REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Narkotikų vežėjų, pasiryžusių dirbti pavojingą, bet labai pelningą darbą, netrūko. Grupuotės vadui Svajūnui Bukauskui-Svaikai buvo svarbu tik tai, kad jie būtų patikimi žmonės. Dabar, kai jau paskelbtas teismo nuosprendis, galima teigti, kad užverbuoti kurjeriai buvo ištikimesni net už draugus, už tuos, kuriuos Svaika pasirinko dar kalėdamas „zonoje“. Kaip tik šie ar šių giminaičiai ir tapo S. Bukausko grupuotės duobkasiais.

Narkotikų vežėjų, pasiryžusių dirbti pavojingą, bet labai pelningą darbą, netrūko. Grupuotės vadui Svajūnui Bukauskui-Svaikai buvo svarbu tik tai, kad jie būtų patikimi žmonės. Dabar, kai jau paskelbtas teismo nuosprendis, galima teigti, kad užverbuoti kurjeriai buvo ištikimesni net už draugus, už tuos, kuriuos Svaika pasirinko dar kalėdamas „zonoje“. Kaip tik šie ar šių giminaičiai ir tapo S. Bukausko grupuotės duobkasiais.

REKLAMA

Nekalta užuomina

Štai Raimundas R. į grupuotę atsivedė savo sesers vyrą Darių Totulą. Šis su savo žmona Rozita ir ikiteisminio tyrimo metu, ir teisme papasakojo, kad 2008 metais jų šeima vertėsi labai sunkiai. Balandį Darius padarė avariją. Vyko teismai, pora kasdien vis giliau brido į skolas, kurių susidarė jau apie 40 000 litų. Teismas dar priteisė jiems atlyginti eismo įvykiu padarytą žalą.

Tuo metu narkotikus vežiojęs Rozitos brolis Raimundas gyveno, kaip žmonės sako, lyg inkstas taukuose. Brolis, matydamas, jog sesuo verčiasi sunkiai, ir norėdamas bent kiek praskaidrinti jos kasdienybę, sesers visai šeimai gimtadienio proga padovanojo kelionę į Italiją – paslidinėti. Į tą kelionę 2009-ųjų sausio 1-ąją išvyko Darius su Rozita, jų sūnus, o kitu automobiliu kartu važiavo Raimundas su savo žmona Živile, S. Bukauskas su savo meiluže Daiva Prekevičiene, Dainius J. Nuvykusi kompanija smagiai leido laiką. Beje, Svaika, sužinojęs, kad Totulai sunkiai verčiasi ir kad brolis jiems dovanojo šią kelionę, kompensavo Raimundui jo turėtas išlaidas ir visos kelionės metu pats mokėjo beveik už viską.

REKLAMA
REKLAMA

Kartą vakarieniaujant Svaika lyg netyčia prasitarė, kad jis galėtų padėti Dariui Totului užsidirbti pinigų. Jis sakė, kad reikalingi žmonės nelegaliai vežti ikrus iš Rusijos. Tuokart pokalbis tuo ir baigėsi, bet nuo to laiko Darius ėmė rimtai svarstyti, ar nevertėtų ir jam tapti tuo vežėju. Jis, aišku, suprato, kad kalbama ne apie ikrus, o apie narkotikus, nes įtarė, kuo užsiima žmonos brolis.

REKLAMA

Grižus į Lietuvą, Darius su Raimundu dar kartą peršnekėjo dėl „tų ikrų“ vežimo. Tuomet Raimundas pasakė, kad vienas jis negali nieko nuspręsti – apie tai reikia kalbėtis su Svaika. Šis netrukus leido Raimundui „įdarbinti“ sesers vyrą, ir jau po kelių dienų Darius su žmona išvyko į Ispaniją. Prieš tai Darius buvo instruktuotas, jam parodytos automobilio slėptuvės, į kurias reikia sukrauti hašišą. Raimundas parodė, kaip reikia nuimti buferį, kaip supakuoti, sudėti narkotikus, po to užgruntuoti slėptuvę mašinoje ir nudažyti. Svaika, išleisdamas į kelionę, padėjo ant stalo dvi krūveles pinigų, kuriuos reikėjo nuvežti narkotikų pardavėjams. Abiejose buvo po 50 000 eurų. Dariui neaiškino, kam tuos pinigus nuvežti, tik pasakė, kad pirmuoju jo reisu kartu važiuos ir Raimundas – jis esą viską pasakys ir parodys. Ant stalo taip pat buvo padėti du nauji telefonai. S. Bukauskas nurodė telefono numerį ir pasakė, kad tuo numeriu jie turės parašyti žinutes, kai perkirs kiekvieną pasienio postą ir kai nuvyks į Ispaniją. Taip pat dar buvo padėta 3000 eurų – kelionės išlaidoms.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmasis reisas

Po kelių dienų du ekipažai išvyko į Ispaniją. Raimundas su žmona Živile automobiliu „Ford Mondeo“ važiavo priekyje, o Darius su Rozita automobiliu „Toyota Avensis“ – paskui juos. Gautus iš Svaikos pinigus kelionėje po 50 000 eurų saugojo abi moterys. Kaip buvo nurodęs Svaika, jo duotu telefono numeriu ekipažai, kirtę pasienį, siuntė žinutes, kurių tekstas buvo tik 3 taškai – daugiau nieko. Adresatas, gavęs tokias žinutes, pagal išankstinį susitarimą žinojo, jog viskas yra gerai.

Iki Ispanijos poros važiavo apie 3 paras. Ispanijoje apsistojo nedidelio miestelio, esančio prieš Barseloną, viešbutyje. Kai atvyko į šį viešbutį, buvo naktis. Raimundas liepė visiems eiti ilsėtis, o pats tame viešbutyje laukė skambučio iš reikalingo žmogaus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skambučio sulaukė tik kitą dieną. Tuomet paėmė visus pinigus ir išvažiavo. Dar po kelių dienų Raimundas su žmona išvažiavo į Lietuvą, o Totulams liepė laukti kito skambučio ir naujų nurodymų.

Po paros Dariui paskambino nežinomas vyras ir rusų kalba nurodė jam atvažiuoti prie jūros. Kai Darius privažiavo paplūdimį, buvo jau tamsu. Prie jo automobilio priėjo vyras, ranka parodė lipti į automobilio galą ir galvą užsidengti ten buvusia striuke. Darius taip ir darė, o tas vyras sėdo prie mašinos vairo ir nuvažiavo. Važiavo jiedu gal kokį pusvalandį, kol įsuko į didelį garažą. Tas vyras parodė į krepšį, kuriame buvo paketai su narkotikais, o pats išėjo. Darius išsiardė buferį, sukrovė paketus į slėptuves, kaip buvo rodęs Raimundas, ir užmaskavo, kad nieko nebūtų matyti.

REKLAMA

Rusas atėjo ryte, vėl ranka parodė gultis ant galinės sėdynės, užsidengti galvą, ir jiedu išvažiavo. Raimundas gulėjo automobilyje užsidengęs galvą ir nematė, kur jie judėjo, tačiau jį atvežė iki tos pačios vietos, kur jiedu buvo susitikę.

Po to Darius sugrįžo pas Rozitą į viešbutį, atsiskaitė, ir jiedu išvyko į Lietuvą. Kelionė užtruko ilgiau nei planuota, nes kaip tik tuo metu buvo gausiai prisnigę, daugelis kelių buvo uždaryti. Važiuodamas, kaip ir buvo liepta, Darius siuntinėjo SMS žinutes Svajūnui. Paskui Lenkijoje, kaip ir reikėjo, išmetė telefoną su SIM kortele ir laimingai sugrįžo į Lietuvą. Automobilį pastatė Jonavoje, mašinų saugojimo aikštelėje.

REKLAMA

Nerado viešbučio

Tokia buvo pirmoji Totulų kelionė į Ispaniją. Grįžę namo jie savo mobiliuosiuose telefonuose rado praleistus skambučius ir žinutes iš D. Prekevičienės telefono. Žinutėse buvo teiraujamasi, kur jie yra, liepta paskambinti. Rozita tuoj pat paskambino Daivai, ir po šio skambučio šeimyna išvažiavo į Kauną, kur abu gavo pasus su Baltarusijos ir Rusijos vizomis, 500 eurų ir naują užduotį – tuo pačiu automobiliu, kuriame buvo paslėpti narkotikai, važiuoti į Rusiją. Raimundas su Živile jau buvo išvykę į Rusiją, tad Totulai nuvažiavo tuo pačiu maršrutu, tik atsilikę pusę paros. Pagal gautus nurodymus, jie turėjo važiuoti į Puškino miestą netoli Sankt Peterburgo ir apsistoti viešbutyje. Atvykus į Puškiną, Dariui sunkiai sekėsi rasti viešbutį. Padėjo Raimundas. Jie susitiko miesto centre, ir Raimundas atlydėjo juos iki viešbučio. Čia, kavinėje, Darius ir Raimundas susitiko su vyriškiu, kuris pasakė, ką reikia daryti toliau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kitos dienos rytą Raimundas su Živile išvažiavo atgal į Lietuvą, o Totulai liko laukti. Dariui mobiliuoju telefonu paskambinęs vyriškis pasakė, kad jis turi išvykti iš viešbučio teritorijos – važiuoti iki pagrindinės gatvės. Kai Raimundas išvažiavo į gatvę, tai pamatė jau laukiantį tą patį vyrą, su kuriuo buvo susitikę kavinėje. Šis liepė sėstis ant galinės sėdynės ir užsidengti galvą, kad nematytų, kur važiuoja. Pats sėdo prie vairo. Maždaug po pusvalandžio jie atsidūrė garaže, kuris buvo skirtas lengvajam automobiliui. Tada rusas paliko Darių vieną garaže, ir šis išėmė iš mašinos slėptuvių narkotikus bei sudėjo juos garaže. Atėjęs vyriškis vėl liepė sėstis į automobilį, užsidengti galvą ir išvežė lietuvį atgal prie viešbučio.

REKLAMA

Gal kitą dieną Darius vėl sulaukė skambučio. Atėjęs nepažįstamasis perdavė paketą su pinigais – šie 500 eurų ir smulkesniais banknotais buvo supakuoti į pakelius. Gavę pinigus Totulai išvyko į Lietuvą. Grįžus už šią kelionę Svaika jiems sumokėjo 5000 eurų.

Sukrovė garaže

Po to Darius dar 6 ar 7 kartus važiavo narkotikų tuo pačiu maršrutu į Ispaniją, o vieną kartą – ir į Olandiją. Kelis kartus jie vyko dviem skirtingomis mašinomis su Raimundu, kelis kartus – tik su žmona. Važiuodavo ir į Rusiją. Narkotikus pasiimdavo tokiais pat būdais, kaip ir pirmąjį kartą.

Dariaus vairuojamame automobilyje „Toyota Avensis“ pirmąjį kartą tilpo apie 50 kg hašišo. Paskui jis jau išmoko sudėti daugiau – skaidydavo mažesniais kiekiais. Paketus būtinai nuriebindavo dyzelinu, kad neužuostų tarnybiniai šunys.

REKLAMA

Darius, atvežęs į Lietuvą narkotikus, dažniausiai parą pabūdavo namie, o tada keliaudavo į Rusiją. Už narkotikų gabenimą gaudavo po 5000 eurų už reisą. Kartais veždavo ir pinigus – po 200 000 eurų.

Kartą, važiuojant su narkotikais iš Lietuvos į Rusiją, Baltarusijoje buvo sudaužytas Dariaus automobilis „Toyota Avensis“. Avarijos metu buvo sulamdytas priekinis vairuotojo pusės sparnas, ir Darius nebegalėjo toliau važiuoti. Laimė, kad narkotikai tą kartą buvo galiniame mašinos buferyje. Jie buvo Dariaus pargabenti iš Ispanijos. Kadangi automobilis jau nebegalėjo toliau važiuoti, tai Darius į Lietuvą sugrįžo parsigabendamas automobilį tralu, o narkotikus išsikrovė savo garaže Jonavoje. Čia iš automobilio „Rover“ narkotikus iškrovė ir Andrius Bieliauskas, taip pat ką tik grįžęs iš Ispanijos. Jis pats negalėjo tą kartą narkotikų gabenti į Rusiją, nes buvo pasibaigusi jo viza. Be to, vyrai pabijojo tuoj pat leistis į kelionę su narkotikais, nes sužinojo, jog pasienyje su nelegaliu kroviniu jau buvo sulaikytas Gediminas Tumėnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ekstazis iš Olandijos

Jau minėta, kad kartą Dariui Totului S. Bukausko nurodymu teko važiuoti narkotikų ir į Olandiją. Jis vyko su žmona. Nuvykę į nurodytą Olandijos miestelį, jie paskambino duotu telefono numeriu. Lietuviškai atsiliepęs vyras liepė važiuoti į miestelio centrą. Ten privažiavo sidabro spalvos automobilis, ir buvo liepta važiuoti iš paskos. Važiavo jie apie 5 km. Paskui pastatė mašiną ir nuėjo į privatų namą. Pavakare automobilį pervairavo į garažą. Ten į maišelius keliese supakavo tabletes, Darius sudėjo jas į savo mašinos slėptuvę ir tradiciškai užmaskavo. Pernakvoję Olandijoje, kitą dieną Totulai grįžo į Lietuvą. Svaika pasakė, kad tabletes reikia nugabenti į Rusiją, ir davė kelionei 500 eurų. Į Rusiją Darius tą kartą vyko vienas, pas tą patį žmogų, kuriam veždavo ir hašišą. Už tablečių pervežimą Darius gavo tik 3000 eurų. Taigi hašišą gabenti apsimokėjo labiau.

Kitame numeryje:

Bandymai slapta gabenti hašišą iš Azijos

Žilvinas VIZGIRDA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų