REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ozono sluoksnis, kuris saugo gyvybę nuo vėžį sukeliančių Saulės spindulių ir kuris buvo pavojingai suplonėjęs, rodo pirmuosius atsikūrimo ženklus, sakoma trečiadienį paskelbtoje Jungtinių Tautų (JT) studijoje – vienoje iš retai pasirodančių gerų naujienų dėl aplinkos.

REKLAMA
REKLAMA

Ekspertai sako, kad tai didele dalimi nulėmė pasauliniai veiksmai: 1987 metų draudimas dėl žmogaus veiklos išskiriamų dujų, kenkiančių šiam delikačiam, dideliame aukštyje virš Žemės esančiam ekranui. Specialistai priduria, kad tas susitarimas padės užkirsti kelią milijonams odos vėžio ir kitų ligų atvejų.

REKLAMA

Ozono skylė virš Antarkties taip pat liovėsi su kiekvienais metais didėti, tačiau kol ji pradės mažėti, praeis maždaug dešimtmetis, sakoma ataskaitoje, kurią parengė Pasaulio meteorologijos organizacija (WMO) ir JT Aplinkos apsaugos programa (UNEP).

„Tarptautiniai veiksmai dėl ozono sluoksnio yra didelė aplinkosaugos sėkmės istorija ... Tai turėtų paskatinti mus demonstruoti tokį patį primygtinumo ir vienybės lygį, kad spręstume dar didesnį ... klimato kaitos iššūkį“, – sakė WMO generalinis sekretorius Michelis Jarraud (Mišelis Žaro).

REKLAMA
REKLAMA

Ankstesnės studijos rodė, kad ozono sluoksnis nebeplonėja.

„Dabar, pirmą kartą, šioje ataskaitoje mes sakome, jog matome nedidelio bendro ozono (kiekio sąlyginiame atmosferos stulpe konkrečioje vietoje) padidėjimo požymių. Tai reiškia, kad ozono sluoksnio atsigavimas kalbant apie bendrą ozono (kiekį) ką tik prasidėjo“, – sakė WMO aukšto rango mokslinis darbuotojas Geiras Braathenas (Geiras Bratenas).

1987 metų Monrealio protokolas, kuriuo buvo uždrausti ar palaipsniui išgyvendinti ozono sluoksnį ardantys chemikalai, tarp jų – chlorfluorangliavandeniliai (CFC), kažkada plačiai vartoti šaldytuvuose ir aerozolio balionėliuose, iki 2030 metų kasmet užkirs kelią 2 mln. odos vėžio atvejų, nurodo UNEP.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ozono sluoksnis Antarktyje, kur jis kasmet nuo rugpjūčio vidurio iki lapkričio ar gruodžio būna pavojingai suplonėjęs, maždaug iki 1980 metų lygio turėtų atsistatyti iki šio amžiaus vidurio ar kiek vėlesnio laiko.

„Plėtotė, matyta 10-ajame dešimtmetyje, kai ozono skylė su kiekvienais metais didėjo, ... sustojo, tad tai nusistovėjo“, – sakė G.Braathenas.

„Galvojame, kad maždaug 2025 metais ar panašiai galėsime užtikrintai pasakyti, kad ozono skylė mažėja“, – pridūrė jis.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų