• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Virš Lietuvos banko elektroninis laikrodis skaičiuoja dienas ir valandas iki euro įvedimo Lietuvoje. Nemažai daliai gyventojų tai – atgalinis laikmatis iki augančių kainų. Vis dėlto šiandien eurais šalyje būtų galima apsipirkti net pigiau nei litais.

Liepos 23 dienos rytą Briuselyje, vadinamajame Parlamento kvartale, praeiviai jau žinojo, kad Lietuva oficialiai tampa euro zonos nare, nes plakatas ant vieno iš Europos Komisijos pasatatų skelbė: „Sveikiname euro įvedimo proga, Lietuva!“

Tą pačią dieną Europos Sąjungos Taryba oficialiai leido Lietuvai įsivesti eurą, nors tuo jau nebuvo abejojama bent keletą mėnesių. Po galutinio sprendimo įsipareigojama, kad per 30 dienų prekybos ir paslaugų vietose visos kainos bus užrašytos tiek litais, tiek eurais.

Eurą turėjome ir anksčiau

Tiesa, litas su euru tvirtu kursu susietas jau daugiau nei dešimtmetį, ir prekybos vietose kainų konvertavimas didesnių problemų sukelti neturėtų. Akylesni pirkėjai galėjo pastebėti, kad bent jau prekybos centruose IKI ir „Prisma“ kainos eurais buvo rašomos ir anksčiau.

REKLAMA
REKLAMA

Didieji šalies prekybos centrai kainas euro zonos išraiška bent iš dalies pradėjo skaičiuoti šiais metais. Portalo ekonomika.lt atlikta apklausa parodė, kad tai jau pastebėjo didžioji dalis apklaustųjų.

REKLAMA

Galima apsipirkti pigiau

Vis dėlto tik kiek daugiau nei penktadalis apklausoje dalyvavusių skaitytojų teigė, kad kainas eurais stebi atidžiai. Likusiems užduotį palengvinome ir apskaičiavome, kiek kainuoja apsipirkti skirtingomis valiutomis didžiuosiuose prekybos centruose.

Beveik prieš pusmetį savaitraštis „Ekonomika.lt“ atliko tyrimą, kur apsipirkti galima pigiausiai. Šįkart atliktas tyrimas kardinalių pokyčių nepateikė: maisto prekių krepšelio kaina beveik nepakito, o brangiausi ir pigiausi prekybos centrai išliko tie patys.

Brangiausiai už prekes tektų sumokėti prekybos tinklo IKI parduotuvėse, ir čia dviejų mėlynų euro dvidešimtinių jau neužtektų. Vis dėlto tinklas vartotojus šviečia labiausiai – kiekviena prekė turėjo savo kainos išraišką eurais. Tiesa, jei tektų mokėti pastarąja valiuta, kasos ekrane kaina, išreikšta litais, būtų beveik pusantro lito didesnė.

REKLAMA
REKLAMA

Kiek daugiau nei dešimčia litų pigiau galima apsipirkti prekybos centre „Norfa“. Čia kainos eurais buvo nurodytos prie visų produktų, išskyrus šviežius mėsos gaminius. Įdomiausia tai, kad, sudėjus pirkinių kainas eurais ir išreiškus jas nacionaline valiuta, krepšelis pabrangsta bene 5 litais.

Prekybos centro „Prisma“ pirkėjai būtų maloniai nustebinti, nes galutinė prekių kaina būtų litu mažesnė nei apsiperkant nacionaline valiuta.

Skaičiuos abi pusės

Atlikti tyrimą nebuvo lengva, o ir galutinės eilutės kainų lentelėse nustebino. Visgi nereikia tikėtis, kad įvedus eurą pirkėjai vaikščios po parduotuves su užrašų knygelėmis ir kainas namuose lygins „Excel“ lentelėse. Pirmąsias dvi 2015 metų savaites už prekes ir paslaugas bus galima mokėti litais, tačiau grąža bus duodama eurais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ekspertų teigimu, išankstinis dvejopas kainų rodymas suteiks daugiau komforto vartotojams, kai euras jau bus įvestas, ir apsaugos nuo nepagrįsto kainų kilimo.

„Manau, kad dvejopas kainų rašymas mažina šią problemą ir nebus leista užsimiršti, ir viskas bus gerai. Kuo daugiau apie tai kalbama, tuo labiau didėja interesas. Vėlgi tai gali prisidėti prie to, kad žmonės pamažu pradės mokytis skaičiuoti eurais, o tai yra tiksliau nei versti į litus ir paskui atgal“, – savaitraščiui „Ekonomika.lt“ sako SEB banko šeimos finansų ekspertė Julita Varanauskienė.

Jos manymu, pradžioje kruopščiai skaičiuos tiek pirkėjai, tiek pardavėjai, todėl ilgą laiką matysime gana keistas kainas, o ne įprastas „be vieno cento“.

REKLAMA

Ir pigs, ir brangs

Būtent tokias kainas esame įpratę matyti, tačiau euras apribos tokios kainodaros strategiją. Pasak Lietuvos marketingo asociacijos valdybos pirmininko Simono Bartkaus, euro santykinis nominalas yra didesnis, todėl prekybininkai susidurs su kitokiomis kainodaros taisyklėmis.

„Kalbant apie kainų „gražinimą“ ir apvalinimą, efektas irgi gali būti į abi puses: pavyzdžiui, prekės, kurios dabar kainuoja 6,99 lito, dėl apvalinimo gali būti perkainotos į 1,99 euro, tačiau bendru atveju kainų gražinimų ir apvalinimų į „…,99“ įvedus eurą gali sumažėti vien dėl to, kad euro santykinis nominalas yra didesnis, todėl tokius apvalinimus įgyvendinti sunkiau“, – teigia jis.

REKLAMA

Pasak S. Bartkaus, euro įvedimas taip pat taps šansu prekybininkams pervertinti savo prekes ir paslaugas.

„Žiūrint į ilgesnį laikotarpį, valiutos keitimas suteiks progą atpiginti tas prekes, kurios yra pervertintos, ir pabranginti prekes, kurios nėra tinkamai įvertintos. Valiutos keitimas ir būtinybė perkainoti bet kokiu atveju panaikins perkainojimo kaštus, todėl tikėtina, jog prekybininkai peržiūrės kainas. Kainos gali ir didėti, ir mažėti“, – pabrėžia pašnekovas.

Bus nustebusių

Dauguma racionalių pirkėjų jau turi susidarę kriterijus, kurios prekės yra brangios, ir kiekvienąkart apsipirkdami atnaujina savo turimus duomenis. Vis dėlto net ir analitiko gyslelę turintys pirkėjai užsienyje neretai susipainioja, nes čia jų turima „duomenų bazė“ neveikia. Labai tikėtina, kad šį „gringo“ efektą daugeliui teks išgyventi ir Lietuvoje, nors dvejopos kainos bus rašomos dar iki kitų metų liepos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tie, kurie iki šiol nebuvo linkę planuoti bei kontroliuoti savo išlaidų ir uždirba didesnes nei vidutinės pajamas, įvedus eurą gali pasiduoti iliuzijai, kai prekės kainos išraiška tampa mažesnė ir kelia pagundą tą daiktą įsigyti, nors iki euro įvedimo žmogus net nebūtų į jį žiūrėjęs. Jie gali patirti tokių atvejų, kai išleis daugiau, nei tikėjosi“, – perspėja J. Varanauskienė.

Ekspertė taip pat tvirtina, kad labiausiai tikėtiną kainų kilimą paslaugų sektoriuje reikėtų sieti ne su galimybe dirbtinai kelti kainas, o veikiau su patogumu pačiam vartotojui.

„Jei kalbėtume apie kavines, kur apvalios sumos yra rinkodaros priemonė, ten bus apvalinama pagal eurus. Manau, tai yra rinkodarinis sumetimas, kad kaina būtų patrauklesnė. Kitas dalykas yra atsiskaitymai. Perkant autobuso bilietą, nesinori krapštyti smulkių monetų ir gaišti laiko“, – teigia ji.

REKLAMA

Šiandien yra aišku, kad Naujųjų metų rytą į parduotuves oriai ir be painiojimosi įžengs būtent tie, kurie bus iš anksto padarę kainų skaičiavimo namų darbus. Laiko tam yra tikrai pakankamai.

 

Euras Lietuvoje

Lietuva taps 19-ąja euro zonos nare.

Litas su euru santykiu 3,4528 buvo susietas kiek daugiau nei 12 metų.

Savaitraščio „Ekonomika.lt“ duomenimis, skirtumas tarp brangiausio ir pigiausio prekybos centro prekių krepšelių yra 21,14 lito.

Skaičiuojant prekių kainas eurais šis skirtumas siekia 4,97 euro.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų