REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Ukraina skelbia dalinę mobilizaciją

Kariuomenė atsikovojo Severodecką

(17.16) Europos Sąjungos (ES) vyriausybės galimus naujus, konkrečius sankcijų Rusijai taikinius aptars ketvirtadienį, o antradienį ES užsienio reikalų ministrų susitikime jokių sprendimų nebus priimta, sakė diplomatai.

(17.16) Europos Sąjungos (ES) vyriausybės galimus naujus, konkrečius sankcijų Rusijai taikinius aptars ketvirtadienį, o antradienį ES užsienio reikalų ministrų susitikime jokių sprendimų nebus priimta, sakė diplomatai.

REKLAMA

ES užsienio reikalų ministrai antradienį susirinko Briuselyje aptarti savo atsako į „Malaysian Airlines“ lėktuvo numušimą Ukrainoje ir galimas naujas sankcijas Maskvai dėl krizės šioje buvusioje sovietinėje respublikoje.

„Šiandien nebus (pateikta) vardų sankcijų sąrašui, – sakė vienas ES diplomatas. – Europos Komisija naujus vardus (diskusijoms) pasiūlys ketvirtadienį“.

(15.20) Ukrainos pajėgos antradienį atkovojo iš prorusiškų sukilėlių rytinį Severodonecko miestą, pranešė Vidaus reikalų ministerija.

REKLAMA
REKLAMA

Ukrainos saugumo pajėgos kontroliuoja „visus gyvybiškai svarbius objektus“ šiame apie 110 tūkst. gyventojų turinčiame mieste, esančiame už maždaug 120 kilometrų į šiaurę nuo pagrindinės sukilėlių tvirtovės Donecke, sakoma ministerijos pranešime.

REKLAMA

(14.54) Pirmieji Malaizijos lainerio katastrofos aukų palaikai į Nyderlandus bus atskraidinti trečiadienį

Ukrainoje sudužusio Malaizijos keleivinio lėktuvo aukų pirmieji palaikai trečiadienį bus atskraidinti į Nyderlandus, antradienį pranešė premjeras Markas Rutte (Markas Rutė).

„Rytoj pirmasis lėktuvas (su palaikais) išskris į Eindhoveną“ pietų Nyderlanduose, M.Rutte sakė žurnalistams po to, kai į Ukrainos šiaurės rytinį Charkovo miestą atvyko traukinys, atvežęs aukų kūnus iš prorusiškų sukilėlių kontroliuojamos teritorijos.

„Charkove atliekami pasiruošimai, kad atpažinimą būtų galima atlikti Nyderlanduose kiek įmanoma geriau“, – nurodė M.Rutte ir pridūrė, kad šis procesas gali tęstis kelis mėnesius.

REKLAMA
REKLAMA

„Kai tik bus atpažinta kuri nors auka, pirmiausiai ir skubiausiai bus informuota šeima ir niekas kitas. Tai gali trukti savaites arba mėnesius“, – pažymėjo premjeras.

(14.34) Ukraina skelbia dalinę mobilizaciją sustiprinti šalies sienų apsaugai

Ukrainos parlamentas antradienį patvirtino prezidento įsaką pašaukti daugiau atsargos karių ir iki 50 metų amžiaus vyrų kautis su sukilėliais šalies rytuose ir sustiprinti valstybės sienos apsaugą, Rusijai telkiant savo pajėgas.

Praėjus apie 45 dienoms po vėliausio rezervininkų šaukimo, kurio terminas jau baigėsi, Kijevas išleido naują įsaką „paskelbti ir atlikti dalinę mobilizaciją“, kad būtų galima tęsti Ukrainos vyriausybės pajėgų „antiteroristinę operaciją“ prieš šalies rytuose įsitvirtinusius prorusiškus separatistus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po balsavimo Aukščiausioje Radoje kilo trumpos muštynės tarp nacionalistų politikų ir deputatų, priklausančių Regionų partijai kuriai anksčiau vadovavo buvęs prezidentas Viktoras Janukovyčius, nuverstas vasarį.

Ukrainos pajėgos privertė sukilėlius atsitraukti į dvi pagrindines tvirtoves – Donecko ir Luhansko miestus, žingsnis po žingsnio atsikovodamos kaimus ir priemiesčius.

Armijai įsakyta nenaudoti aviacijos ir artilerijos miestuose, o toks žingsnis apsukina pastangas susigrąžinti kontrolę.

Kijevas taip pat kaltina sukilėlius praeitą savaitę numušus Malaizijos keleivinį lainerį, bet separatistai tai neigia.

„Rusija tęsia ginkluotos konfrontacijos eskalavimo politiką“, – Ukrainos saugumo tarnybos vadovas Andrijus Parubijus sakė 450 vietų parlamentui, kuriame vėliau 232 deputatai nubalsavo už prezidento įsaką.

REKLAMA

Atkartodamas Ukrainos pareigūnų kaltinimus Maskvai, jis pareiškė: „Per pastarąją savaitę arti Ukrainos sienos buvo pergrupuojamos ir didinamos Rusijos Federacijos pajėgos“.

A.Parubijus sakė, kad Rusija pasienyje sutelkė apie 41 tūkst. karių, 150 tankų, 400 šarvuočių ir 500 kitų ginklų sistemų.

Pasak jo, naujai pašaukti Ukrainos kariai būtų paskirstyti koviniuose daliniuose arba teiktų jiems pagalbą, o kiti būtų pasiųsti į pasieniečių dalinius..

Rusija anksčiau šiais metais atitraukė daugumą iš maždaug 40 tūkst. karių, laikytų prie abiejų šalių sienos, o iki birželio vidurio jų ten buvo likę mažiau negu tūkstantis. Tačiau vėliau Maskva vėl pradėjo telkti pajėgas, šį mėnesį sakė vienas NATO kariškis.

REKLAMA

(11.44) Malaizijos lėktuvo katastrofos aukų kūnai pasiekė Ukrainos vyriausybės kontroliuojamą Charkovą

Traukinys, vežantis dalies iš 298 žmonių, žuvusių per praeitą savaitę įvykusią Malaizijos keleivinio lėktuvo katastrofą rytų Ukrainoje, palaikus, antradienį atvyko į Kijevo vyriausybės kontroliuojamą Charkovo miestą, pranešė vienas naujienų agentūros „Reuters“ liudininkas.

Ukrainos pareigūnai sakė, kad palaikai bus išskraidinti į Nyderlandus.

Oro bendrovės „Malaysia Airlines“ lėktuvas „Boeing 777“ nukrito kai veikiausiai buvo numuštas raketa, o dauguma iš beveik 300 jame buvusių žmonių buvo Nyderlandų piliečiai.

(09.59) Sudužusio Malaizijos lainerio aukų palaikai bus išvežti iš kovos veiksmų zonos Ukrainoje

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Traukiniui, kurio vagonuose šaldytuvuose sukrauti 280 žmonių, žuvusių per Malaizijos keleivinio lėktuvo katastrofą, palaikai, pagaliau buvo leista išvykti iš prorusiškų sukilėlių kontroliuojamo rytinio Ukrainos regiono, o kovotojai antradienį paskelbė paliaubas aplink tos tragedijos vietą.

Praėjus penkios dienoms po to, kai oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 lėktuvas, kaip įtariama, buvo numuštas raketa „žemė–oras“, Ukrainos separatistai nusileido įnirtingam tarptautiniam spaudimui perduoti tyrėjams palaikus ir lainerio juodąsias dėžes.

Pokalbių pilotų kabinoje savirašis ir skrydžio duomenis fiksuojantis įrenginys buvo perduoti Malaizijos pareigūnams separatistinės Donecko liaudies respublikos „premjero“ Aleksandro Borodajaus žurnalistų akivaizdoje.

REKLAMA

„Įsakysime nutraukti ugnį 10 km pločio teritorijoje aplink“ katastrofos, pareikalavusios visų 298 tuo lėktuvu skridusių žmonių gyvybių, vietą, sakė A.Borodajus.

Po kelias dienas trukusių įnirtingų ginčų sukilėliai taip pat leido išgabenti žuvusiųjų palaikus.

Sukrauti vagonuose, jie antradienį bus atvežti į Kijevo vyriausybės kontroliuojamą Charkovo miestą, o iš ten bus išskraidinti į Nyderlandus. Malaizijos laineris sudužo skrisdamas iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą, o Nyderlandų piliečių buvo daugiausiai tarp šios katastrofos aukų – per ją žuvo 193 olandai.

Sukilėliai pademonstravo gerą valią po to, kai JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) paragino Maskvą spausti Ukrainos separatistus bendradarbiauti su katastrofos tarptautiniais tyrėjais.

REKLAMA

Maskva taip pat palaikė Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos rezoliuciją, smerkiančią to lėktuvo numušimą ir raginančią užtikrinti tyrėjams laisvą prieigą prie katastrofos vietos.

Tačiau vienas aukšto rango Rusijos gynybos ministerijos pareigūnas tvirtino, kad „Rusija nesuteikė sukilėliams raketų sistemų „Buk“ arba kokių nors kitų ginklų bei karinės įrangos“.

Juodosios dėžės - nepaliestos

„Malaysia Airlines“, supurtyta antros savo lainerio katastrofos praėjus vos keturiems mėnesiams po to, kai jos reiso MH370 lėktuvas dingo virš Indijos vandenyno, pirmadienio vakarą buvo priversta teisinti savo sprendimą nukreipti savo maršrutus iš Ukrainos į Sirijos oro erdvę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Sirijos oro erdvei netaikomi suvaržymai“, – sakoma nacionalinės oro bendrovės pranešime.

Ukrainoje esantys Malaizijos ekspertai sakė, kad MH17 lainerio juodosios dėžės buvo „nežymiai apgadintos, tačiau nepažeistos“.

„Mes neradome juodųjų dėžių iš reiso MH370 (lėktuvo, kovą dingusio virs Indijos vandenyno), todėl džiaugiamės galėdami susigrąžinti šias“, – sakė vienas Malaizijos ekspertų grupės narys.

Tuo tarpu priešiškumą tarp Ukrainos konflikto šalių pirmadienį pabrėžė susirėmimas sukilėlių tvirtovėje Donecke, kur per artilerijos apšaudymą žuvo penki žmonės, o dar 12 buvo sužeisti.

B.Obama dėl tos padėties kaltino Rusiją, kuri, anot jo, daro „tiesioginę įtaką tiems separatistams“.

REKLAMA

Pasak JAV lyderio, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas privalo įrodyti „palaikantis nuodugnų ir sąžiningą tyrimą“.

B.Obama pabrėžė, kad „dabar Rusijai tenka pareiga reikalauti, kad separatistai liautųsi trikdę (lainerio katastrofos) įrodymus ir nedelsiant suteiktų ten jau esantiems tyrėjams visišką ir netrikdomą prieigą prie sudužimo vietos“.

Spaudžiama Maskva smogė atgal, teigdama, jog jos duomenys rodo, kad vienas Ukrainos karinis lėktuvas skrido vos už 3–5 kilometrų nuo „Boeing 777“ prieš jam sudūžtant ketvirtadienį.

„Kokiu tikslu karinis lėktuvas skrido civilinės aviacijos maršrutu praktiškai tuo pačiu metu ir tokiame pačiame aukštyje kaip keleivinis laineris?“ – klausė generolas leitenantas Andreju Kartopolovas.

REKLAMA

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka iškart atmetė tą kaltinimą, sakydamas, jog Rusija paskelbė „neatsakingą ir klaidinantį pareiškimą“.

Sielvartui virstant pykčiu, Nyderlandų prokuratūra paskelbė pradėjusi baudžiamąjį tyrimą dėl lainerio numušimo.

Įniršis taip pat buvo jaučiamas Nyderlandų piliečio Hanso de Borsto, netekusio per tą katastrofą savo 17-metės dukros Elsemiek (Elsemik), atvirame laiške.

„Labai ačiū ponui Putinui, separatistų lyderiams arba Ukrainos vyriausybei už mano brangaus ir vienintelio vaiko nužudymą, – jis rašė laiške, kurį paskelbė Olandijos žiniasklaida. – Tikiuosi, kad didžiuojatės, sunaikinę jos jauną gyvybę – ir kad galite žiūrėti į save veidrodyje.“

REKLAMA
REKLAMA

Rusijos prezidentas ir Olandijos premjeras aptarė lėktuvo katastrofos tyrimą, praneša Kremlius

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas anksti antradienį telefonu pasikalbėjo su Olandijos premjeru Marku Rutte (Marku Rute) ir aptarė tarptautinį tyrimą dėl „Malaysia Airlines“ lėktuvo katastrofos Ukrainoje, pranešė Kremlius.

Tai buvo antras kartas per tris dienas, kai V.Putinas kalbėjosi su M.Rutte apie tą lėktuvo katastrofą, per kurią žuvo 298 žmonės, tarp jų – 193 Olandijos piliečiai.

Kremlius sakė, kad buvo aptarta „tiesioginė ir visiška ekspertų prieiga prie tragedijos vietos“ tolesniam Jungtinių Tautų (JT) Tarptautinės civilinės aviacijos organizacijos (ICAO) tyrimui.

„Atsižvelgiant į tai, vėl buvo pabrėžta skubaus ir besąlygiško ugnies nutraukimo konflikto zonoje būtinybė“, – pridūrė Kremlius.

Vėliau antradienį Rusijos ambasadorė Malaizijoje Liudmila Vorobjova paragino vadovavimą tyrimui dėl lėktuvo numušimo perduoti „tarptautinei bendrijai“, o ne Ukrainai.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų