• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žudikas iš Latvijos ilgai valgys lietuvišką duoną

Bauskės rajono (Latvija) gyventojui Ihoriui Lypnykui (22 m.) už nužudymą dėl savanaudiškų paskatų, plėšimą ir kitus nusikaltimus mūsų šalyje Panevėžio apygardos teismas skyrė 16 metų laisvės atėmimo bausmę.

Tragedija įvyko pernai ankstyvą pavasarį. Tuo metu Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Biržų rajono policijos komisariato (PK) kriminalistai jau tyrė dvi nužudymo bylas – rinko įkalčius dėl dvigubos žmogžudystės, įvykdytos Pačeriaukštės seniūnijos, Didžiosios Panemunės kaime prieš pat Velykas, kai girtas kaip dūmas minėto kaimo gyventojas Laimutis Ranonis (45 m.) užmušė savo sugyventinę ir motiną bei gaudė kitą girtuoklį Darių Čyvą (42 m.), kuris Jokūbiškių kaime (Širvėnos sen.) nužudė savo sugyventinę ir pasislėpė. Abu žmogžudžiai „pasidarbavo“ kovo paskutinėmis dienomis, o balandžio pradžioje to paties – Didžiosiosios Panemunės laukuose – rastas dar vienas lavonas.

Nužudytojo nepažino

Iš pradžių kaimo gyventojai pamanė, jog žmogus labai girtas, todėl nepasiekęs namų ir nugriuvęs. Tačiau apžiūrėję iš arčiau, pamatė, jog vyro galva kruvina, tad skubiai iškvietė medikus. Pastarieji atvykę konstatavo, kad vyras jau miręs.

REKLAMA
REKLAMA

Į įvykio vietą atskubėję Biržų rajono PK pareigūnai ir apžiūrėję lavoną nerado jokių asmens dokumentų, tad pirmiausia ėmė aiškintis nužudyto vyro (jo galvoje žiojėjo kirstinės žaizdos) tapatybę, buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl nužudymo.

REKLAMA

Kaimo gyventojai velionio neatpažino, tad pareigūnai įtarė, jog šis gali būti kaimyninės Latvijos gyventojas.

Tuo labiau, kad Didžiosios Panemunės kaimas yra tik maždaug 5 kilometrai nuo Lietuvos ir Latvijos pasienio. Taigi, jau kitą dieną paaiškėjo, kad nusikaltimo auka yra Latvijos rusas Igoris Z. (63 m.). Greitai buvo išsiaiškintas ir žudikas – taip pat Latvijoje gyvenęs (turėjo nuolatinį leidimą gyventi šioje šalyje) ukrainietis Ihoris Lypnykas.

Sulaikytas girtas

I. Lypnykas pasirodė gerai pažįstamas Latvijos pareigūnams, anksčiau teistas už plėšimus ir vagystes. Bendradarbiaudami su kaimynais latviais Biržų kriminalistai jau kitą dieną Germaniškių kaime (Nemunėlio Radviliškio seniūnija), esančiame prie pat Latvijos sienos, sulaikė įtariamąjį. I. Lypnykas buvo sulaikytas už nužudytajam Igoriui Z. priklausančio automobilio „Citroen Berlingo“ vairo. Jaunuolis buvo tiek girtas (2,46 promilės), kad policininkams tą dieną net nepavyko susikalbėti – jis buvo uždarytas į areštinę, kad išblaivėtų.

REKLAMA
REKLAMA

Padedant kolegoms iš Latvijos buvo nustatyta, jog nužudytasis Igoris Z. prekiavo antikvariniais daiktais ir įvairiais sendaikčiais.

Sumanė apiplėšti

Kaip pavyko išsiaiškinti ikiteisminio tyrimo metu, tą dieną I. Lypnykas su draugais girtavo Skaistkalnės gyvenvietėje Latvijoje. Atsitiktinai pro šalį važiavęs Igoris Z. įklimpo ir besilinksminančių kompanija padėjo išstumti jo automobilį. Vyras prasitarė prekiaująs antikvariniais daiktais, superkąs sendaikčius ir pasakė savo telefono numerį.

Matyt, I. Lypnykui tuo metu ir gimė mintis vyriškį apiplėšti. Kitą dieną jis paskambino Igoriui Z. ir pranešė, jog turįs senienų, kurios, galbūt, sudomintų sendaikčių prekeivį. Susitikti sutarė Lietuvos teritorijoje, vos keli kilometrai nuo sienos esančiame Didžiosios Panemunės kaime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nužudęs Igorį Z., I. Lypnykas iškraustė šio kišenes, pasiėmė asmens dokumentus, rado 30 latų (apie 150 litų), o aukos automobilyje „Citroën Berlingo“ – dar keletą senovinių daiktų bei telefoną. Tuomet sėdo į nužudytojo automobilį ir nuburzgė.

Žudikas prisipažino, jog pirmiausiai užsuko į vieną Germaniškio kaimo parduotuvę nusipirkti alaus, degtinės ir cigarečių. Tik pardavėjai pirkėjas pasirodė įtartinas, tad ši užsirašė jo automobilio numerį.

Kaltas – nekaltas

Sulaikytas I. Lypnykas iš pradžių neprisipažino nužudęs sendaikčių prekeivį, tačiau vėliau davė parodymus ir papasakojo, kaip viskas vyko. Jo parodymai buvo patvirtinti ir liudininkų pasakojimais.

REKLAMA

Tačiau teisme išgirdęs, kad prokurorė Jelena Sabaliauskienė siūlo jam griežtą – 17 metų – laisvės atėmimo bausmę, jaunuolis ir vėl ėmė tvirtinti esąs nekaltas, kad, girdi, Igorį Z. nužudė maždaug prieš 10 mėnesių miręs kitas latvis. Esą žudikas jam grasinęs, liepęs tylėti, todėl bijodamas dėl savęs ir savo artimųjų, jis ir prisiėmęs kaltę. Teisiamasis net apsiverkė sakydamas savo baigiamąją kalbą. Tačiau teismo tai nesugraudino, žudikui skirta tik vieneriais metais trumpesnė laisvės atėmimo bausmė nei prašė prokurorė.

Septynias klases baigęs I. Lypnykas gyveno Latvijos pasienio kaime kartu su motina ir patėviu. Vaikinas gimė Ukrainoje latvės ir ukrainiečio šeimoje. Po vyro mirties moteris kartu su sūnumi grįžo į savo gimtąją Latviją. Nevedęs ir niekur nedirbantis jaunas vyras anksčiau jau buvo teistas Latvijoje, ten atliekamas ir dar vienas ikiteisminis tyrimas – dėl vagystės. Vietos pareigūnai buvo paskyrę I. Lypnykui registravimąsi Bauskės policijos nuovadoje, tačiau daugiau nei prieš metus teko skelbti jo paiešką.

Aurelija ŽUTAUTIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų