REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Įkalinimo įstaigose dirbantys pareigūnai nuo pavasario sąlyginai gali gyventi ramiau – mat vadinamosios patrankos (jų būta dviejų rūšių – parakinės ir suslėgto oro) prilygintos šaunamajam ginklui, už kurio laikymą jau gresia baudžiamoji, o ne administracinė atsakomybė.

Įkalinimo įstaigose dirbantys pareigūnai nuo pavasario sąlyginai gali gyventi ramiau – mat vadinamosios patrankos (jų būta dviejų rūšių – parakinės ir suslėgto oro) prilygintos šaunamajam ginklui, už kurio laikymą jau gresia baudžiamoji, o ne administracinė atsakomybė.

REKLAMA

Meta rankomis Kad paskutiniu metu iš savadirbių patrankų nebeskrieja paleisti „lauknešėliai“ su telefonų aparatais, krovikliais ir kita kompiuterine įranga bei kvaišalais, patvirtino ir Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos (PN-AK), kur šiuo metu bausmę atlieka beveik 3000 nuteistųjų (iš jų 72 nuteistieji bausmę atlieka atvirojoje kolonijoje ir 91 – areštinėje), viršininkas Virginijus Ceslevičius. „Šiais metais buvo pradėti 2 ikiteisminiai tyrimai šaudytojams iš „patrankų“, – sakė direktorius.

Tačiau, pasak direktoriaus, tebegajus pareigūnų juokais vadinamas „aleknos būdas“ – draudžiamų daiktų sviedimas per tvorą rankomis. Štai vien per vieną rugpjūčio naktį šios įkalinimo įstaigos 1-ojo sektoriaus pareigūnai, apėję teritoriją, surado 5 permestus paketus. Patikrinus jų turinį buvo rasta 18 mobilaus ryšio telefonų, 4 SIM kortelės „Ežys“, adapteris, mobilaus ryšio telefono baterija, 9 kroviklių antgaliai.

REKLAMA
REKLAMA

Metikai – „profesionalai“

Kitą dieną, apie vidurnaktį, patrulių grupė gavo 3-iojo sektoriaus direktoriaus budinčiojo padėjėjo telefoninį pranešimą, kad į šio sektoriaus teritoriją nuo šalia esančio miško pusės atskriejo du paketai. Patrulių grupė tuoj pat pasuko nurodytu maršrutu ir miško masyve sulaikė Vilniaus rajono gyventoją G. L. (17 m.). Šalia vaikino buvo rasti 2 savadarbiai oriniai šaunamieji įtaisai, skirti draudžiamų daiktų į įstaigos teritoriją šaudymui.

REKLAMA

Sulaikytasis prisipažino, kad atvyko kartu su draugu A. K. ir bendromis pastangomis peršovė du „siuntinius“ 3-iame sektoriuje bausmę atliekantiems nuteistiesiems. Pareigūnai juose rado 20 SIM kortelių „Ežys“, 19 SIM kortelių „Pildyk“, 2 USB jungtis, 7 mobiliojo ryšio telefonus. Pasirodė, jog abu vyrukai jau buvo įkliuvę pareigūnams šių metų gegužės mėnesį, kai taip pat nesėkmingai bandė „nuskraidinti“ paketus bausmę atliekantiems draugams.

Sulaikytasis G. L., jo turėti savadarbiai oriniai šaunamieji įtaisai bei paimti draudžiami nuteistiesiems turėti daiktai perduoti atvykusiems Kaišiadorių policijos komisariato pareigūnams.

REKLAMA
REKLAMA

Vertina ekspertai

Kaip paaiškino Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kaišiadorių rajono policijos komisariato Kriminalinės policijos skyriaus viršininkė Ramunė Žalnieriūnienė, vadinamąsias patrankas visada įvertina ekspertai. „Mano praktikoje nėra buvę, kad ekspertai neįvardintų, jog tai – nelegalus ginklas, – sakė R. Žalnieriūnienė. – Jei patranka šauna suspausto oro pagalba, ekspertai ją vertina kaip nešaunamąjį ginklą, o, jei šaunant draudžiamus daiktus į pataisos namus naudojamos dujos, – tai jau nelegalus šaunamasis ginklas. Abiem atvejais kyla baudžiamoji atsakomybė, tik pirmuoju atveju įstatymas numato baudą, areštą arba laisvės atėmimą vieneriems metams. Antruoju – gresia laisvės atėmimas iki penkerių metų. Be to, pažeidėjas dar privalo atsakyti ir administracine tvarka – už draudžiamų daiktų mėtymą per tvoras jam skiriama bauda. Jei permetėjas pagaunamas pirmą kartą, teismas paprastai jam skiria nuo 100 iki 150 litų, o jei pakartotinai įkliūva – bauda gali siekti ir pusę tūkstančio litų“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skrieja švirkštai...

Tačiau „gailestingi“ laisvėje likę draugai baudų ne itin paiso ir dažnai nesiteikia jų net sumokėti, todėl iš daugelio tokių „metikų“ baudas tenka išieškoti anstoliams.

O draudžiamų daiktų nuteistiesiems permetėjai ir toliau tobulina „šaunamuosius ginklus“. Dabar draudžiamus daiktus imta pakuoti į plastikinius butelius.

Dažniausiai paketus su taip trokštamais daiktais, kurie draudžiami turėti bausmę atliekantiesiems, suruošia laisvėje likę draugai ar giminaičiai arba į laisvę išėję buvę nuteistieji. Pastarieji paprastai būna likę skolingi tiems, kurie dar liko už grotų, tad būna įpareigoti tą skolą gražinti. Dalis tokių metikų neretai tampa jau suplanuotų nusikaltimų (tokių kaip sukčiavimas, bankininkystės duomenų pasisavinimas ir pan.) bendrininkai, todėl į „zonas“ skrieja nusikaltimų darymo „įrankiai“ – telefonai, SIM kortelės ir pan.

REKLAMA

Rugpjūčio pradžioje Patrulių grupės pareigūnai pastebėjo prie Pravieniškių PN-AK 1-ojo sektoriaus apsauginės tvoros besiartinantį tamsiai apsirengusį vyrą, su kuprine ant pečių. Pastebėjęs pareigūnus, vyrukas pasileido bėgti į mišką. Bebėgdamas jis bloškė turėtą kuprinę į krūmus. Po ilgo persekiojimo jaunuolis vis tik buvo sulaikytas. Paaiškėjo, jog tai Šiaulių miesto gyventojas Ž. Š. (27 m.), kuris šių metų liepos 1 dieną, atlikęs bausmę, buvo paleistas iš Pravieniškių PN-AK 1-ojo sektoriaus.

Ž. Š. pareigūnams prisipažino, jog atvyko į Pravieniškes, nes norėjo „pamaloninti“ savo buvusius draugus. Krūmuose pareigūnai surado ir Ž. Š. numestą kuprinę, kurioje buvo 4 permatoma lipnia juosta suvynioti paketai. Atvykę Kaišiadorių policijos pareigūnai tuose paketuose rado 9 mobiliojo ryšio telefonus, 8 „Ežio“ SIM korteles, 6 vienkartinius švirkštus, 18 vienkartinių švirkštų adatų ir 8 mobiliojo ryšio telefonų kroviklių. Ž. Š. surašytas administracinės teisės pažeidimo protokolas.

REKLAMA

Po poros dienų patruliai vėl gaudė pažeidėją. Tik šį kartą paketą šis įmetė į 2-ojo sektoriaus zoną nuo Pravieniškių gyvenvietės pusės. Skubiai į įvykio vietą atvykę pareigūnai pamatė gyvenamųjų namų kiemais skuodžiantį vyrą. Patruliai ėmė jį persekioti, reikalavo sustoti. Vyras vienu metu atsisuko ir pareigūnai jį pažino – tai buvo vietinis gyventojas V. L. (25 m.), jau keletą kartų baustas už draudžiamų turėti nuteistiesiems daiktų į pataisos namus permetimus.

Įstaiga modernizuojama

Pravieniškių PN-AK vadovas V. Ceslevičius pasidžiaugė, kad gautas finansavimas – beveik 10 milijonų – projektui, pagal kurį numatyta rekonstruoti Pravieniškių PN-AK 3-ojo sektoriaus gyvenamuosius pastatus. „Šiame sektoriuje bus įrengtos kamerų tipo patalpos, nuteistieji nakties metu bus rakinami, todėl turėtų ženkliai pagerėti nuteistųjų izoliacija ir neigiamų įtakų prevencija, – vardijo naujovės teigiamus faktorius V. Ceslevičius. – Taip pat minėtame sektoriuje bus įdiegtos modernios techninės ir inžinerinės perimetro apsaugos priemonės, jomis pakeičiant dabar esamą ginkluotą apsaugą apsaugos bokšteliuose, o atsilaisvinę darbuotojai galės efektyviau dirbti tiesioginį darbą su nuteistaisiais įstaigos viduje“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

PN-AT vadovybė tikisi, jog įgyvendinus šį projektą – darbai turėtų būti pabaigti 2016 metų pavasarį – ženkliai pagerės nuteistųjų buities sąlygos, estetiškesnė bus aplinka, lengviau bus įgyvendinti socialinės integracijos ir individualaus darbo su nuteistaisiais programas, leis užtikrinti tarptautinių žmogaus teisių standartų įgyvendinimą vykdant laisvės atėmimo bausmes. „O tuo pačiu, tikimės, kad naujovės sumažins ir oru skraidančių draudžiamų daiktų kiekį“, – sakė direktorius.

Bendrabučiai rakinami

Taip jau yra Alytuje. Šiuose pataisos namuose ne kartą teistų, ir vėl bausmes atliekančių vyrų skaičius svyruoja nuo 1100 iki 1500. Nuteistieji apgyvendinami bendrabučio tipo patalpose, kurios naktimis yra rakinamos. „Nuo pavasario sumažėjo ne tik šūvių iš „patrankų“, bet ir apskritai draudžiamų daiktų permetimų, o ypač – mobiliųjų telefonų, – aiškino padėtį šios įkalinimo įstaigos vadovas Kęstutis Jasmontas. – Po truputį vykdome rekonstrukciją, tad atsirado galimybė išskirstyti nuteistuosius – atskirti tuos, kuriems dažniausiai nelegalūs daiktai siunčiami. Galima sakyti, jog pas mus įdiegta pusiau kamerinė sistema. Be to, kiekviename aukšte yra budėtojų pultas, įvairiose vietose – ir išorėje ir viduje – įrengėme vaizdo kameras. Kadangi naktimis kameros rakinamos, tai pasiimti „lauknešėlių“, kurie dažniausiai ir buvo permetami tamsiu paros metu, nebėra kam“.

REKLAMA

Ryšys blokuojamas

Pasak direktoriaus, šiais metais už šaudymą iš „patrankos“ yra iškelta viena baudžiamoji byla. „Kai pasikeitė įstatymas, permetėjai dar bandė gudrauti: atsiveždavo „patrankos“ dalis atskirai, prieš pat iššovimą sumontuodavo, o vėliau vėl išardydavo, – atskleidė draudžiamų daiktų nuteistiesiems „tiekėjų“ išradingumą K. Jasmontas. – Be to, prieš porą metų pradėtas instaliuoti mobiliųjų telefonų ryšio blokavimas pamažu apėmė visą teritoriją, taigi ir telefonas ar kompiuteris nuteistajam tapo bevertis – su išoriniu pasauliu susisiekti nelegaliu būdu ir dar bandyti daryti naujus nusikaltimus, darosi vis sunkiau ir apskritai vargu, ar įmanoma. Todėl paskutiniu metu draudžiamų daiktų permetimų smarkiai sumažėjo. Ar taip bus ilgai, nesiimu spėlioti“.

Aurelija ŽUTAUTIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų