• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tūkstantinė Lietuvos sirgalių minia atvykusi į Ispaniją palaikyti savo šalies nacionalinės rinktinės liko nustebę, kuomet prieš rungtynes grojant „Tautiškai giesmei“ ši buvo nukirpta. Prieš kiekvienas pasaulio pirmenybių varžybas, Lietuvos himnas yra trumpinamas iki ketvirtojo posmo.

Tūkstantinė Lietuvos sirgalių minia atvykusi į Ispaniją palaikyti savo šalies nacionalinės rinktinės liko nustebę, kuomet prieš rungtynes grojant „Tautiškai giesmei“ ši buvo nukirpta. Prieš kiekvienas pasaulio pirmenybių varžybas, Lietuvos himnas yra trumpinamas iki ketvirtojo posmo.

REKLAMA

Tiesa, prieš pirmąsias čempionato rungtynes buvo sugrotas visas šalies himnas, tačiau FIBA savo sprendimą pakeitė jau kitą dieną – Vinco Kudirkos kurtą giesmę reikia trumpinti.

Taisykles laužo

Pagal FIBA taisykles himnas turi trukti ne ilgiau nei 100 sekundžių, o mūsiškis trunka kur kas ilgiau. Tačiau tai nė motais Lietuvos sirgaliams, nes šie giedoja jį visą tik be ketvirtojo posmo melodijos.

„Nesuprantu tokių FIBA sankcijų. Yra himnas ir jis turi skambėti visas. Kodėl per pasaulio futbolo čempionatą grojama pilna versija, nesvarbu, kiek jis truktų?“, – Balsas.lt paklaustas nuomonės apie „naująją“ himno versiją kalbėjo iš Didžiosios Britanijos saviškių palaikyti atvykęs Andrius.

REKLAMA
REKLAMA

Trumpintas himnas – nėra naujovė sporto arenose. Daugelis valstybių yra sutrumpinusios arba tiesiog pagreitinusios savo himnų atlikimą.

„Mūsų šalies nacionalinė daina yra pagreitinta ir tai galima pastebėti iš jos atlikimo“, – sakė vienas iš Meksikos rinktinės sirgalių – Manau, kad visi jie turi atitikti taisykles. Gi nenorime stovėti 3 minutes, o ir laikas – krepšininkams svarbus“.

REKLAMA

„Stovime iki galo ir be melodijos sudainuojame himną, nes kitos išeities nėra – gi dainininkas nebaigia dainuoti dainos viduryje“, – Balsas.lt sakė Lietuvos sirgalė Lina.

Pasak merginos, daugelis rinktinės sirgalių yra pasipiktinę tokiu sprendimu, tačiau taisyklės lieka taisyklės. „Bet jas galima kartais ulaužyti. Vyksime į Barseloną ir ten taip pat dainuosime nuo pradžios iki galo“, – kalbėjo moteris.

Tuo tarpu Angolos ir Korėjos sirgaliai pritarė, kad nebūtų patenkinti, jeigu jų nacionalinė giesmė būtų iškraipyta: „Jeigu yra himnas, jį reikia atlikti visą. Gi tai reprezentuoja valstybę“.

REKLAMA
REKLAMA

FINA – tarptautinė plaukimo federacija taip pat sutrumpina himnus ir tai galima pastebėti, kuomet kaip įprasta pastaruosius metus medalius iškovoja Rūta Meilutytė. Plaukikė taip pat priversta stovėdama ant aukščiausio pjedestalo laiptelio giedoti sutrumpintą himną.

LKF tarėsi kitaip

Dar pavasarį sužinojus, kad Lietuvos rinktinei pirmajame etape teks kautis Atlanto vandenyno skalaujamoje Gran Kanarijos saloje, Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) vadovai susisiekė su organizatoriais ir susitarė, kad bus leidžiama „neiškraipytas“ šalies himnas.

Pasak LKF generalinio sekretoriaus Mindaugo Špoko viską sprendžia FIBA, todėl vienintelė išeitis – Lietuvos užsienio reikalų ministerijai kreiptis būtent į ją, kuri ir diriguoja čempionatų organizavimui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atsisakė himnų

Tuo tarpu prieš trejus metus nacionalinių himnų visiškai atsisakė Eurolyga. 2011 m. Kauno „Žalgirio“ arenoje lankęsis lygos vadovas Jordi Bertomeu teigė, kad čia žaidžia ne nacionalinės komandos, todėl buvo nubalsuota, kad prieš kiekvienų rungtynių pradžią jie nebus grojami.

Esą visos Europos komandos yra šeima – vientisa – ir nesvarbu, kokios šalies klubas žaidžia: „Čia žaidžia ne nacionalinės komandos. Todėl mes vienbalsiai nusprendėme, kad himnai neskambės. Noriu pabrėžti, kad šis žingsnis nėra nukreiptas prieš Lietuvą.“

Tačiau „Žalgirio“ sirgaliai tiksint paskutinėms minutėms prieš rungtynių pradžią kaip iš natų traukia „Tautišką giesmę“, o ir patys krepšininkai traukia kartu su jais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų