scenarijai: išteklių eksporto kritimas ir plataus masto krizė

Kas lauktų Rusijos, jeigu "antisankcijos" būtų paskelbtos farmacijos pramonei?

Ugnies nutraukimas Ukrainoje faktiškai niekaip nepaveikė ES sprendimo įvesti papildomas sankcijas Rusijai, praneša newsru.com. Naujos ekonomininio poveikio priemonės nukreiptos į europiečių skolinimosi iš rusų bankų ribojimą, Arktikos įsisavinimo projektų šaldymą, bendrų gynybos projektų stabdymas.

Ugnies nutraukimas Ukrainoje faktiškai niekaip nepaveikė ES sprendimo įvesti papildomas sankcijas Rusijai, praneša newsru.com. Naujos ekonomininio poveikio priemonės nukreiptos į europiečių skolinimosi iš rusų bankų ribojimą, Arktikos įsisavinimo projektų šaldymą, bendrų gynybos projektų stabdymas.

REKLAMA

Leidinys „Renessans Kapital“ paskaičiavo, kad Rusijos ekonomikos laukia plataus masto krizė, jeigu Vakarai sustiprins sankcijas. Pats negatyviausias scenarijus – naftos eksportui sumažėjus 50 proc. ir užsitęsus finansiniams plataus masto ribojimams – reikštų 8 proc. BVP kritimą jau 2015-ais.

Bazinė „Renesanso“ prognozė 2015-iems – BVP augimas 1,7 proc. Prognozė numato daugelio sankcijų nutraukimą Rusijai 2015-ųjų pabaigoje ir situacijos Ukrainoje pagerėjimą.

REKLAMA
REKLAMA

Trys sankcijų Rusijai krizės scenarijai

Nepaisant to ekspertai pripažįsta didžiulę geopolitinės rizikos grėsmių tikimybę. Sankcijų išplėtimas galimas trimis kryptimis, teigiama „RBK“ publikacijoje. Pirmoji – finansinių apribojimų plėtojimas visai ekonomikai ir visam privačiam sektoriui. Antra – dujų eksporto kritimas 25 ir 50 proc. Trečia – analogiškas naftos eksporto kritimas.

REKLAMA

Vien tik sustiprintos finansinės sankcijos prives prie bazinio BVP prognozės korektūros -3 procentiniais punktais, scenarijus, numatantis gamtinių dujų eksporto susitraukimą 50 proc., – dar papildomais -2,2 p. p. Bendras efektas gali virsti kumuliatyviu: finansinės sankcijos kartu su 25 proc. sumažėjusiu dujų ir naftos eksportu reikštų 5,9 proc. smukusį BVP 2015-ais, jeigu eksportas kristų 50 proc., tai netgi 8 proc.

Šių metų pavasarį, kai Vakarai dar tik svarstė plataus masto sankcijų taikymą Rusijai, „Minekonomrazvitija“ (rus. – Ekonomikos vystymo ministerija) svarstė „šoko“ scenarijų, kuris buvo griežtai įslaptintas. Leidinio šaltiniai teigia, kad įstaiga modeliavo 50 proc. kritusį dujų eksportą.

REKLAMA
REKLAMA

50 proc. kritęs naftos eksportas iššauktų daug rimtesnes problemas, negu numato „Renessans Kapital“ analitikai (-4,5 p. p.), teigia pagrindinė „Sberbank“ ekonomistė Julija Cepliajeva. Ji primena, kad krizės metais naftos kaina stipriai krito, tuomet BVP smuko beveik 8 proc.

Rusijos aukštojoje ekonomikos mokykloje svarstė du galimus scenarijus, kuriais galėtų remtis šalies ekonomika. Anot bazinių prognozių, kuriose numatytos sušvelnintos sankcijos ir mokesčio už pardavimus įvedimą, 2015-ais BVP augimas sudarytų 0,8 proc. Antruoju scenarijumi BVP sumažėtų 2 proc. dėl sumažėjusio išteklių eksporto.

Atsakomosios Kremliaus sankcijos labiausiai smogia pačiai Rusijai

Naujos antirusiškos sankcijos numato rimtus Vakarų bendrovių, tokių kaip „Exxon Mobil“ ir „BP“, apribojimus ieškant naftos telkinių Rusijos teritorijoje, praneša „Bloomberg“. Europos Sąjunga sustabdys savo bendradarbiavimą ieškant ir išgaunant naftą, tiek giluminiuose vandenyse, tiek Arktyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Neteiksime paslaugų, būtinų naftos vietovių žvalgybai giluminiuose vandenyse ar Arktyje, skalūnų dujų išgavimo vietovėse,“ – pažymima Europos Tarybos pranešime.

Tik paskelbus šią informaciją Rusijos Federacijos prezidento patarėjas Andrejus Belousovas pareiškė, kad Maskva jau turi parengusi antrąjį „atsakomųjų kontrsankcijų“ paketą. „Jos palies automobilių importą, ypač naudotų, taip pat kai kurių lengvosios pramonės sričių, kur mes jau galime patys pasigaminti. Ne visų, kai kurių drabužių rūšių,“ – cituojamas A. Belousovas.

Prezidento patarėjas pažymėjo, kad Rusijos atsakas į sankcijas turi būti toks, kad ne pakenktų, o padėtų šalies gamintojams ir vartotojams. Būtent šie žodžiai rodo Kremliaus „kontrsankcijų“ logiką, teigiama „Nezavisimaja gazeta“ publikacijoje.

REKLAMA

Leidinio teigimu, jeigu tikėti A. Belousovu, tai Kremlius renkasi ne maksimalios žalos Vakarams planą, o maksimalios naudos pačiai Rusijai. Iš tiesų, bent jau kol kas, antisankcijos daro daugiau žalos Rusijai, negu Vakarams.

Draudimas įvežti pieną, mėsą, vaisius, daržoves ir sūrius išprovokavo kainų kilimą, sumažino gyventojų perkamąją galią ir tuo pačiu stipriai paveikė ekonominį augimą.

„Mes jau esame patyrę praktiškai antisankcijų pasekmes – tai maisto produktų embargas. Patirtis liūdna. Kaip ir buvo manyta, mes stebime didelį infliacijos augimą. O ką reiškia auganti infliacija? Tai vartojimo aktyvumo mažėjimas, kurį mes taip pat stebime. Vartojimo aktyvumas – Rusijai yra vos ne vienintelis pastarųjų mėnesių, nors ir simboliškai, ekonomikos augimą tempiantis rodiklis. Savo pačių paskelbtomis produktų antisankcijomis mes smogėme per mūsų ekonominio augimo likučius,“ – teigia audito bendrovės „FBK“ direktorius Igoris Nikolajevas.

REKLAMA

„Aš ypač nerimauju, kad kokios nors naujos sankcijos palies farmacijos produkciją. Pas mus juk ir apie tai jau kalbėjo. Rusijos farmacijos rinka – 73 proc. importo prekės,“ – perspėja ekspertas.

„Jeigu sumažinus importą yra galimybė greitai suderinti analogiškų savų produktų gamybą, tai jokio kainų kilimo dėl paskelbtų sankcijų nebus. Tačiau, jeigu jų nėra ir reikia dar per pusantrų metų ar du pasistatyti naują gamyklą, tai, akivaizdu, kainos kils, ir tai neigiamai paveiks ekonomiką,“ – teigia pagrindinis Aukštosios ekonomikos mokyklos Vystymosi centro ekonomistas Valerijus Mironovas.

Agentūra „Fitch“ paskelbė savo naujas užsienio kapitalo pasitraukimo iš Rusijos 2014-ais prognozes. Šiais metais iš Rusijos gali pasitraukti 120 mlrd. dolerių kapitalo, teigiama pranešime. Infliacija, manoma, išliks aukšta ir kitais metais, o tai „pareikalaus papildomų griežtų priemonių taikymo“, teigia „Fitch“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų